Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τη συχνότερη ρευματική πάθηση στον γενικό πληθυσμό. Πρόκειται για μια μη φλεγμονώδη διαταραχή του μυοσκελετικού συστήματος που επηρεάζει τις αρθρώσεις και δυσχεραίνει την καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελώντας μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας στη μέση και τρίτη ηλικία. Όπως διευκρινίζουν στο ygeiamou κορυφαίοι ορθοπαιδικοί, επιπλέον παράγοντες όπως το επάγγελμα ή ενασχόληση με συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες -επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά- που καταπονούν τις αρθρώσεις, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και οι αδύναμοι μύες διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο για την εκδήλωσή της.

Πόνος, δυσκαμψία, περιορισμός στην κίνηση ή κριγμός κατά την κίνηση -το «κρακ» που ακούγεται από τις αρθρώσεις- έως την οστική παραμόρφωση της άρθρωσης είναι μερικά από τα συμπτώματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ασθενών, μη αντιμετώπιση των οποίων θα οδηγήσουν πιθανότατα στην ακινησία, τον εγκλεισμό στο σπίτι ή και τη σοβαρή κατάθλιψη, καταστάσεις που θα αφήσουν το αρνητικό τους αποτύπωμα στην ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής.

Μολονότι παρεμβάσεις στην καθημερινότητα όπως ξεκούραση, απώλεια σωματικού βάρους, φυσικοθεραπεία, υδροθεραπεία κ.ο.κ. και έπειτα φάρμακα με αναλγητικές επί το πλείστον ιδιότητες θα αποτελέσουν τη θεραπεία πρώτης γραμμής, σε προχωρημένες καταστάσεις οπότε ο ασθενής βασανίζεται από νυχτερινό πόνο ή πόνο ακόμη και στην ακινησία, η άρθρωση έχει υποστεί μεγάλη παραμόρφωση ή αγκύλωση και οι συμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης αποτυγχάνουν, θα καταστεί αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση.

Η οστεορθρίτιδα στα νοσοκομειακά προγράμματα

Για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδα, σημειώνουν οι ειδικοί, θα χρειαστεί έλεγχος από ρευματολόγο ή ορθοπαιδικό που περιλαμβάνει τη φυσική εξέταση, τη λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενούς και ακτινογραφίες των αρθρώσεων που πάσχουν. Αν και ο αιματολογικός έλεγχος δεν μπορεί να αποδείξει την οστεοαρθρίτιδα, δύναται να αποκλείσει άλλες νόσους.

Εφόσον ο έλεγχος των συμπτωμάτων δεν καταστεί αναγκαίος στο πλαίσιο μιας επείγουσας εισαγωγής οπότε θα καλυφθεί από το βασικό πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης, ένα ασφαλιστήριο διαγνωστικών εξετάσεων θα αποδειχθεί σωτήριο για την υγεία και το πορτοφόλι του ασφαλισμένου χάρη στις απεριόριστες επισκέψεις που εξασφαλίζει έναντι προνομιακών τιμών στις ειδικότητες ορθοπαιδικού και ρευματολόγου μεταξύ άλλων.

Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η επέμβαση, οι δαπάνες θα καλυφθούν από την εταιρεία βάσει των προβλεπόμενων για νοσηλεία σε συμβεβλημένο ή μη ιδιωτικό νοσοκομείοΚάποια ασφαλιστικά προγράμματα νοσηλείας αναφέρουν ρητώς την «οστεοαρθρίτιδα» και την κάλυψή της κατόπιν αναμονής δύο ετών. Ωστόσο, σε όλα τα σχετικά ασφαλιστικά προϊόντα εντοπίζεται στους πίνακες επεμβάσεων η αρθροπλαστική, η χειρουργική μέθοδος για την αντικατάσταση της κατεστραμμένης από αρθρίτιδα ή τραυματισμό επιφάνειας μίας μεγάλης άρθρωσης (ισχίου, γόνατος, ώμου) με τεχνητή. Αντίστοιχα, διευκρινίζεται στους όρους ασφαλιστηρίων και η αποζημίωση υλικών για αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, καθώς και άλλων εμφυτεύσιμων υλικών που έχουν λάβει την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.).

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι περισσότερες εταιρείες μεριμνούν έως ενός ποσού ή/και αριθμού συνεδριών φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση του ασθενούς μετά από αρθροπλαστική γόνατος, στο πλαίσιο της μετανοσοκομειακής περίθαλψης αυστηρά.

Καλύπτεται η ρομποτική επέμβαση;

Για το συγκεκριμένο ερώτημα θα πρέπει να ζητήσετε ενημέρωση από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή. Βασικός λόγος είναι η απουσία της ρομποτικής χειρουργικής ως όρου από τα περισσότερα ασφαλιστήρια υγείας, παρά το ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρείες που τα διαθέτουν έχουν προχωρήσει σε ειδικές συμφωνίες με συμβεβλημένα νοσοκομεία για την κάλυψη της μεθόδου σε περιπτώσεις ολικής αρθροπλαστικής π.χ. γόνατος και ισχίου με το σύστημα MAKO. Έπειτα, υπάρχουν συμβόλαια με μέριμνα για επεμβάσεις με μέθοδο ρομποτικής αλλά για συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως καρκίνο του προστάτη αποκλειστικά, με τις αμοιβές αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου για κάθε άλλη επέμβαση με ρομποτικό σύστημα χειρουργικής να καθορίζονται από τις εκάστοτε συμβάσεις της εταιρείας με τα συνεργαζόμενα νοσηλευτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις βλεφάρων – Βλεφαροπλαστική: Ποιες περιπτώσεις αποζημιώνει το συμβόλαιο υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας

Τέσσερα SOS ερωτήματα πριν υπογράψετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο