Αν συναντούσατε τον όρο κυτταρίτιδα, το πιθανότερο είναι να σκεφτόσασταν τον εφιάλτη και εχθρό πολλών γυναικών, ακόμα και αν μελέτες έχουν δείξει πως το υποδόριο λίπος που ευθύνεται για τη όψη φλούδας πορτοκαλιού τις προφυλάσσει από άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο.  

Αυτό που δεν θα περνούσε από το μυαλό -και μάλλον δικαιολογημένα- είναι ότι η κυτταρίτιδα ως ιατρική κατάσταση αποτελεί μια συχνή σοβαρή και ενίοτε επώδυνη βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος και των μαλακών μορίων που εντοπίζεται συνήθως στα πόδια, μπορεί ωστόσο να εκδηλωθεί στο πρόσωπο ή και στο υπόλοιπο σώμα του ατόμου. Ξεκινά ξαφνικά συνήθως από από μία περιοχή που εμφανίζει οίδημα, ερυθρότητα, ευαισθησία και θερμότητα, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στο σώμα και, σε βαριά περιστατικά, η λοίμωξη να καταστεί απειλητική για τη ζωή.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, αν και οι δερματοπάθειες αποτελούν την τέταρτη βασική μη θανατηφόρα αιτία επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας με υψηλό επιπολασμό εντός των νοσηλευόμενων ασθενών, έως και το 2022 δεν υπήρχαν δημοσιευμένα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως έδειξε η σχετική μελέτη τους για τις εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω δερματικών νοσημάτων το διάστημα 2002-2018, η κυτταρίτιδα αποτέλεσε τη συχνότερη αιτία εισαγωγής με ποσοστό 61,5%, με τη λοίμωξη στα κάτω άκρα συγκεκριμένα να αφορά το 41,6% των περιστατικών. Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν οκτώ ημέρες.

Η επικίνδυνη αυτή κυτταρίτιδα δεν είναι τελείως ασύνδετη με την «αθώα» κυτταρίτιδα. Η «εικόνα δίκην φλοιού πορτοκαλιού» είναι ένα από τα κλινικά χαρακτηριστικά της λοίμωξης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η φλεγμονή, το δέρμα με φυσαλίδες, φλύκταινες, πομφόλυγες, φλύκταινες ή νέκρωση, ο πυρετός, τα ρίγη, η ναυτία και το γενικό αίσθημα δυσφορίας.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να αποτελεί επιπλοκή από την ασυνέχεια στο δέρμα λόγω τραυματισμών, άτονων ελκών ή ονυχομυκητιάσεων, από δάγκωμα ζώου ή τσίμπημα εντόμου, από κατάγματα, χειρουργικά τραύματα (π.χ. οστεοσυνθέσεις, μαστεκτομή, λιποαναρρόφηση), piercing, χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών είτε μόλυνση από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (κυρίως) ή χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (σπανιότερα). Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες αποτελούν η παχυσαρκία, οι ακτινοθεραπείες, ο σακχαρώδης διαβήτης ή διαταραχή (στάση) της λεμφικής κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κυτταρίτιδα μπορεί να αποτελεί επιπλοκή μιας άλλης δερματικής πάθησης, του ερυσιπέλατος, το οποίο αφορά κυρίως τα παιδιά προκαλώντας αιφνίδιο πυρετό, ρίγος και εξόγκωμα δέρματος (όχθος) και οφείλεται επί το πλείστον σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Από την άλλη, η ίδια η κυτταρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μοιραίες επιπλοκές όπως θρόμβωση στους σηραγγώδεις κόλπους που παροχετεύουν αίμα από την πρόσθια βάση του κρανίου, βακτηριαιμία, ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα, αποστήματα ή νεκρωτική απονευρωσίτιδα, την πιο ταχεία μορφή βακτηριακής λοίμωξης.

Κατ’ οίκον φροντίδα

Η κυτταρίτιδα ήπιας μορφής αντιμετωπίζεται με συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά, ώστε να προληφθεί η εξάπλωση. Καθώς πρόκειται για λοίμωξη που εκδηλώνεται αιφνίδια και γρήγορα, πρόκειται για ένα επείγον περιστατικό υγείας. Τα νοσοκομειακά προγράμματα καλύπτουν τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά έως ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού (π.χ. 300€, 500€ ή 800€), ενώ θέτουν ως προαπαιτούμενο την αντιμετώπισή του σε συμβεβλημένο νοσοκομείο. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν στους ασφαλισμένους τους δωρεάν παροχές για αυτές τις περιπτώσεις όταν συμβαίνουν  σε μεγάλη απόσταση από τη μόνιμη κατοικία, όπως αποστολή γιατρού στο εξωτερικό, αποστολή φαρμάκων, διαβίβαση επειγόντων μηνυμάτων κ.α..

Μια ακόμα παροχή που μπορεί να φανεί χρήσιμη αν προσφέρεται με το συμβόλαιο, είναι η κάλυψη για τα έξοδα νοσηλευτικών υπηρεσιών στο σπίτι. Για την περίπτωση της κυτταρίτιδας, η νοσηλευτική φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει:

  • αλλαγή και περιποίηση των πληγών
  • έλεγχος και τοποθέτηση/αλλαγή των ενδοφλέβιων ορών σε περίπτωση π.χ. αντιβίωσης με έγχυση
  • παρακολούθηση των ζωτικών σημείων του ασθενούς όπως η θερμοκρασία του σώματος, η αρτηριακή πίεση και ο κλινικός έλεγχος π.χ. σε περίπτωση πόνου ώστε να ειδοποιηθεί γιατρός εφόσον κρίνεται απαραίτητο κ.λπ..

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Νοσοκομειακό πρόγραμμα – Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα, υπάρχουν ενδείξεις για την ενδονοσοκομειακή θεραπεία, η οποία μπορεί να περιορίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών και διάνοιξη αποστήματος, έως τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τη μηχανική υποστήριξη ζωής σε σοβαρές καταστάσεις όπως το σηπτικό σοκ από νεκρωτική απονευρωσίτιδα -για τις σχετικές ασφαλιστικές καλύψεις, διαβάστε αντίστοιχα εδώ και εδώ.

Στις ενδείξεις συγκαταλέγονται:

  • τα μεγάλα αποστήματα
  • εγκαύματα ή μολυσμένα έλκη
  • τα έντονα τοπικά συμπτώματα εκτεταμένη ή βαθύτερη προσβολή
  • η μη ανταπόκριση ή και επιδείνωση από τα αντιβιοτικά
  • οι πολύ μεγάλες ηλικίες
  • ο σακχαρώδης διαβήτης, το σοβαρό λεμφοίδημα, η ηπατική ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές συννοσηρότητες όπως η λοίμωξη HIV ή άλλη ανοσοκαταστολή (π.χ. μεταμοσχευμένοι, άτομα σε χημειοθεραπεία, άτομα με αυτονάνοσα νοσήματα κ.α.)
  • ασθενείς με αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης από Χρυσίζοντα Σταφυλόκκοκο Ανθεκτικό στη Μεθικιλλίνη (MRSA) όπως άτομα που έλαβαν προσφάτως αντιβιοτικά, νοσηλεύτηκαν, ή χειρουργήθηκαν, άτομα με κεντρικούς καθετήρες, αιμοκαθαιρόμενοι, συμμετέχοντες σε ομαδικά αθλήματα, στρατιώτες, χρήστες ενδοφλεβίων τοξικών ουσιών κ.α..

Από τα παραπάνω, της κάλυψης θα εξαιρεθούν οι περιπτώσεις που η κυτταρίτιδα σχετίζεται με συμμετοχή σε προπονήσεις ή αγώνες επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με χρήση ναρκωτικών ουσιών και με λοίμωξη HIV, οι οποίες αποκλείονται κατ’ αρχήν από τα νοσοκομειακή προγράμματα.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μην προϋπήρχαν της σύναψης ασφαλιστηρίου ή αποδεδειγμένα να μην ήταν γνωστές στους ασφαλισμένους. Ζητηστε σχετικά ενημέρωση από τον ασφαλιστή ή την εταιρεία σας.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομειακό πρόγραμμα: Πόσες ημέρες νοσηλείας καλύπτει το ασφαλιστήριο

Τροχαίο ατύχημα: Δύο σενάρια νοσηλείας που καλύπτουν τα ασφαλιστήρια

Νοσηλεία – Αποζημίωση: Τρεις κινήσεις που θα «σώσουν» το πορτοφόλι σας