Η 4η Ιουλίου, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας ή γνωστότερη ως ‘Fourth of July’ όπως αποκαλείται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποτελεί τη σημαντικότερη ημέρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μια υπέρλαμπρη γιορτή για τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας τους από τη Μεγάλη Βρετανία το 1776. Ο άλλοτε «νέος κόσμος» που αποτέλεσε τη «γη της Επαγγελίας» για όσους αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, έφτασε να γίνει κάποτε κορυφαίος προορισμός για όσους αναζητούσαν θεραπεία από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και άλλα προβλήματα υγείας.

Περιπτώσεις όπως χρόνιες πια παθήσεις, «ανίατες» όπως αποκαλούνταν κάποτε, οδηγούσαν όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα σε χώρες με προηγμένη ιατρική τεχνολογία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο. Μπορεί βέβαια η κατάσταση να διαφέρει σε σχέση με μία 20ετία πριν και, σήμερα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Ολλανδία, η Γερμανία και Ιρλανδία να έχουν αφήσει πίσω τους τις ΗΠΑ στο πεδίο της της επιστήμης, τεχνολογίας και υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας στην Περίθαλψη Υγείας 2021 του συντηρητικού think tank FREOPP, ο ιατρικός τουρισμός ωστόσο παραμένει ισχυρός στη Βόρειο Αμερική. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία για την προ πανδημίας περίοδο, έγιναν ιατρικός προορισμός για εκατομμύρια ασθενείς επί το πλείστον 55 ετών και άνω (45%), οι οποίοι επεδίωξαν πρόσβαση σε πιο ποιοτικές ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες (44%) για προβλήματα υγείας δυνητικά θανατηφόρα (33%).

Προγραμματισμένη νοσηλεία και έκτακτα περιστατικά

Τα εγχώρια προγράμματα υγείας προβλέπουν κάλυψη νοσοκομειακών δαπανών στις ΗΠΑ επί ειδικών εντούτοις όρων, κοινών σε όλα τα συμβόλαια και για τις νοσηλείες στον Καναδά. Βασική προϋπόθεση είναι το ασφαλιστήριο να συμπεριλαμβάνει τις χώρες στα γεωγραφικά όρια κάλυψης, όπως είθισται για τα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα πλην εξαιρέσεων που προβλέπουν κάλυψη μόνο μέσα από τις ενισχυμένες και ακριβότερες εκδοχές των ασφαλιστηρίων υγείας.

Όπως εξηγούν οι ειδήμονες, είναι σύνηθες η εταιρεία να μειώνει το ποσοστό κάλυψης της νοσηλείας και, αντί του 100% που προβλέπει για νοσηλεία σε ελληνικό συμβεβλημένο νοσοκομείο, για τις ΗΠΑ και τον Καναδά η κάλυψη να φτάνει έως ενός ορίου από 70%-95% και όσα ακόμα ισχύουν για την απαλλαγή ή συμμετοχή του ασφαλισμένου στα νοσήλια. Υπενθυμίζεται ότι τα νοσήλια αφορούν τα έξοδα δωματίου και διατροφής, αναγκαίες εξετάσεις πριν και μετά την αντιμετώπιση του περιστατικού καθώς και τις αμοιβές χειρουργού, αναισθησιολόγου και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων. Η ίδια πολιτική θα εφαρμοστεί για τις νοσηλείες χωρίς διανυκτέρευση.

Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο -όπως συμβαίνει με τρέχον ασφαλιστικό προϊόν- η εταιρεία να διπλασιάσει το ανώτατο όριο καλυπτόµενης αµοιβής του χειρουργού και του αναισθησιολόγου που προβλέπει για την εκάστοτε περίπτωση ο πίνακας επεμβάσεων, Έπειτα, υπάρχουν ασφαλιστήρια που θέτουν ως όριο της συνολικής αποζηµίωσης το κόστος της θεραπείας «στο ακριβότερο συµβεβληµένο ιδιωτικό νοσοκοµείο στην Ελλάδα».

Προσοχή στην προέγκριση νοσηλείας

Αν ο ασφαλισμένος έχει φροντίσει για τη συμπερίληψη νοσηλείας κατόπιν ατυχήματος πέραν ασθένειας στο νοσοκομειακό του πρόγραμμα, τότε μπορεί να νιώθει ασφαλής ως προς την κάλυψή του για κάθε αιφνίδιο περιστατικό υγείας ή και μια προγραμματισμένη επέμβαση. Εκ των ων ουκ άνευ είναι να γνωρίζει αν η εταιρεία θέτει τον όρο της προέγκρισης νοσηλείας.

Η ενημέρωση του τηλεφωνικού κέντρου της εταιρείας πριν τη νοσηλεία -ιδίως την προγραμματισμένη- αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για πολλές εταιρείες, μια υποχρέωση που αν αμελήσει ο ασφαλισμένος μπορεί να του κοστίσει σημαντική μείωση στα όρια κάλυψης των δαπανών, από -20% έως και το -45%. Επιπλέον, υπάρχουν συμβόλαια που προαπαιτούν ο ασφαλισμένος να διαθέτει και δημόσιο ασφαλιστικό φορέα σε ισχύ, ο οποίος να έχει εγκρίνει τη νοσηλεία στο εξωτερικό.

Υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες που διατηρούν δίκτυο υγείας και στο εξωτερικό και η νοσηλεία σε κάποιο συμβεβλημένο νοσηλευτήριο θα εξοφληθεί άμεσα από αυτές χωρίς εμπλοκή του ασφαλισμένου. Για την πλειοψηφία των ασφαλιστικών, η αποζημίωση των εξόδων νοσηλείας γίνεται απολογιστικά και πάντοτε σε ευρώ, οπότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά -επικυρωµένα από την πλησιέστερη προξενική αρχή του τόπου νοσηλείας- μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για τις ΗΠΑ, όπως και όλες τις χώρες εκτός του ευρώ, η μετατροπή του ξένου νομίσµατος θα προκύπτει από την ισοτιμία που καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και µε την τιµή αγοράς κατά την ημέρα εξόφλησης των εξόδων από τον ασφαλισµένο στο νοσοκοµείο.

Ταξιδιωτική ασφάλιση

Αν δεν επισκέπτεστε τις ΗΠΑ αναζητώντας την… ιατρική Γη της Επαγγελίας αλλά για άλλους λόγους όπως αναψυχή, ίσως θα βρίσκατε ενδιαφέρουσα την απόκτηση μια ταξιδιωτικής ασφάλισηςη οποία θα καλύψει νοσήλια και ιατροφαρµακευτικά έξοδα κατόπιν ασθένειας ή ατυχήματος και επιπλέον απώλεια ζωής, αποσκευών, καθυστέρηση πτήσης, επαναπατρισμό του ασφαλισμένου και συγγενών κ.α., με το ασφάλιστρο για τις ΗΠΑ στα 36€ για μία εβδομάδα έως 100€ για έναν μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα

Νοσηλεία: Ετήσιο όριο κάλυψης ή ανά περιστατικό; Τι σας συμφέρει

Ατύχημα στο χέρι: Ο παράγοντας που επηρεάζει την αποζημίωση της ασφαλιστικής