Το 2020, ο 41χρονος Adam Martin κατέληξε στο νοσοκομείο μετά την κατανάλωση ποπ κορν, όχι για πλύση στομάχου όπως εύλογα θα σκεφτόταν κανείς αλλά για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Στην προσπάθεια να ξεκολλήσει ένα κομμάτι φλούδας που σφηνώθηκε στα δόντια του με το καπάκι ενός στυλό, μια οδοντογλυφίδα, ένα κομμάτι σύρμα και, τέλος, ένα καρφί, κατάφερε να τραυματίσει το ούλο, ανοίγοντας έτσι μια πύλη για το βακτήριο που εισήλθε στην κυκλοφορία του αίματος και έφτασε στην καρδιά, προκαλώντας μόλυνση στα ενδότερα στρώματα του μυοκαρδίου, μια κατάσταση γνωστή ως ενδοκαρδίτιδα.

Αν η περιπέτεια υγείας του άτυχου άνδρα γυριζόταν σε ταινία, η αντίδραση του θεατή θα ήταν μάλλον αυτή που έχουν οι εικονιζόμενοι στη φωτογραφία. Στην περίπτωση δε που η προβολή της γινόταν μέσα από μια συνδρομητική πλατφόρμα ταινιών και σειρών -όπως παραπέμπει η εικόνα των νέων στον καναπέ τους-, ενδεχομένως να σημείωνε ρεκόρ τηλεθέασης. Τι να σκέφτονταν όμως παρακολουθώντας την;

Μια πιθανή σκέψη θα ήταν αν θα μπορούσε να τους συμβεί το ίδιο. Ίσως πάλι να συλλογίζονταν πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει κάποιο από τα απρόοπτα που επιφυλάσσει η ζωή. Αυτό που μάλλον δεν θα περνούσε από μυαλό τους, είναι ότι με 15€ τον μήνα ή και λιγότερα -όσο κοστίζει δηλαδή η μέση μηνιαία συνδρομή για υπηρεσίες streaming- θα μπορούσαν να αποκτήσουν ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα για νοσηλεία και άλλα έξοδα από ένα τέτοιο ή οποιοδήποτε ατύχημα. Και ότι, με κάποια ευρώ παραπάνω, θα είχαν στη διάθεσή τους ένα ολοκληρωμένο ασφαλιστήριο υγείας για ασθένειες και ατυχήματα ώστε, αν οποιοδήποτε αιφνίδιο συμβεί, να είναι προετοιμασμένοι.

3+1 λόγοι να ασφαλιστείτε σε μικρή ηλικία

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν τα ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας. Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ήταν η συνειδητοποίηση πως ο κίνδυνος μιας ασθένειας δεν απειλεί μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες. Γνωρίζουμε άλλωστε πως, για πολλές νόσους όπως διάφοροι καρκίνοι και καρδιοπάθειες, η μέση ηλικία εμφάνισής τους είναι μικρότερη συγκριτικά με κάποιες δεκαετίες πίσω.

Στα χρόνια της νεότητας οπότε τα προβλήματα υγείας φαντάζουν μακρινά και τα ατυχήματα μικρές πιθανότητες, η ασφάλιση υγείας παραμένει εκτός κάδρου. Κάποιοι απολαμβάνουν τις παροχές των προγραμμάτων υγείας ως εξαρτώμενα μέλη σε συμβόλαια των γονέων τους, ασφάλιση όμως που θα λήξει όταν φτάσουν στην ηλικία των 25 ή 27 ετών αναλόγως την εταιρεία. Η ασφάλειά τους τότε θα είναι στο δικό τους χέρι.

Εφόσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την ασφάλισή τους με ατομικό συμβόλαιο, με έγγραφη αίτηση προς την εταιρεία των γονέων εντός ενός διαστήματος (π.χ. 30 ημερών) από την ημερομηνία λήξης της ισχύος του ασφαλιστηρίου. Μπορούν όμως, ανεξαρτήτως προηγούμενης ασφάλισης, να αναζητήσουν στην αγορά ένα πρόγραμμα υγείας που θα ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ τους. Σε κάθε περίπτωση, έχουν 4 σημαντικούς λόγους να ασφαλιστούν σε μικρή ηλικία.

1. Ασφάλιση χωρίς εμπόδια

Βασική σύσταση κάθε ασφαλιστή είναι η απόφαση ασφάλισης σε κάποιο πρόγραμμα υγείας να λαμβάνεται σε νεαρή ηλικία, οπότε το σώμα είναι ακόμα εύρωστο χωρίς (συνήθως) ιστορικό υγείας. Όχι μόνο δεν έχει λόγο η εταιρεία να αρνηθεί τη σύναψη συμβολαίου αλλά τα ασφάλιστρα θα είναι χαμηλά και για ένα πλήρες νοσοκομειακό πρόγραμμα να κυμαίνονται στα 350€ το έτος για ασφαλισμένους κάτω των 30 ετών.

2. Οι περίοδοι αναμονής

Περίοδος αναμονής είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη ισχύος του ασφαλιστηρίου υγείας ώσπου η εταιρεία να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας για συγκεκριμένες ασθένειες και ατυχήματα. Επομένως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της αγοράς ενός προγράμματος ασφάλισης υγείας σε νεαρή ηλικία είναι ότι, για προβλήματα υγείας που εκδηλώνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες όπως στεφανιαία νόσος, καταρράκτης, οστεοαρθρίτιδα ή επιπλοκές διαβήτη και καλύπτονται κατά αντιστοιχία (ενδεικτικά) μετά από 6 μήνες, 1, 2 και 5 έτη, όταν εμφανιστούν θα έχει περάσει η περίοδος αναμονής.

3. Χωρίς «σημάδια» από το ατύχημα

Tα ατυχήματα είναι απρόβλεπτα, μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε. Έτσι, η κατοχή ενός προγράμματος ασφάλισης υγείας βοηθά να αντεπεξέλθετε στα έξοδα νοσηλείας άμεσα, αφού τα ατυχήματα καλύπτονται από την πρώτη ημέρα του συμβολαίου. Επιπλέον, στις παροχές του περιλαμβάνονται επιδόματα που σας εξασφαλίζουν οικονομικά για το διάστημα που θα χρειαστεί να απέχετε από την εργασία σας.

4. Δεν μπαίνει «χέρι» στις οικονομίες

Χωρίς μια ασφάλισης υγείας, στην περίπτωση που συμβεί το απευκταίο θα πρέπει πιθανότατα να «μπει» χέρι στις οικονομίες για μακροπρόθεσμους ή και πιο κοντινούς στόχους, ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες νοσηλείας. Με πολύ λιγότερα χρήματα, μπορείτε να νιώθετε ασφαλείς ότι τα όνειρα και οι επενδύσεις σε αυτά θα μείνουν ανέπαφα.

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο

Τρία πράγματα που ενοχλούν περισσότερο τους υποψήφιους για ασφάλιση