Η ιστορία της ασφάλισης μετρά πολλούς αιώνες. Από τις ιδιότυπες ασφαλιστικές συμφωνίες κατά την αρχαιότητα στα χρόνια του Διαφωτισμού και τις συναθροίσεις στα καφενεία που σηματοδότησαν τη σύλληψη της ιδιωτικής ασφάλισης με τη σημερινή της έννοια, και από εκεί τη σύγχρονη ασφαλιστική επιστήμη και αγορά, το οδοιπορικό στον χρόνο περιλαμβάνει γεγονότα αξιοσημείωτα όσο και αξιοπερίεργα, ενδεχομένως και ασύλληπτα.

Στην εποχή μας, όλοι σχεδόν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα για δαπάνες σχετικά με την υγεία, την προστασία ζωής, κατοικίας ή αυτοκινήτου, και μάλλον λιγότεροι -αλλά σίγουρα όχι όσοι διαβάζουν τα θέματα ασφάλισης στο ygeiamou- θα έχουν κάποια ιδέα για τις ασφαλίσεις κατοικιδίων, μικροκλοπών ή σπάνιων και συλλεκτικών βιβλίων και έργων τέχνης μεταξύ πολλών ακόμα προγραμμάτων που παρέχουν οικονομική ασφάλεια έναντι τυχαίων, καταστροφικών και ενίοτε τραγικών γεγονότων.

Πώς θα σας φαινόταν ωστόσο ένα ασφαλιστήριο έναντι κακόβουλων φαντασμάτων ή στενών επαφών τρίτου τύπου; Τι θα λέγατε για ένα συμβόλαιο που καλύπτει τις αλλαγές στους χτύπους της καρδιάς; (Και δεν μιλάμε για αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή αλλά για τις περιπτώσεις που ο γαμπρός ή η νύφη μετάνιωσε και αποφάσισε να ακυρώσει το γάμο.) Μολονότι η τελευταία ασφάλιση μπορεί να μην εκπλήσσει, αφού στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου προσφέρονταν ασφαλίσεις γάμου και γεννήσεως αλλά και διακριτές για την προικοδότηση, δεν ξέρουμε αν ισχύσει το ίδιο για τις αυτές τις 10 εξωπραγματικές -όσο και υπαρκτές- ασφαλίσεις.

1. Ασφάλιση μέρους σώματος

Είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχει millennial που δεν διάβασε ή άκουσε κάπου κάποτε ότι η Jennifer Lopez ασφάλισε τα οπίσθιά της έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αντίστοιχα έκανε η συνονόματή της Aniston για τα περιβόητα μαλλιά της ή η Heidi Klum για τα πόδια της; Όπως διαβάζουμε για την τελευταία στο ActuarialPostτα πόδια της κατά τον έλεγχο αποτιμήθηκαν σε 1,5 εκατομμύριο λίρες ως ζευγάρι, μεμονωμένα ωστόσο κατά 130.000 λίρες λιγότερο για το ένα πόδι που έφερε μια μικροσκοπική ουλή. Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα τον Tom Jones και ασφάλιση του δασύτριχου στήθους του έναντι 3,5 εκατ. λιρών καθώς και το το στήθος της Dolly Parton.

2. Ασφάλιση καριέρας

Η καριέρα κάποιου μπορεί να βασίζεται στη σωματική ακεραιότητα, όπως στην περίπτωση του David Beckham που ασφαλίστηκε έναντι 151 εκατ. δολαρίων για τον κίνδυνο τραυματισμού που θα έθετε το τέλος της. Μπορεί όμως να βασίζεται και στην αγαστή συνεργασία δύο μερών, όπως στην περίπτωση του κωμικού ντουέτου Abbott και Costello, οι οποίοι απέκτησαν ένα ασφαλιστήριο 5ετούς διάρκειας έναντι διαφωνιών που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την καριέρα τους .

3. Ασφάλιση κατά φαντασμάτων

Οι «ασφαλιστές – φαντάσματα» που εξαπατούν κόσμο με πλαστά συμβόλαια είναι υπαρκτό πρόβλημα. Υπαρκτό πρόβλημα είναι και τα ασφαλιστήρια προστασίας από στοιχειά και παραφυσικά φαινόμενα. Στις ΗΠΑ, ασφαλιστική εταιρεία κατέβαλε αποζημίωση ύψους 100.000 δολαρίων για το θάνατο γυναίκας κατόπιν πτώσης που προκλήθηκε από φάντασμα. Το 2002, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Royal Falcon Hotel απέκτησε με 500 δολάριο το έτος ασφάλιση ύψους 1 εκατ. δολαρίων για την περίπτωση σωματικής βλάβης ή θανάτου εργαζόμενων ή πελατών από επίθεση φαντάσματος.

4. Ασφάλιση έναντι διαδηλώσεων

Το 2010, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τουρίστες εν μέσω πολιτικών ταραχών, η Ταϊλάνδη προσέφερε ασφαλιστική κάλυψη αξίας 10.000 δολαρίων σε όποιον τραυματιζόταν κατά τις διαδηλώσεις, αποζημιώνοντας και τις ταξιδιωτικές καθυστερήσεις με έως και 100 δολάρια την ημέρα. Θα ήταν μάλλον χρήσιμο για τους Έλληνες δεδομένου πως το ασταθές πολιτικό καθεστώς της χώρας αποτελεί εμποδίζει τη σύναψη ταξιδιωτικής ασφάλισης.

5. Ασφάλιση για πτώση καρύδας

To 2002, το ταξιδιωτικό ασφαλιστικό πρακτορείο Club Direct στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι στις καλύψεις θα συμπεριλαμβάνονται και οι ζημιές και βλάβες από πτώση καρύδας, αναφέροντας μάλιστα ότι οι θανατηφόρες καρύδες κοστίζουν 150 περίπου ζωές τον χρόνο. Η εκτίμηση βασιζόταν εν μέρει σε μια έρευνα του 1984 από τον Δρ Peter Brass στο Journal of Trauma για τους τραυματισμούς από καρύδες στην Παπούα Νέα Γουινέα, και η οποία -άδικα ενδεχομένως- έλαβε το 2001 το σατιρικό βραβείο Ig Nobel ως μελέτη που «δεν μπορεί ή δεν πρέπει να αναπαραχθεί». Σύμφωνα με το ActuarianPost, ένας από τους πελάτες τους που επισκέφθηκε τη Σρι Λάνκα, χτυπήθηκε στο κεφάλι από μια καρύδα υπέβαλε με επιτυχία αίτημα για αποζημίωση.

6. Ασφάλιση για τους μετανιωμένους

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα αισθήματα θα παραμείνουν ίδια και ότι το μεγάλο «ναι» θα αποτελεί εσαεί τη σωστή απόφαση. Παρά την όποια καλή διάθεση και κατανόηση ωστόσο, τα έξοδα που έχουν γίνει για την προετοιμασία του γάμου δεν επιστρέφονται. Εκτός αν έχει υπάρξει μέριμνα για ένα ασφαλιστήριο “Change of Heart” («Αλλαγή Καρδιάς»), για την περίπτωση που η νύφη -ή και ο γαμπρός- αποφασίσει να το σκάσει.

7. Ασφάλιση για την απαγωγή από εξωγήινους

Εύλογα θα σκεφτεί κανείς ότι ένα ταξίδι στον Άρη ή κάποιον άλλο πλανήτη δεν θα καλυφθεί από την ταξιδιωτική ασφάλιση. Αν όμως δεν γίνει με τη θέλησή σας αλλά σας απαγάγουν εξωγήινοι; Σύμφωνα με τη Lloyds of London, υπάρχουν περίπου 20.000 ασφαλιστήρια που καλύπτουν απαγωγές από UFO ή εξωγήινους και, για την αποζημίωση, χρειάζεται να περάσετε από έλεγχο ανίχνευσης ψεύδους και να έχετε έναν τρίτο μάρτυρα. Η Shirley MacLaine πάντως ασφαλίστηκε σχετικά για 25 εκατ. δολάρια.

8. Ασφάλιση για μια δεύτερη άμωμο σύλληψη

Το 2006, μια ασφαλιστική εταιρεία με έδρα το Έσσεξ αναγκάστηκε να αποσύρει κατόπιν διαμαρτυριών το ασφαλιστικό συμβόλαιο που είχε συνάψει το 2000 με τρεις αδελφές από τη Σκωτία έναντι 100 λιρών ετησίως, σύμφωνα με το οποίο θα τους έδινε αποζημίωση ύψους 1 εκατ. λιρών σε περίπτωση δεύτερης αμώμου συλλήψεως, «για τη φροντίδα και την ανατροφή του Χριστού» όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να λείπουν από το συμβόλαιό σας

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;