Ένα από τα σημεία SOS που κρύβουν παγίδες και πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα πριν υπογράψετε ένα συμβόλαιο υγείας είναι οι καλύψεις για την ημερήσια νοσηλεία. Η πολιτική του one day clinic διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις. Δηλαδή αν και ασφαλισμένος μπορεί να μην καλύπτεστε για μια μικροεπέμβαση που δε χρειάζεται διανυκτέρευση και να σας ζητηθεί να πληρώσετε όλα τα έξοδα νοσηλείας από την τσέπη σας.

Σημείο «κλειδί» της διαφοράς είναι η χρήση της απαλλαγής. Θυμίζουμε ότι η απαλλαγή είναι το ποσό που βγάζετε από την τσέπη σας για να συμμετέχετε στα έξοδα νοσηλείας τα οποία πέραν του ποσού της απαλλαγής καλύπτονται από την ασφαλιστικής σας εταιρία. Η απαλλαγή είναι χρήσιμη καθώς μειώνει το ετήσιο ασφάλιστρο.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πολιτικές που ακολουθούν οι εταιρίες για την ημερήσια νοσηλεία.

  1. Η πρώτη κατηγορία προγραμμάτων υγείας καλύπτει όλα τα έξοδα της ημερήσιας νοσηλείας (αμοιβή χειρουργού, νοσηλεία κλπ) χωρίς να πειράξει το ποσό της απαλλαγής.
  2. Η δεύτερη κατηγορία προγραμμάτων υγείας κάνει χρήση ποσοστού της απαλλαγής, συνήθως του 50%. Δηλαδή αν το ποσό της απαλλαγής ανά Ασφαλισμένο και ανά Περιστατικό Νοσηλείας, είναι 1.500 ευρώ σε περίπτωση Νοσηλείας μίας ημέρας, το εκπιπτόμενο ποσό ανέρχεται στο ποσό 750 ευρώ. Αν τα έξοδα ανέρχονται σε 900 ευρώ τα υπόλοιπα 150 ευρώ θα τα πληρώσει η εταιρία.
  3. Η τρίτη κατηγορία προγραμμάτων υγείας κάνει χρήση της απαλλαγής έως του ποσού κάλυψης των εξόδων. Δηλαδή αν η απαλλαγή ανέρχεται σε 1000 ευρώ και η επέμβαση κοστίζει 800 ευρώ, θα την πληρώσετε εξ ολοκλήρου από την τσέπη σας.

Εδώ λοιπόν κρύβεται η παγίδα καθώς αυτές οι μικρές επεμβάσεις δε στοιχίζουν παραπάνω από 500-600 ευρώ, τα οποία δυστυχώς θα επιβαρύνουν το δικό σας πορτοφόλι. Δώστε προσοχή και διαπραγματευτείτε!

Κάποιες εταιρείες μάλιστα, γνωρίζοντας αυτό το σημείο-παγίδα, παρέχουν έξτρα πρόγραμμα με μικρό επασφάλιστρο το οποίο προβλέπει την κάλυψη του εκπιπτόμενου ποσού η μέρους του σε περίπτωση ημερήσιας νοσηλείας. Δηλαδή αν το εκπιπτόμενο ποσό ενός προγράμματος υγείας είναι 750 ευρώ, τότε σε περίπτωση ημερήσιας νοσηλείας το κόστος της οποίας είναι μεγαλύτερο από 750€, ο ασφαλισμένος θα κληθεί να πληρώσει το 50% του εκπιπτόμενου ποσού, δηλαδή 375€. Με την έξτρα παροχή ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να κάνει χρήση μέρους του εκπιπτόμενου ποσού.