Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως  μια κακή συνήθεια που μοιράζεται ανεξαρτήτως κάθε γενιά, είναι να εντοπίζει και επισημαίνει ελαττώματα και αδυναμίες στις επόμενες. Μπορούμε να φανταστούμε την αντίδραση όσων έχουν περάσει το κατώφλι των 50 διαβάζοντας για το burnout λόγω ενηλικίωσης σε δύο γενιές που δεν θέλουν να «γίνουν μεγάλοι», ένα άρθρο στο ygeiamou σχετικά με το πόσο δύσκολες έως ακατόρθωτες είναι για τη γενιά των Millennials και την Generation Z δουλειές όπως το σιδέρωμα, η συμπλήρωση μιας επιταγής ή το ράψιμο ενός κουμπιού, αλλά και η «μάχη» για τον βιοπορισμό. Και αν τα πρώτα προσφέρονται για αστεϊσμούς, η οικονομική επιβίωση αποτελεί σοβαρό ζήτημα.

Μεγάλη έρευνα της εταιρείας Deloitte του 2022 για τις δύο προαναφερθείσες γενιές, συμπέρανε ότι οι σημερινοί ενήλικες μεταξύ 18 και 42 ετών δυσκολεύονται οικονομικά, χαρακτηρίζονται από άγχος, αισθάνονται εξαντλημένοι και αναγκάζονται να βρουν δεύτερες δουλειές. Όχι τυχαία βέβαια, καθώς πρόκειται για τις ηλικιακές ομάδες που συνδέθηκαν με το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» και επλήγησαν δυσανάλογα από την πανδημία COVID-19, κάτι που αποτυπώνεται εντονότερα στους millennials: οι αντιξοότητες τους χτύπησαν την πόρτα πάνω στο ξεκίνημα της δικής του ζωής.

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι οι millennials, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μεταξύ 1981-1996, είναι μια γενιά «ανασφάλιστων» υπό την έννοια της απουσίας συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης. Όπως σημειώνουν οι ειδήμονες από τον ασφαλιστικό κλάδο, οι άνθρωποι όλων των γενεών αποφεύγουν την αγορά ασφάλισης θεωρώντας την συχνά ως μια μεγάλη επένδυση που, όμως, δεν είναι απαραίτητα ακριβή. Μεταξύ της γενιάς X που δεν αντιμετώπισε την ίδια επισφάλεια και ανασφάλεια και των νεότερων γενιών που η ενηλικίωσή τους είναι ακόμα στα πρώτα βήματά τους, οι millennials καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πλήθος προκλήσεων. Και ποιος θα ήταν ο καλύτερος σύμμαχος αν όχι ένα δυνατό ασφαλιστικό συμβόλαιο;

Έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι προτείνουν πέντε tips που θα βοηθήσουν στην επιλογή του ιδανικού ασφαλιστηρίου:

1. Αγοράστε έξυπνα
Όταν αναζητάτε ασφάλιση, η Νο 1 προτεραιότητά θα πρέπει να είναι η επαρκής κάλυψη. Το κόστος είναι σημαντικός παράγοντας, θα πρέπει όμως πρώτα να έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας το είδος κάλυψη που χρειάζεστε. Στη συνέχεια, προσαρμόζοντας τις ανάγκες στον οικονομικό σας προϋπολογισμό, μπορείτε να προτιμήσετε την ασφαλιστική εταιρεία που μπορεί να σας προσφέρει αυτό που αναζητάτε.

2. Αναζητήστε εκπτώσεις
Μια από τις βασικές στρατηγικές των ασφαλιστικών εταιρειών για να καταστήσουν πιο δελεαστικά τα προγράμματά τους είναι οι διάφορες εκπτώσεις. Επί παραδείγματι, οι ασφαλισμένοι σε προγράμματα υγείας χαίρουν ειδικών προνομίων όπως εκπτώσεις σε ιατρικές επισκέψεις, εξόχως δαπανηρές εξετάσεις, προγράμματα γυμναστηρίων κ.α.

3. Μεριμνήστε για τα «κενά»
Ένα βασικό ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας θα παρέχει αναμενόμενα καλύψεις για βασικές ανάγκες, ανεπαρκείς ενδεχομένως για δικές σας μοναδικές ανάγκες. Οι πρόσθετες ή συμπληρωματικές όπως αποκαλούνται καλύψεις δεν περιορίζονται μόνο στα προγράμματα υγείας -για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε τρεις έξτρα παροχές για 100% κάλυψη εδώ– αλλά σε κάθε σχεδόν ασφαλιστικό προϊόν όπως οι ταξιδιωτικές ασφαλίσεις, ασφαλιστήρια κατοικίας, ζωής κ.ο.κ..

4. Σκεφτείτε την ασφάλεια ζωής – Η ηλικία επιτάσσει πρόνοια
Με τους μικρότερους millennials στην ηλικία των 27 ετών σήμερα, το ενδεχόμενο απόκτησης μιας ασφάλισης ζωής θα πρέπει να περνά από το μυαλό σας, και όχι μόνο γιατί είναι φθηνότερη η απόκτησή του σε νεαρότερη ηλικία. Τα ασφαλιστήρια ζωής είναι αφενός ασπίδα για την οικονομική προστασία τη δική σας και της οικογένειά σας, παραμένουν αφετέρου η κίνηση-κλειδί για καλά γηρατειά. Διαβάστε γιατί εδώ.

5. Μιλήστε με έναν ανεξάρτητο ασφαλιστή

Ένας ανεξάρτητος ασφαλιστής είναι σημαντικός σύμμαχος, ιδίως αν είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε ασφάλιση, επισημαίνουν οι ειδικοί και εξηγούν: 1. Ένας ανεξάρτητος ασφαλιστής συνεργάζεται με πολλές διαφορετικές εταιρείες και άρα θα προτείνει το προϊόν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας παρά ένα προϊόν της εταιρείας με την οποία είναι συνδεδεμένος. 2. Μπορούν να διαφωτίσουν σχετικά με πλήθος ζητημάτων περί την ασφάλιση, όταν οι συνδεδεμένοι ασφαλιστές συχνά δεν διαθέτουν γνώσεις πέραν των προϊόντων της εταιρείας για την οποία εργάζονται.

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο

Τρία πράγματα που ενοχλούν περισσότερο τους υποψήφιους για ασφάλιση