Πολλοί αποφασίζουν πως η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης αποτελεί μια σημαντική επένδυση των χρημάτων τους για τους ίδιους ή και την οικογένειά τους. Τι γίνεται όμως όταν διχάζονται μεταξύ της απόκτησης ενός ασφαλιστηρίου ζωής ή ενός ασφαλιστηρίου υγείας; Ακόμα χειρότερα: πώς μπορούν να αποφασίζουν όταν αγνοούν ότι πρόκειται για διαφορετικά ασφαλιστικά προϊόντα;

Όπως εξηγούν οι ειδήμονες του ασφαλιστικού κλάδου ζωής και υγείας, πρόκειται για δύο τύπους ασφάλισης με ξεχωριστά οφέλη που, συνδυαστικά, αποτελούν μια ισχυρή ασφάλιση έναντι βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κινδύνων, αφού με την ασφάλεια υγείας εξασφαλίζεται ένα ισχυρό οικονομικό στήριγμα για την κάλυψη ιατρικών εξόδων ενώ η ασφάλεια ζωής εγγυάται στην οικογένεια του συμβαλλόμενου ότι θα είναι οικονομικά ασφαλής σε ενδεχόμενη απώλειά του. Ειδικότερα:

  • Η ασφάλιση ζωής είναι ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας για την αξιοπρεπή επιβίωση και οικονομική ευημερία της οικογένειας σε περίπτωση θανάτου του συμβαλλόμενου. Τα εν λόγω συμβόλαια προσφέρουν κεφάλαιο θανάτου, δηλαδή ο υποψήφιος δικαιούχος ή περισσότερου του ενός λαμβάνουν το ασφαλισμένο ποσό σε περίπτωση απώλειας. Οι απλές ασφαλίσης ζωής μπορούν συνήθως να ενισχυθούν με συμπληρωματικές καλύψεις όπως η Απαλλαγή Πληρωμής Ασφαλίστρων, η Μόνιμη Ολική Ανικανότητα, το Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών, κ.α..
  • Η ασφάλιση υγείας φροντίζει για όλες τις ιατρονοσηλευτικές δαπάνες σε περίπτωση που ένα πρόβλημα υγείας όπως μια ασθένεια χρειάζεται αντιμετώπιση και θεραπεία. Καλύπτει το κόστος των φαρμάκων και αναγκαίων ιατρικών εξετάσεων, της νοσηλείας, των χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων θεραπειών, ενώ μπορεί να ενισχυθεί με παροχές για περίπτωση ατυχήματος καθώς και εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες. Ουσιαστικά μειώνει τη δαπάνη νοσηλείας και εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ποιοτικές θεραπείες υψηλού επιπέδου που παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Ποια πρέπει να επιλέξω;

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι χρειάζονται και τα δύο είδη ασφάλισης ιδίως αν έχουν εξαρτώμενα μέλη και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ιδέα ώστε να μπορέσουν να εντεπεξέλθουν στα συνολικά ασφάλιστρα είναι να περιορίσουν το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο στο ασφαλιστήριο που έχουν μικρότερη ανάγκη ώστε να το αποκτήσουν με χαμηλότερα ασφάλιστρα. Επί παραδείγματι, εάν είστε ο μοναδικός βιοπαλαιστής της οικογένειας, η ασφάλιση ζωής καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία. Τα χρήματα που καταβάλλει ο ασφαλιστής στην οικογένεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των καθημερινών αλλά και μακροπρόθεσμων οικονομικών υποχρεώσεων όπως τα δίδακτρα ή ο γάμος του παιδιού. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρεών.

  • Νεότερες ηλικίες

Πολλοί, ιδίως κάτω των 30, δεν επενδύουν σε μια ασφάλιση υγείας θεωρώντας πως απλώς δεν τη χρειάζονται καθώς τα γηρατειά ήταν αυτά που συσχετίζονται ανέκαθεν με προβλήματα υγείας και σοβαρές παθολογικές καταστάσεις αποκλειστικά ή χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος ή τα καρδιακά νοσήματα δεν ήταν τόσο συχνά. Σήμερα ωστόσο οι σοβαρές ασθένειες και διαταραχές είναι συχνές και δεν ελέγχουν την ημερομηνία γέννησης. Συνεπώς η ασφάλιση υγείας, ιδίως εφόσον αποκτάται σε νεαρή ηλικία με καλό ιστορικό υγείας, μπορεί να αποκτηθεί με οικονομικό ασφάλιστρο.

Έπειτα, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης αντέστρεψαν τους ρόλους και έκαναν τα παιδιά οικονομικούς προστάτες των γονέων τους. Αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, μπορεί να είναι πάντα προετοιμασμένος με μια κάλυψη ζωής ιδίως όταν για έναν υποψήφιο 35 ετών μπορεί να εξασφαλιστεί συμβόλαιο με κεφάλαιο θανάτου 15.000€ και για μόνιμη ολική ανικανότητα 30.000€ μπορεί να κοστίσει 120€ το έτος.

  • Ηλικιωμένοι

Αν και η σύσταση των ασφαλιστών είναι η απόκτηση ενός ασφαλιστηρίου υγείας σε νεότερη ηλικία, δεν είναι αργά να επιλέξετε κάποιο από τα προγράμματα που επιτρέπουν είσοδο σε μεγαλύτερες ηλικίες και να έχετε το «κεφάλι» σας ήσυχο για προβλήματα υγείας που φέρνει δυστυχώς ο χρόνος.

Σχετικά με την απλή ασφάλιση ζωής, μπορείτε να εξετάσετε εάν έχετε ή όχι προβλήματα με την πληρωμή λογαριασμών ή με τα του προς το ζην εν γένει, εάν τα παιδιά σας έχουν οικονομική αυτάρκεια και να λάβετε απόφαση. Πιθανότατα να μην τη χρειάζεστε, ωστόσο να σας ενδιαφέρει αν έχετε πολλές εκκρεμείς δανειακές υποχρεώσεις είτε παιδιά ή σύζυγο που εξαρτώνται από εσάς. Μπορεί πάλι να αποδειχθεί σωτήρια αν έχετε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία επαρκή για δυσβάστακτους φόρους κληρονομιάς

Διαβάστε επίσης: