Τα τελευταία χρόνια, με την ανάδειξη της σημασίας του κιρκάδιου ρυθμού (ή βιολογικού ρολογιού) στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, συνηθίζεται τις ημέρες του Μαρτίου να δημοσιεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο, από το Forbers μέχρι το ygeiamou, άρθρα που επισημαίνουν την επιβάρυνση της υγείας από τη μετάβαση στη θερινή ώρα, όπως συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής δηλαδή, οπότε οι δείκτες των ρολογιών -είτε τα ψηφία τους- βρέθηκαν μια ώρα μπροστά και από 03:00 έγινε 04:00.

Στην Ευρώπη, διαβάζουμε στο protothema, η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 1916 στη Γερμανία, ώστε να είναι δυνατή η παραγωγή πολεμικού υλικού από το ανθρώπινο δυναμικό με την ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Στην Ελλάδα ειδικότερα, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1932 και επανήλθε το 1975.

Έχουμε συνηθίσει πως, δύο Κυριακές τον χρόνο, ο ύπνος μας θα «ψηλώσει» ή θα «κοντύνει» αναλόγως την αλλαγή, ακόμα και αν μελέτες δείχνουν ότι η υπέρβαση π.χ. ακόμα και κατά μισή ώρα της ενδεδειγμένης διάρκειας βραδινού ύπνου μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για την υγεία. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωστόσο, οι προειδοποιήσεις των ειδικών φαίνεται πως πιάνουν τόπο και εξετάζεται η οριστική κατάργηση της αλλαγής νομοθετικά, όπως συμβαίνει ήδη σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ όπως η Χαβάη και η Αριζόνα.

Τι όμως αλλάζει στην υγείας μας και κατ’ επέκταση στη ζωής μας από την «αθώα» θα ισχυριζόταν κανείς αλλαγή;

Τροχαία και άλλα ατυχήματα, μεγάλος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος

Ο χρόνος ύπνου που χάνεται με την αλλαγή δεν επιστρέφει. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η αλλαγή κατά μία ώρα διαταράσσει τον ύπνο και τον φυσικό ρυθμό του σώματος μέσα από τη μεταβολή στην έκθεση στο ηλιακό φως, παράγοντες που εμπλέκονται στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος.

Διάφορες έρευνες έχουν αναδείξει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τις αλλαγές στην ώρα σε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, ιδίως ψυχιατρικές και ψυχολογικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και το άγχος, και αυξημένο κίνδυνο παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Επιπλέον, η μετάβαση σε άλλη ώρα έχει δραματικό κόστος για τις γνωστικές ικανότητες και της εγκεφαλικές λειτουργίες. Ακούγεται αμελητέος κίνδυνος, σύμφωνα όμως με τους ειδικούς όπως η Αμερικανική Εταιρεία Θώρακος και διάφορα ερευνητικά δεδομένα, μόλις μια ώρα λιγότερου ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και τον χρόνο αντίδρασης την επόμενη ημέρα με πιθανότατες συνέπειες εργατικά και τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα. Ενδεικτικά, μελέτη του 2020 στο Current Biology έδειξε πως την πρώτη βδομάδα μετά την αλλαγή της ώρας τα αυτοκινητικά δυστυχήματα αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ μια δεύτερη στο Journal of Biological Rhythms (2018) παρατήρησε σημαντική αύξηση των γενικών ατυχημάτων και των έκτακτων περιστατικών στα νοσοκομεία μετά την αλλαγή της ώρας.

Ακόμα, μελέτες συνδέουν την αλλαγή με ιατρικά σφάλματα στους εργαζόμενους στον τομέα υγείας, για τα οποία αν και υπάρχουν ασφαλιστήρια που γλυτώνουν από τα δύσκολα, καλό είναι να μην συμβαίνουν, ενώ αρνητικό πρόσημο αποδίδεται και από την αύξηση σε επισκέψεις στα επείγοντα, σε εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια (έως και 24%) και χαμένες ιατρικές συναντήσεις, κίνδυνοι που απειλούν άμεσα την υγεία.

Γιατί ασφαλιστήριο προσωπικού ατυχήματος

Αν έχετε ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα που έχει ήδη «τρέξει» 30 ημέρες, την αναμονή δηλαδή που προβλέπεται για τις ασθένεις, θα καλυφθείτε για κάποιο καρδιαγγειακό συμβάν ή άλλη ασθένεια. Αν στις καλύψεις του περιλαμβάνονται και τα ατυχήματα, τότε μπορείτε να νιώθετε ακόμα πιο ασφαλείς.

Στην περίπτωση που δεν έχετε κανενός είδους ασφάλιση υγείας, τότε η αλλαγή της ώρας και όσα απευκταία μπορεί να φέρει, γίνονται καλοί λόγοι να θυμηθείτε ότι η υγεία είναι πάνω απ’ όλα και ότι, τα ασφαλιστικά προγράμματα προσωπικού ατυχήματος, είναι μια πρώτη εύκολη και οικονομική λύση για την προστασία -έστω μερική- της υγείας που ενεργοποιείται άμεσα από την εξόφληση του πρώτου ασφαλίστρου και πέρα από τις δαπάνες νοσηλείες κατόπιν ατυχήματος, περιλαμβάνει παροχές όπως κάλυψη για ανικανότητα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας σε περιπτώσεις αναπηρίας (αναλώσιμα υλικά, κηδεμόνες, νάρθηκες, βακτηρίες αγκώνα, πατερίτσες μασχάλης κ.α.) καθώς και για απώλεια εισοδήματος σε περίπτωση μόνιμης ανικανότητας.

Αν δεν αρκούν τα παραπάνω, ορίστε και πέντε λόγοι για να αποκτήσετε Ασφάλιση Προσωπικού Ατυχήματος.

Διαβάστε επίσης:

Έχετε παράπονα από την ασφαλιστική σας; Τι να κάνετε πριν «σπάσετε» το συμβόλαιό σας

Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Κατανοείτε τους όρους; Γιατί είναι σημαντικό

Άλλαξαν οι όροι του ετήσιου συμβολαίου υγείας; Τι μπορείτε να κάνετε