Στις 27 Ιουλίου 1921, ο Καναδός χειρουργός Frederick Banting και ο φοιτητής ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο Charles Best απομονώνουν για πρώτη φορά με επιτυχία την ορμόνη ινσουλίνη στο εργαστήριο του καθηγητή John Macleod. Η πρώτη σωτήρια χορήγηση της ορμόνης που ρυθµίζει την γλυκαιµία σε άτομα με διαβήτη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1922 και το 1923, οι επιστήμονες Banting και MacLeod τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περί τα 422 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο (9,3% του παγκόσμιου πληθυσμού) πάσχουν από διαβήτη και 1,5 εκατ. χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου. Επί του παρόντος, το 9,3% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως ζει με τη μεταβολική ασθένεια, ενώ ένας στους δέκα (11%) είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (πλήρης έλλειψη ινσουλίνης), αυτοάνοση πάθηση που αφορά το 5-7% των ασθενών και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (αναποτελεσματική χρήση ινσουλίνης) που αφορά το 90% των περιπτώσεων, αποτελούν τις δύο βασικούς τύπους.

Εύλογα θα προβληματιστεί ο ενδιαφερόμενος για ένα συμβόλαιο ασφάλισης υγεία ή και ζωής ακόμα για το αν η ασθένεια αποτελέσει κώλυμα για την απόκτησή του, δεδομένου πως πρόκειται για πάθηση που είτε εκδηλώνεται νωρίς όπως ο διαβήτης τύπου 1 που αποτελεί και αυτοάνοσο νόσημα, αλλά ενέχει και μεγάλους κινδύνους για σοβαρές επιπλοκές που μεγεθύνουν το ρίσκο που καλείται να αναλάβει η ασφαλιστική εταιρεία.

Διαβήτης που εκδηλώθηκε μεταγενέστερα

Παλαιότερα, η περίπτωση του διαβήτη ήταν κόκκινη γραμμή για όλες τις εταιρείες, περιλαμβάνοντας τη νόσο στις εξαιρέσεις των καλύψεων. Σήμερα εντούτοις τα πράγματα είναι διαφορετικά και τα άτομα με διαβήτη ανεξαρτήτως τύπου μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστήριο υγείας ή ζωής, αρκεί να έχουν υπάρξει ειλικρινείς κατά τη συμπλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου. Ειδικότερα:

  • για τα νοσοκομειακά προγράμματα, αν ο διαβήτης δεν ήταν γνωστός στον υποψήφιο προς ασφάλιση, θα καλυφθεί κατόπιν μεγάλης σχετικά αναμονής από πολλές εταιρείες π.χ. 2 ή 5 έτη συνεχούς ασφάλισης από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου, ενώ για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (διαγνωστικών εξετάσεων) η αναμονή είναι σημαντικά μικρότερη, όπως ένας μήνας από την αποπληρωμή του ετήσιου ασφαλίστρου ή της πρώτης τμηματικής καταβολής
  • πολλές εταιρείες παρέχουν προνομιακά προγράμματα ειδικά για τους ασφαλισμένους τους, μέσα στα οποία και οι εξετάσεις για ανίχνευση διαβήτη καθώς και παρακολούθησής του (π.χ. σάκχαρο ορού, καμπύλη σακχάρου, εξέταση από ενδοκρινολόγο κ.α.) έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου
  • η πρόβλεψη για επείγοντα και έκτακτα θα πρέπει να απασχολήσει ενδιαφερόμενους με διαβήτη, κυρίως για οξείες επιπλοκές της ασθένειας όπως η διαβητική κετοξέωση (κυρίως στον τύπο 1) ή το υπερωσμωτικό μη κετωτικό κώμα (κυρίως στον τύπο 2) οι οποίες απαιτούν άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Προϋπάρχων διαβήτης και νοσοκομειακή κάλυψη

Υπάρχουν εταιρείες που θα απορρίψουν έναν υποψήφιο πελάτη με διαβήτη λόγω των επιπλοκών που συνήθως συνοδεύουν την πάθηση. Οι τελευταίες περιορίζουν και τη δυνατότητα σύναψης ασφαλιστηρίου με εξαίρεση του διαβήτη και επιπλοκών του, αφού το πιθανότερο είναι η ασθένεια να οδηγήσει στη συνολική έκπτωση της υγείας του ασφαλισμένους. Έτσι, κάποιες εταιρείες θα χρεώσουν επασφάλιστρο.

Για όσους επιθυμούν τη νοσοκομειακή τους κάλυψη μέσα από την ιδιωτική ασφάλιση ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσουν με την αρωγή ενός έμπειρου ασφαλιστικού συμβούλου προγράμματα που αναλαμβάνουν ασθενείς με προϋάρχοντα της ασφάλισης διαβήτη ως ειδική πάθηση εφόσον τον δήλωσαν κατά τον προσυμβατικό έλεγχο. Εν προκειμένω, μάλλον θα πρέπει να αναμένουν μεγάλη χρονική αναμονή όπως 10 συναπτά έτη ασφάλισης. 

Μια άλλη επιλογή αποτελούν τα προγράμματα υγείας που προσφέρουν ένα ποσοστό κάλυψης όπως 50% για νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη σε συγκεκριμένα -και περιορισμένα αριθμητικά- ωστόσο νοσηλευτήρια, με προαπαιτούμενη τη συμμετοχή του κοινωνικού ασφαλιστικού φορέα είτε επασφάλιστρο σε περίπτωση απουσίας της.

Το ετήσιο ασφάλιστρο για τις παραπάνω επιλογές θα είναι μάλλον υψηλό και θα υπερβαίνει τα 1.000 ή και 1.300€.

Διαβήτης και ασφάλιση ζωής

Για την ασφάλιση ζωής προβλέπεται διαφορετική μεταχείριση. Σύμφωνα με τους ειδήμονες, η εταιρεία με γνώση του διαβήτη του υποψηφίου μπορεί να αρνηθεί τη σύναψη ασφαλιστηρίου ή να διευκρινίσει ότι η απόδοση του κεφαλαίου στους δικαιούχους θα γίνει μόνο σε περίπτωση θανάτου από ατύχημα και όχι από ασθένεια. Αν όμως ο διαβήτης εκδηλωθεί μετά τη σύναψη της ασφάλισης και αποδεδειγμένα δεν γνώριζε ο ασφαλισμένος, το συμβόλαιο θα ισχύσει κανονικά, σύμφωνα με τους αρχικούς όρους.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα

Καύσωνας – Καρδιαγγειακά επεισόδια: Τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας

Αποζημίωση μετά από ατύχημα: Το ξέρατε ότι εξαρτάται από το «καλό» σας χέρι;