Αυξανόμενο πρόβλημα αποτελούν τα εργατικά ατυχήματα που, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), έως και το 2020 αριθμούνταν περί τα δύο με τρία τον μήνα και πλέον η αναλογία έχει διπλαστιαστεί. Χαρακτηριστικά, το διάστημα 21-30 Μαρτίου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την εργασία τους.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) που δημοσιεύτηκε το 2021, στα 5.107 ανήλθαν τα εργατικά ατυχήματα το 2019 (3.544 άνδρες, 1.563 γυναίκες), με την πλειοψηφία στις ηλικιακές ομάδες 35-39 και 40-44 και επί το πλείστον ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες.

Η γραφειοκρατία και οι κωλυσιεργίες βέβαια θα ταλαιπωρήσουν τους παθόντες και τους οικείους τους, αφού τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα «πάσχουν» τόσο στην καταγραφή όσο και την αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με δηλώσεις στο aftodioikisi.gr του Ανδρέα Στοϊμενίδη, Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) και της Ομάδας Εργασίας “Vision Zero” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την καταγραφή τους δε, ο εργαζόμενος που χάνει για ένα διάστημα -ή μόνιμα- την ικανότητά του για εργασία, θα αποζημιωθεί με «πενιχρά» συνήθως επιδόματα ασθενείας, το ύψος των οποίων διαμορφώνεται βάσει του χρόνου υπηρεσίας, του τεκμαρτού ημερομισθίου της ασφαλιστικής κλάσης στην οποία κατατάσσεται ο ασφαλισμένος εργαζόμενος και της οικογενειακής του κατάσταση (προστατευόμενα μέλη), ενώ δεν μπορούν να «επιστρέψουν» τον ασφαλισμένο στην προ ατυχήματος οικονομική του πραγματικότητα.

Αναγκαία η Ασφάλιση Προσωπικού Ατυχήματος

Το αντίβαρο στις συνέπειες ενός εργατικού ατυχήματος στο εισόδημα και την υγεία του εργαζόμενου έρχεται με τον συνδυασμό κοινωνικών παροχών και ιδιωτικής ασφάλισης. Τα προγράμματα Ασφάλειας Προσωπικού Ατυχήματος ποικίλλουν και μπορεί να καλύπτουν τις υγειονομικές δαπάνες του ασφαλισμένου και την προστασία του εισοδήματός τους, με πιθανές εντούτοις διαφορές σε βασικές και συμπληρωματικές καλύψεις αναλόγως την εταιρεία.

Στον τομέα της υγείας, υπενθυμίζεται ότι ο εργαζόμενος έχει πρόσβαση σε κορυφαίες ιδιωτικές κλινικές και σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης που εξασφαλίζουν, καθώς επισημαίνουν οι ειδικοί των ασφαλιστικών θεμάτων, βραχύτερη νοσηλεία. Με ένα σημαντικό κεφάλαιο κάλυψης, ο ασφαλισμένος μπορεί να συμπληρώσει ή αποπληρώσει τα έξοδα αποκλειστικής νοσοκόμας, νοσοκομείου, αγοράς και τοποθέτησης τεχνητών προθέσεων, εξετάσεων, διορθωτικών συσκευών και υποβοηθητικών μηχανημάτων, αναλώσιμου υλικού, αγοράς φαρμάκων, υγειονομικής μεταφοράς, φυσικοθεραπειών κ.α., χωρίς τον κίνδυνο το περιστατικό του να αξιολογηθεί ως ήσσονος σημασίας, όπως μπορεί να συμβεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Πέρα από τις ιατρικές υπηρεσίες, τα επίμαχα ασφαλιστικά προϊόντα θα αποτελέσουν ασπίδα για τον οικονομικό προϋπολογισμό του ασφαλισμένου, προβλέποντας καταρχάς οικονομική αποζημίωση για τη μόνιμη μερική ή ολική ανικανότητα εργασίας (διαβάστε πώς συνδυάζεται με το δημόσιο ταμείο ασφάλισης και πώς ορίζεται το ύψος της). Έπειτα, θα απλώσουν δίχτυ οικονομικής θωράκισης στα προστατευόμενα μέλη καλύπτοντας την απώλεια ζωής από το εργατικό ατύχημα.

Τέλος, συμπληρωματικές παροχές όπως το Επίδομα Νοσηλείας ή η Πρόσκαιρη Ολική Ανικανότητα μπορούν να σας εξασφαλίσουν 100% οικονομική προστασία.

Ποιοι τη χρειάζονται και ποιοι εξαιρούνται

Τα επίμαχα προγράμματα προσφέρουν υψηλό κεφάλαιο κάλυψης όπως 25.000€ για Απώλεια Ζωής ή 45.000 € για μόνιμη μερική ή ολική αναπηρία, ενώ παρέχονται έναντι χαμηλών ασφαλίστρων όπως 35€ έως 70€ ετησίως.

Τα έμπειρα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου επισημαίνουν πως η ασφάλεια προσωπικού ατυχήματος δεν πρέπει να λείπει από κανέναν εργαζόμενο, ιδίως όμως από όσους ασκούν επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για ατύχημα στο χώρο εργασίας τους όπως χειρώνακτες, εργάτες, οικοδόμοι, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι κ.α.

«Τοίχο» ωστόσο θα βρούν όσοι απασχολούνται σε επαγγελματικές δραστηριότητες που υπάγονται στις εξαιρέσεις τέτοιων προγραμμάτων όπως: στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και άλλες ειδικότητες από τα σώματα ασφαλείας, πληρώματα πλοίων και αεροσκαφών, δύτες, ανθρακωρύχοι, μεταλλωρύχοι και εργάτες ορυχείων και λατομείων.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Καταγγελία: Πότε κινδυνεύετε να μείνετε χωρίς κάλυψη

Προκαλέσατε ατύχημα ή βλάβη; Οι καλύψεις που θα σας γλυτώσουν

Καταγγελία στην ασφαλιστική: Τι πρέπει να γνωρίζετε