Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, περισσότερα από 100 παιδιά θα γεννηθούν κάθε χρόνο με σχιστία χείλους, τη διακοπή δηλαδή της συνέχειας του χείλους λόγω αποτυχίας συνένωσης συγκεκριμένων εμβρυϊκών σχηματισμών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και που, πέρα από το άνω χείλος, μπορούν να αφορούν το φατνίο και την υπερώα (ουρανίσκος). Επί τυπικών περιπτώσεων, εξηγεί στο ygeiamou η η κ. Όλγα Σ. Καξίρα, Πλαστική & Κρανιοπροσωπική Χειρουργός και Συνεργάτης του Κρανιοπροσωπικού Τμήματος στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, μία σχιστία αφορά και στις τρεις παραπάνω περιοχές.

Η σχιστία του χείλους γνωστή και ως λαγωχειλία αποτελεί τη συχνότερη συγγενή ανωμαλία του προσώπου που, πέραν του αισθητικού της αντικτύπου που θα επηρεάσει και τη μύτη, δυσκολεύει τη σίτιση του βρέφους. Η σχιστία στην υπερώα πάλι, θα επηρεάσει την ομιλία του παιδιού και θα συσχετιστεί με επανειλημμένα επεισόδια μέσης ωτίτιδας.

Με μια πρώτη σκέψη, η κάλυψη της χειρουργικής διόρθωσης των σχιστιών μέσω του νοσοκομειακού προγράμματος θα φάνταζε αδύνατη καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν επεμβάσεις αισθητικού χαρακτήρα. Ωστόσο, τα σύγχρονα συμβόλαια υγείας έχουν διευρύνει τη λίστα με επεμβάσεις πλαστικής/αποκατάστασης λόγω ιατρικής αναγκαιότητας στους σχετικούς πίνακες, περιλαμβάνοντας πλέον περιπτώσεις όπως «Συγκόλληση σχιστίας χείλους», «Διόρθωση σχιστίας χείλους» ή «Διόρθωση σχιστίας υπερώας και φαρυγγοπλαστική».

‘Επειτα, οι εταιρείες τηρούν ιδιαίτερη στάση απέναντι στις συγγενείς παθήσεις. Στα παλαιού τύπου συμβόλαια, το «απαγορευτικό» κόστος που συνεπάγονται οι συγγενείς παθήσεις τις κατέτασσε αυτομάτως στις εξαιρέσεις από τις καλύψεις. Τα σύγχρονα συμβόλαια υγείας όμως -τα ετησίως ανανεούμενα και όχι τα ισόβια- έχουν συμπεριλάβει στις καλύψεις τους τις συγγενείς παθήσεις υπό όρους και προϋποθέσεις. Άλλωστε, μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τις παροχές -οι οποίες θα ισχύσουν με την ανανέωση του συμβολαίου- και αξιολογούν τη βαρύτητα των παθήσεων αυτών και το κόστος αντιμετώπισής τους. Ενδεικτικά, μια επέμβαση για τη διόρθωση σχιστίας του χείλους μπορεί να κοστίσει περί τα 450€.

Προσοχή στις αναμονές

Οι επεμβάσεις για τη διόρθωση σχιστιών υπάγονται συνήθως στις μικρές ή μεσαίες επεμβάσεις. Αυτό που πρέπει να έχουν να λάβουν υπ’ όψιν οι ενδιαφερόμενοι είναι οι χρονικές αναμονές που θέτουν τα συμβόλαια. Ένας ενήλικας με σχιστία χείλους μπορεί να αξιοποιήσει το ασφαλιστήριο υγείας οποτεδήποτε επιθυμήσει εφόσον η παροχή έχει ενεργοποιηθεί. Οι γονείς όμως που θέλουν να ακολουθήσουν το θεραπευτικό πρωτόκολλο που θέτουν συνήθως οι αρμόδιοι ιατροί -και το οποίο περιγράφει η κ. Καξίρα- προβλέπει:

  • Σε ηλικία 3 μηνών: σύγκλειση της σχιστίας χείλους, ταυτόχρονα με διόρθωση της ρινικής δυσμορφίας και, εφόσον δεν αντενδείκνυται, σύγκλειση της σχιστίας σκληρής υπερώας (δλδ. του πρόσθιου, οστέινου τμήματος του ουρανίσκου).
  • Μεταξύ 6 και 12 μηνών: σύγκλειση της σχιστίας μαλακής υπερώας (εφόσον έχει προηγηθεί σύγκλειση της σκληρής), ή ταυτόχρονη σύγκλειση μαλακής και σκληρής.

Συνεπώς θα πρέπει να αναζητήσουν το κατάλληλο ασφαλιστικό προϊόν ή να ενημερωθούν από τον ασφαλιστικό τους διαμεσολαβητή για τις χρονικές αναμονές που προβλέπει το υπάρχον παιδικό συμβόλαιο ή το οικογενειακό που περιλαμβάνει το παιδί ως εξαρτώμενο μέλος.

Τέλος, σημαντικές πληροφορίες είναι οι δωρεάν παροχές και ειδικές προσφορές που εξασφαλίζουν στους πελάτες τους οι εταιρείες εν γένει είτε μέσω των εξωνοσοκομειακών τους προγραμμάτων όπως συνεδρίες με λογοθεραπευτές και οδοντιατρικές και ορθοδοντικές υπηρεσίες, τις οποίες χρειάζεται το παιδί μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της σχιστίας.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Οικογενειακά προγράμματα υγείας: Τα συν και τα πλην

Είναι «πεταμένα λεφτά» – Και άλλοι πέντε μύθοι για την ιδιωτική ασφάλιση