Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ατοπική δερματίτιδα είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία επίσκεψης στον δερματολόγο. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο του δέρματος που χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις και εκδηλώνεται με συμπτώματα κνησμού και εκζεματικές βλάβες. Αν και αποτελεί πάθηση της παιδικής κυρίως ηλικίας, μπορεί να εκδηλωθεί και σε ενήλικες με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ψυχοκοινωνική τους υγεία. Ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως πάσχει από τη χρόνια δερματοπάθεια στην οποία αφιερώνεται η 14η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο από το 2018, οπότε η Διεθνής Συμμαχία των Οργανώσεων Δερματολογικών Ασθενών την καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας.

Με αφορμή την ημέρα και καθώς οι τακτικές επισκέψεις στον δερματολόγο μπορεί να αποτελούν βασικό μέρος της προληπτικής φροντίδας υγείας όσο και της ευρύτερης αυτοφροντίδας, παραθέτουμε βασικές πληροφορίες για κάθε ασφαλισμένο που επιθυμεί να αξιοποιήσει το συμβόλαιο υγείας του για να λάβει ιατρικές, χειρουργικές ή αισθητικές δερματολογικές υπηρεσίες.

1. Βεβαιωθείτε ότι σας καλύπτει ο τύπος συμβολαίου

Ο δερματολογικός έλεγχος για επίμονα εξανθήματα, μυκητιάσεις ή άλλα συμπτώματα που δεν απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον παρά εξέταση σε δερματολογικό ιατρείο και χορήγηση ενδεχομένως φαρμακευτικής αγωγής δεν καλύπτεται από συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά από προγράμματα πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας που περιλαμβάνουν ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις.

Τα εν λόγω ασφαλιστικά προϊόντα προσφέρουν επισκέψεις σε δερματολόγο έναντι προνομιακών τιμών όπως 15€, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα συνταγογραφήσει εφόσον χρειάζεται τα απαιτούμενα φάρμακα. Περιπτώσεις που μπορούν να καλυφθούν από τέτοιου τύπου ασφαλιστήρια αποτελούν οι συχνές φλεγμονώδεις δερματοπάθειες όπως ομαλός λειχήνας, ροδόχρους νόσος (μόνο για φαρμακευτική αγωγή και όχι laser) και λοιμώδεις δερματοπάθειες όπως ερπητική λοίμωξη, μολυσματικό κηρίο, σύφιλη ή ψώρα, καθώς αντιμετωπίζονται κυρίως με φάρμακα όπως αντιβιοτικά, τοπικά κορτικοστεροειδή κ.α.. Δεν καλύπτονται ωστόσο θεραπείες για την ακμή.

ΠροσοχήΦάρμακα για παθήσεις με δερματικές εκδηλώσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), νοσήματα κολλαγόνου (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα κ.α.) ή ψωρίαση καλύπτονται χωρίς συμμετοχή από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς που βρίσκονται στις σχετικές λίστες.

2. Ελέγξτε τις εξαιρέσεις και καλύψεις

Τα νοσοκομειακά προγράμματα υγείας καλύπτουν ένα εύρος δερματολογικών καταστάσεων που χρήζουν ιατρική αντιμετώπιση μετά από χρονική ωστόσο αναμονή. Οι δερματικές βλάβες που καλύπτουν τα περισσότερα συμβόλαια νοσηλευτικών δαπανών θα μπορούσαν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:

  • κακοήθειες βλάβες του δέρματος όπως μελάνωμα ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κατόπιν 6 μηνών, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων χημειοθεραπειών ή ακτινοβολιών κ.ο.κ.
  • καλοήθεις δερματικούς όγκους για την αφαίρεσή τους μετά από μεγάλη χρονική αναμονή π.χ. 2 ετών. Η κάλυψη ενεργοποιείται για σπίλους, θηλώματα (π.χ. από ποικιλόχρους πιτυρίαση), οξυτενή κονδυλώματα, λιπώματα, μολυσματική τέρμινθο, ακτινικές υπερκερατώσεις.

3. Ενημερώστε την εταιρεία

Στην περίπτωση δερματολογικού περιστατικού που καλύπτεται από το νοσοκομειακό πρόγραμμα, ο ασφαλισμένος ενημερώνει το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου για τη νοσηλεία του, προσκομίζοντας την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΜΚΑ του.

Για διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων ή ραντεβού με δερματολόγο ωστόσο, θα χρειαστεί να επικοινωνήσει πρώτα με την εταιρεία ώστε εκείνη να αναλάβει τον προγραμματισμό της σχετικής ιατρικής εξέτασης ή επίσκεψης καθώς και την έγκριση των διαγνωστικών εξετάσεων με τους συνεργαζόμενους γιατρούς και τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα

Διαβάστε επίσης:

Δερματικά νοσήματα: Σε ποιες περιπτώσεις σας καλύπτει το ασφαλιστήριο

Ασφαλιστήριο – Αποζημίωση: Οι καλύψεις για το μελάνωμα

ΣΜΝ: Πότε και πώς καλύπτονται από το ασφαλιστήριο υγείας