Για πενταπλάσια και εξαπλάσια κρούσματα γρίπης και μάλιστα πρώιμα την ώρα που παρατηρείται μεγάλη έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, έκανε λόγο ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος Χαράλαμπος Γώγος εξηγώντας ότι μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη έκθεσης των παιδιών στους συγκεκριμένους ιούς λόγω της χρήσης μάσκας.

Στην ερώτηση αν και πότε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «αντιμικροβιακή αγωγή, δηλαδή αντιβιοτικά, ενδείκνυνται μόνο όταν υπάρχει επιπλοκή ίωσης από κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Σε στρεπτόκοκκο ή πνευμονιόκοκκο χρειάζονται αντιβιοτικά».

Τόνισε, δε, την ανάγκη να γίνονται τεστ καθώς «όσο πιο πολλά τεστ έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο καλύτερα κάνουμε ακριβή διάγνωση της νόσου και «κάνουμε οικονομία αντιβιοτικών».

Όσον αφορά ειδικά τη γρίπη ο Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι πέρυσι ο αριθμός των ασθενών με γρίπη ήταν περίπου 10 ανά χίλιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι 50 με 60.

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε, τέλος, στον κορωνοϊό για τον οποίε είπε ότι «η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι σαφώς μικρότερες από πέρυσι. Με τα δεδομένα της παρουσίας των νέων στελεχών της Όμικρον και της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης, η νόσος είναι καλύτερα ελεγχόμενη, ηπιότερη».

Ωστόσο συνέστησε σε ηλικιωμένους και πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα «να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο φαίνεται να καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις» ενώ ερωτηθείς για τις χριστουγεννιάτικες μεγάλες συγκεντρώσεις απάντησε ότι «ήρθε ο καιρός, αρκεί να μην υπάρχουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος, πυρετού, πονόλαιμου, πονοκέφαλου κλπ., ώστε να αποτραπεί η διασπορά».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Κίνα: Τρέχουν να αγοράσουν rapid test ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων

Αλτσχάιμερ: Νέο τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει ίχνη της χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου

Έκοψαν το ποτό οι Έλληνες: Εκπλήξεις στη λίστα χρήσης αλκοόλ στην Ευρώπη