“Health is wealth” (=η υγεία είναι πλούτος) είναι μια φράση που θα δώσει πολλά αποτελέσματα αν την αναζητήσει κανείς στο διαδίκτυο, εξίσου αποτελεσματική όμως θα αποδειχθεί και αν ληφθεί υπ’ όψιν από όσους συνήψαν ασφαλιστήριο υγείας υπό ειδικούς όρους ή σκέφτονται να αποκτήσουν στο άμεσο ή πιο μακρινό μέλλον. Άλλωστε, η καλύτερη υγεία ως στόχος για την (κάθε) νέα χρονιά θα έπρεπε να περνά απ’ το μυαλό όλων, πολλώ μάλλον όταν τα οφέλη είναι, πράγματι, και οικονομικά.

Έχει πολλάκις επισημανθεί η σημασία της κατάστασης υγείας για τη σύναψη ενός ασφαλιστικού συμβολαίου υγείας, αφού από αυτή θα κριθεί το ύψος του ασφαλίστρου αλλά ακόμα και αν η εταιρεία θα αποδεχθεί το αίτημα ασφάλισης. Επί τούτω η εταιρεία θα ζητήσει μεταξύ άλλων πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, προηγούμενες και τρέχουσες συνταγές φαρμακευτικής αγωγής, πρόσφατους ιατρικούς ελέγχους, ιστορικό νοσηλειών, ατυχήματα τελευταίων ετών, επικίνδυνα χόμπι, την αρτηριακή πίεση, συνήθειες όπως κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ, το ύψος και το βάρος.

Τα δύο τελευταία μάλιστα, τονίζουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, είναι από τα πλέον σημαντικά στοιχεία που θα λάβουν υπ’ όψιν οι εταιρείες καθώς ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις, προβλήματα στις αρθρώσεις, καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και υπνική άπνοια. Αναλόγως σε ποιο σημείο του φάσματος υπερβαρότητας/παχυσαρκίας βρίσκεται ο υποψήφιος, η εταιρεία θα αποφασίσει αν θα αρνηθεί ή θα δεχθεί να τον ασφαλίσει με επασφάλιστρο (ποσοστιαία αύξηση επί του ασφαλίστρου) 50% έως και 100%.

Με αντίστοιχο τρόπο θα κινηθεί η εκάστοτε εταιρεία για ασθένειες που προϋπήρχαν της ασφαλιστικής σύμβασης και ο ασφαλισμένος ή ο συμβαλλόμενος -καθώς οφείλει- δήλωσε κατά την αίτησή του. Τέτοιες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να εξαιρεθούν ισοβίως, να καλυφθούν με επασφάλιστρο, με κάποια χρονική αναμονή (από 6 μήνες έως 10 έτη) είτε με χρονική αναμονή με δικαίωμα επανεξέτασης.

Αναμονή με δικαίωμα επανεξέτασης

Το δικαίωμα επανεξέτασης μετά από την αναμονή που έθεσε η εταιρεία για κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι το δικαίωμα να αποδείξουμε στην εταιρεία ότι η ασφάλισή μας πλέον μπορεί γίνει με ευνοϊκότερους όρους, να αφαιρέσει δηλαδή το επασφάλιστρο που είχε επιβληθεί λόγω π.χ. υπερβολικού σωματικού βάρους είτε να παράσχει την κάλυψη για θέματα υγείας που είχαν αρχικώς εξαιρεθεί.

Έτσι, αν λόγω αυξημένου βάρους, δυσλιπιδαιμίας, υπέρτασης, προβλημάτων του στομάχου κ.α. η εταιρεία για ένα διάστημα π.χ. 2 ετών εξαιρέσει τις συγκεκριμένες καταστάσεις και επιπλοκές τους από τις καλύψεις, ο ασφαλισμένος έχει όλο το χρόνο να προβεί σε αναγκαίες αλλαγές και, με δικά του συνήθως έξοδα, να πραγματοποιήσει εξετάσεις και να προσκομίσει τα αποτελέσματα στην εταιρεία που δείχνουν ότι η υγεία του έχει βελτιωθεί.

Προσοχή στις μεθόδους

Τα τριγλυκερίδια, η χοληστερόλη κ.α. μπορούν να μειωθούν με φυσικές παρεμβάσεις όπως η άμεση και οριστική διακοπή του καπνίσματος, η ένταξη σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα και η βελτίωση της διατροφής. Παράλληλα, είναι σημαντική η τήρηση της αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής.

Τα πράγματα εντούτοις περιπλέκονται όταν για την επίτευξη του στόχου επιλέγονται μέθοδοι με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τους ειδήμονες περί των ασφαλίσεων υγείας, αποτελούν οι βαριατρικές επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να δηλώνονται στην εταιρεία ακόμα και αν διενεργούνται με δαπάνη του ασφαλισμένου. Ο λόγος, εξηγούν, είναι ότι συνοδεύονται συχνά από επιπλοκές τόσο άμεσες (π.χ. λοιμώξεις του αναπνευστικού, θρομβώσεις στα κάτω άκρα, διαρροή στομαχικού περιεχομένου από τις εσωτερικές ραφές κ.α.) είτε μακροπρόθεσμες (π.χ. έλκη του γαστρεντερικού σωλήνα, νεφρολιθίαση, εμφάνιση κήλης στις περιοχές των τομών κ.α.) που θα έχουν κόστος για την εταιρεία.

Μην αμελείτε την επικοινωνία με τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή και, εάν θέσατε για φέτος τον στόχο να βελτιώσετε την υγεία σας με φυσικούς τρόπους, διαβάστε:

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τις δωρεάν παροχές και τις ειδικές καλύψεις

Kρύψατε χρόνια από τον ασφαλιστή – Και άλλες 3 ψευδείς δηλώσεις που σας «καίνε»

Πέντε τρόποι να πετύχουμε τους στόχους της νέας χρονιάς