Τα ανευρύσματα είναι καταστάσεις που παρουσιάζουν τοπική διόγκωση, διεύρυνση ή διάταση ενός αιμοφόρου αγγείου, συνήθως αρτηρίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο ygeiamou ειδικοί, οφείλονται σε οργανικές παθήσεις ή κάκωση των τοιχωμάτων του αγγείου λόγω κληρονομικότητας ή επίκτητης ασθένειας, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο και συχνότερα στον εγκέφαλο, στη θωρακική και κοιλιακή αορτή αλλά και μέσα στην καρδιά.

Τα αορτικά ανευρύσματα αφορούν κυρίως άνδρες άνω των 60 ετών ενώ τα εγκεφαλικά ηλικίες μεταξύ 35 και 60 ετών και κυρίως γυναίκες. Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται το ιστορικό αθηροσκλήρωσης, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, χρόνιες πνευμονοπάθειες, η κατάχρηση αλκοόλ και κληρονομικά νοσήματα. Όσο αυξάνεται το μέγεθος του ανευρύσματος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ρήξης του με πιθανές συνέπειες αιμορραγικά επεισόδια, θρόμβους, εμβολή ακόμα και στον θάνατο.

Έλεγχος ασφαλισιμότητας

Τα ανευρύσματα αποτελούν ιδιαίτερες περιπτώσεις για την απόκτηση ενός συμβολαίου υγείας αλλά και ζωής. Κατά τον ιατρικό έλεγχο (ή έλεγχο ασφαλισιμότητας – underwriting) για την εκτίμηση του κινδύνου που καλείται να αναλάβει η ασφαλιστική εταιρεία συνάπτοντας ασφαλιστικό συμβόλαιο με τον υποψήφιο, το ιστορικό ανευρύσματος θα πρέπει να αναφερθεί ανεξαρτήτως χειρουργικής αντιμετώπισης ή απλής παρακολούθησης -συστήνεται συνήθως όταν το μέγεθος παραμένει, καθώς και οι παράγοντες κινδύνου για ανεύρυσμα που προαναφέρθηκαν και περιλαμβάνονται στις βασικές ερωτήσεις του σχετικού προσυμβατικού ελέγχου (ιατρικό – οικογενειακό ιστορικό, ιστορικό νοσηλειών, συγγενείς ανωμαλίες/παθήσεις, αρτηριακή πίεση, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ).

Ιδίως για την περίπτωση των ανευρυσμάτων, έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι μας απάντησαν ότι πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση λόγω της επικινδυνότητάς τους αλλά και του απρόβλεπτου χαρακτήρα τους. (Χαρακτηρίζονται «σιωπηλοί δολοφόνοι» ακριβώς επειδή δεν δίνουν συμπτώματα παρά μόνο όταν συμβεί η ρήξη). Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα η εταιρεία να απορρίψει την αίτηση ασφάλισης λόγω ιστορικού ανευρύσματος ή και αυξημένων προδιαθεσικών παραγόντων. Στην περίπτωση ωστόσο που δεχθεί να προχωρήσει στη σύναψη ασφαλιστηρίου με εξαίρεση (ισόβια ίσως) ανευρύσματος και επιπλοκών του είτε με επασφάλιστροθα ζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με:

  • τον τύπο ανευρύσματος
  • τη θέση του
  • την ημερομηνία διάγνωσης
  • τα αιτία
  • το μέγεθός του
  • τη σταθερότητα
  • εάν εξακολουθεί να εντοπίζεται
  • οποιαδήποτε θεραπεία/αντιμετώπιση
  • ιστορικό καπνίσματος
  • προσπάθειες για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

για τα οποία ο υποψήφιος θα πρέπει να προσκομίσει οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο και αποδεικτικό στοιχείο του ζητηθεί.

Ανευρύσματα επί ενεργού συμβολαίου

Εφόσον το ανεύρυσμα εμφανιστεί μετά τη σύναψη του συμβολαίου, η χειρουργική του αντιμετώπιση θα καλυφθεί κανονικά κατόπιν της χρονικής αναμονής που συνήθως προβλέπουν για τη συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση τα νοσοκομειακά προγράμματα όπως 12 μήνες για ανευρύσματα πάσης φύσεως ή 6 μήνες για ανευρύσματα εγκεφάλου και 24 μήνες για ανευρύσματα αορτής κ.ο.κ.

Στις λίστες των επεμβάσεων εντοπίζονται τόσο ανοικτά χειρουργεία (π.χ. για «θωρακικό ανεύρυσμα», «ανεύρυσμα ανιούσης αορτής», «ανεύρυσμα αριστεράς κοιλίας» κ.α.) είτε ενδαγγειακές μέθοδοι (π.χ. με εμβολισμό για «ανεύρυσμα εγκεφάλου», «λαγονίου αρτηρίας», «μηριαίας αρτηρίας», «περιφερικών αγγείων» κ.α.). Και οι δύο μέθοδοι αποκατάστασης είναι αποτελεσματικές, ωστόσο δεν επιλέγονται για όλους τους ασθενείς αφού η πρώτη προκρίνεται για άτομα με καλύτερη συνολικά υγεία και μικρότερο κίνδυνο συννοσηροτήτων. Η ασφαλέστερη ενδαγγειακή αποκατάσταση έπειτα -που πλέον προτιμάται- απαιτεί πολύ καλή μετεγχειρητική παρακολούθηση, η οποία θα καλυφθεί ως δαπάνη μετά τη νοσηλεία και μέχρι το όριο που προβλέπει το συμβόλαιο.

Προσοχή: Σε περίπτωση που το ανεύρυσμα δεν έχει ραγεί (σπάει) και εντοπίστηκε τυχαία κατά τον έλεγχο άλλου προβλήματος και λόγω μικρού ο θεράπων προτείνει απλώς την παρακολούθησή του, τότε είναι απαραίτητη η ασφαλιστική κάλυψη για πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας (διαγνωστικές εξετάσεις).

Αναγκαίο το ασφαλιστήριο υγειας

Οι ειδικοί συστήνουν την προληπτική παρακολούθηση με μη επεμβατικές αγγειογραφικές τεχνικές (μαγνητική κυρίως και αξονική αγγειογραφία/τομογραφία) ή διενέργεια triplex μόνο για άτομα με παράγοντες κινδύνου. Όπως έχουμε αναφέρει, οι κάτοχοι νοσοκομειακών προγραμμάτων έχουν πρόσβαση στις παραπάνω εξετάσεις με έκπτωση έως και 50% χάρη στις προνομιακές παροχές που τους εξασφαλίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσω συνεργασιών με διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τις δωρεάν παροχές και τις ειδικές καλύψεις

Kρύψατε χρόνια από τον ασφαλιστή – Και άλλες 3 ψευδείς δηλώσεις που σας «καίνε»

Πέντε τρόποι να πετύχουμε τους στόχους της νέας χρονιάς