Αν με αφορμή τη σημερινή γιορτή των ερωτευμένων η συζήτηση κατευθυνόταν στο θέμα ασφάλειας και προστασίας, η πρώτη σκέψη -σχεδόν αυτομάτως- θα ήταν η χρήση προφυλακτικού. Μολονότι θα ήταν μάλλον απλή υπόθεση αν οι κίνδυνοι για την υγεία την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου περιορίζονταν εκεί, φαίνεται πως τα περιστατικά που μπορούν να μας στείλουν στα επείγοντα είναι πολλά, σχεδόν όσοι και οι λόγοι που οι άνθρωποι αρνούνται να φορέσουν προφυλακτικό.

Τις ημέρες αυτές, στο διαδίκτυο κυριαρχούν άρθρα με tips για ασφαλείς απολαύσεις και εορτασμό κάθε έρωτα, από την προσοχή στο αλκοόλ και τα ρομαντικά κεριά στο σπίτι έως τον κίνδυνο δηλητηρίασης από κάποιο χαλασμένο γλυκό. Παράλληλα, μια ακόμα τιμητική θέση στις αναζητήσεις έχουν και τα πλέον ανήκουστα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο σεξ, όπως η γυναίκα από την Κίνα που υπέστη αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (ξαφνική κώφωση) από ένα φιλί του συντρόφου της στο αφτί ή η 31χρονη γυναίκα που βρέθηκε στα επείγοντα με κάταγμα στον αυχένα και κάκωση σπονδυλικής στήλης «μετά από σεξουαλική δραστηριότητα σε ακραία στάση», όπως ανέφερε στη σχετική δημοσίευση στο Surgical Case Reports η ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Νευροχειρουργικής του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, στις ΗΠΑ.

Το θέμα βέβαια δεν εξαντλείται στις σπάνιες περιπτώσεις. «Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τη σεξουαλική επαφή χωρίς επιπλοκές αλλά ένας σημαντικός, έστω μικρός, αριθμός χρειάζεται να αναζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια για σχετικά προβλήματα υγείας» αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης με συμμετοχή του Καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημίου,  Αριστομένη Κωνσταντίνου Εξαδάκτυλου, με αφορμή παλαιότερη μελέτη τους για εισαγωγές στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών σχετιζόμενες με σεξουαλική δραστηριότητα και το συμπέρασμα πως «η σεξουαλική δραστηριότητα είναι μηχανικά επικίνδυνη, δυνητικά μολυσματική και επιβαρυντική για το καρδιαγγειακό σύστημα… [και] θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την τεκμηρίωση όλων αυτών των επιπλοκών για τη βελτίωση των στρατηγικών θεραπείας και πρόληψης».

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι για να γιορτάσετε με ασφάλεια δεν αρκεί το προφυλακτικό. Ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας με κάλυψη για νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές δαπάνες, ένα ασφαλιστήριο προσωπικού ατυχήματος έστω αλλά σε κάθε περίπτωση με κάλυψη για τα επείγοντα περιστατικά, θα σας επιτρέψει να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Η κάλυψη περιστατικών έκτακτου ή επείγοντος χαρακτήρα, εφόσον τεκμαίρονται με ιατρικά και αντικειμενικά κριτήρια, επιτρέπουν τη διάγνωση και χρήζουν θεραπείας, περιλαμβάνεται κατά το σύνηθες στις βασικές καλύψεις των νοσοκομειακών προγραμμάτων. Σήμερα, δεδομένης της αιφνίδιας φύσης των περιστατικών, τα περισσότερα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης καλύπτουν τις δαπάνες που θα προκύψουν από αυτό έως ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού (π.χ. €300, €500 ή €800), ενώ θέτουν ως προαπαιτούμενο την αντιμετώπισή του σε συμβεβλημένο νοσοκομείο.

Μην ξεχνάτε: τα ατυχήματα καλύπτονται από την πρώτη ημέρα ισχύος του ασφαλιστηρίου.

  • Καρδιακά περιστατικά

Για τρεις ημέρες χρειάστηκε να νοσηλευτεί μια 45χρονη γυναίκα όταν η ήδη ταλαιπωρημένη αορτή της δεν άντεξε την έντονη πίεση από τον οργασμό και υπέστη ενδοτοιχωματικό αιμάτωμα αορτής, αιμορραγία δηλαδή από το τοίχωμα της κύριας αρτηρίας του σώματος. Έπειτα, πάνω από ένας στους πέντε (22,0%) της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης βρέθηκε στα επείγοντα λόγω υπαραχνοειδούς αιμορραγίας, μια επείγουσας και απειλητικής για τη ζωή κατάστασης. Αν και καρδιαγγειακά συμβάντα όπως το έμφραγμα κατά τη διάρκεια του σεξ είναι σπάνια, μπορείτε να διαβάσετε εδώ πώς καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας.

  • Αναφυλακτικό σοκ

Τα ασφαλιστήρια υγείας μπορεί να εξαιρούν τα αλλεργικά τεστ, θα παράσχουν όμως τις απαραίτητες δαπάνες σε περίπτωση που ένα αναφυλακτικό σοκ σας οδηγήσει στα επείγοντα, όπως στην περίπτωση αυτή της 46χρονης.

  • Δηλητηρίαση 

Χρειάζεται προσοχή, αν δεν θέλετε να πληρώνετε για τις δαπάνες για την υγείας σας από μια δηλητηρίαση κατά το ρομαντικό δείπνο. Ο τύπος του συμβολαίου και το είδος της δηλητηρίασης θα καθορίσουν και το αν θα καλυφθείτε ή όχι. Έτσι, σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης τα ασφαλιστήρια προσωπικού ατυχήματος δεν θα βοηθήσουν, καθώς την κατατάσσουν στις βασικές εξαιρέσεις. Σε περίπτωση όμως σαλμονέλλωσης που για την οποία ο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αναφέρει αναφέρει «πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων», ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα θα αποδεικνυόταν σωτήριο.

Η χημική δηλητηρίαση όμως από την κατάχρηση αλκοόλ επί παραδείγματι, θα καλυφθεί και από τους δύο τύπους συμβολαίου. Αντίστοιχα, κάλυψη θα ενεργοποιηθεί από τα νοσοκομειακά και για ένα επεισόδιο γαστρορραγίας λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, εφόσον πρόκειται για περιστατικό που συνέβη μία φορά και όχι συνέπεια αλκοολισμού. Διαβάστε περισσότερα για τη δηλητηρίαση εδώ, και για το αλκοόλ εδώ.

  • Ξένα σώματα 

Πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς για την είσοδο ξένων σωμάτων στων οργανισμό με αφορμή την ημέρα αυτή, με πιο γνωστή ίσως από πλείστες κωμικές σκηνές την κατάποση του δαχτυλιδιού που προοριζόταν για πρόταση γάμου. Η αφαίρεση ξένου σώματος/ξένων σωμάτων εντοπίζεται στις λίστες με τις χειρουργικές επεμβάσεις που καλύπτουν τα νοσοκομειακά προγράμματα. Κάτι που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά αξίζει να αναφερθεί οι περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας από ξένο σώμα, όπως στην περίπτωση μιας 26χρονης που το 2016 υποβλήθηκε επειγόντως σε ανοιχτή σκωληκοειδεκτομή και η οποία αποκάλυψε ένα κομμάτι προφυλακτικού εντός του αυλού της σκωληκοειδούς.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί την πιο συχνή αιτία της οξείας χειρουργικής κοιλίας και εκτιμάται ότι ένας στους 20 θα την αντιμετωπίσει στη διάρκεια της ζωής του. Διαβάστε περισσότερα για το πώς καλύπτεται από τα ασφαλιστήρια υγείας εδώ.

  • Κάταγμα πέους

Στα επείγοντα από τη σεξουαλική πράξη… Και όμως, το κάταγμα του πέους είναι ένας τραυματισμός που συμβαίνει κατά την ερωτική πράξη και χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης εντός 5 ωρών από το συμβάν. Προκαλείται από τη ρήξη των σηραγγωδών σωμάτων του πέους που είναι υπεύθυνα για την στύση και δύναται να έχει σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις στη σεξουαλική και ουροποιητική λειτουργία. Το ατύχημα συνοδεύεται από ένα «κρακ» σαν ήχος κατάγματος, έντονο πόνο, απώλεια στύσης και διαταραχές στην ούρηση ενώ κάποιες φορές συνοδεύεται από ρήξη ή κάκωση της ουρήθρας. Η «πλαστική σηραγγωδών σωμάτων», θεραπεία εκλογής, εντοπίζεται στις μεγάλες ουρολογικές επεμβάσεις όπως και η πλαστική ουρηθρικού συριγγίου που αποτελεί πιθανή επιπλοκή.

  • Ουρολοιμώξεις και ΣΜΝ αποτελούν κάποια ακόμα ανεπιθύμητα μεθεόρτια για τα οποία πρέπει να γνωρίζετε αν και πώς καλύπτονται πατώντας αντίστοιχα εδώ και εδώ.

Διαβάστε επίσης: