Κλείστε τις περσίδες, τραβήξτε τις κουρτίνες και σβήστε όλα τα φώτα πριν από τον ύπνο. Η έκθεση ακόμα σε μέτριο φωτισμό κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου βλάπτει σοβαρά την καρδιαγγειακή λειτουργία και αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη το επόμενο πρωί, σύμφωνα με νέα μελέτη του Northwestern Medicine που δημοσιεύθηκε στο PNAS.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν πως μία μόνο νύχτα έκθεσης σε μέτριο φως δωματίου, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της γλυκόζης και το καρδιαγγειακό σύστημα που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο» τόνισε η Δρ. Phyllis Zee,  επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και επικεφαλής της ιατρικής ύπνου του Πανεπιστημίου Northwestern στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με την ίδια «κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ο κόσμος να αποφύγει ή να ελαττώσει την έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Αύξηση του καρδιακού παλμού

Μέσα από την έρευνα «δείξαμε πως ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται όταν κοιμόμαστε σε ένα μέτρια φωτισμένο δωμάτιο» τόνισε η Δρ. Grimaldi, ερευνητική, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα νευρολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Όπως τόνισε η ίδια, «παρόλο που κοιμάστε, το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι ενεργοποιημένο. Αυτό είναι κακό, συνήθως ο καρδιακός ρυθμός μαζί με άλλες καρδιαγγειακές παραμέτρους είναι χαμηλότερος τη νύχτα και υψηλότερος τη μέρα» .

Διαβήτης και παχυσαρκία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανιζόταν το πρωί μετά τον ύπνο σε δωμάτιο με φως. Αντίσταση στην ινσουλίνη ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα των μυών, του λίπους και του ήπατος δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ορμόνη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί η γλυκόζη και να συγκεντρώνεται στο αίμα. Για να το αντισταθμίσει, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη και συνολικά εν ευθέτω χρόνω το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται.

Παλαιότερη έρευνα έδειξε πως οι υγιείς άνθρωποι που εκτίθενται στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου τους είχαν σημειώσει αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας. «Τώρα ψάχνουμε τον μηχανισμό που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός, αφού φαίνεται πως το φως κατά τη διάρκεια του ύπνου επηρεάζει την ικανότητα ρύθμισης της γλυκόζης».

H έκθεση στο τεχνητό φως 

Η έκθεση στο τεχνητό φως κατά την διάρκεια του ύπνου είναι πολύ συνηθισμένη, είτε το φως προέρχεται από συσκευές μέσα στο σπίτι είτε εξωτερικά, ιδίως στις μεγάλες πόλεις. Ειδικότερα, το 40% των ανθρώπων φαίνεται πως κοιμάται με αναμμένο φωτιστικό δίπλα στο κομοδίνο ή με την τηλεόραση ανοιχτή.

Φως και υγεία

«Εκτός από τον ύπνο, τη διατροφή και την άσκηση, η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμα και το αμυδρό φως μπορεί να επηρεάσει τις μετρήσεις της καρδιακής και ενδοκρινικής υγείας» τόνισε η Δρ. Zee.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση του ύπνου με 100 lux (μέτριο φως) συγκριτικά με 3 lux (αμυδρό φως) στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μίας νύχτας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το μέτριο φως και η έκθεση σε αυτό προκάλεσε στο σώμα μία κατάσταση εγρήγορσης. Έτσι, αυξήθηκε ο καρδιακός παλμός και η δύναμη με την οποία συστέλλεται η καρδιά καθώς και ο ρυθμός με τον οποίο το αίμα διοχετεύεται στα αιμοφόρα αγγεία.

«Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εκείνους που ζουν σε σύγχρονες κοινωνίες όπου η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνεται διαρκώς» τόνισε η Δρ. Zee.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου:

  1. Δεν ανάβουμε τα φώτα. Αν χρειαστεί φως στο χώρο, προτιμήστε ένα αμυδρό φως που είναι πιο κοντά στο πάτωμα.
  2. Το χρώμα είναι σημαντικό! Τα θερμά φώτα, όπως το κεχριμαρένιο, το κόκκινο ή το  πορτοκαλί είναι λιγότερο διεγερτικά για τον εγκέφαλο. Μην χρησιμοποιείται άσπρο ή μπλε φως.
  3. Οι κουρτίνες και τα στόρια συσκότισης ή η μάσκα ύπνου είναι ιδανικές επιλογές για όσους θέλουν να ελέγξουν το εξωτερικό φως.

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτό το φως μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Ανατροπή: Τελικά το μπλε φως δεν είναι επιβλαβές για τον οργανισμό;

Η κίνηση που πρέπει να «κόψουμε» επειδή μας γερνάει πρόωρα