Κατόπιν πρωτοβουλίας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η 18η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα του Φροντιστή, μια ημέρα αφιερωμένη σε όσους έχουν επωμιστεί τη φροντίδα ατόμων με διάφορες μορφές άνοιες και δη με τη νόσο Αλτσχάιμερ (50-60% των περιπτώσεων άνοιας), ως ένδειξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου τους. Σύμφωνα με αριθμητικά δεδομένα της εταιρείας, η άνοια, μια κατάσταση που σχετίζεται με έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου, στη μνήμη, τη σκέψη, τον λόγο, τον προσανατολισμό και την προσωπικότητα, αφορά περί τα 50.000.000 άτομα παγκοσμίως, 10.500.000 στην Ευρώπη και 200.000 στην Ελλάδα, ενώ δραματική αναμένεται η αύξηση του αριθμού στο μέλλον.

Η σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων της άνοιας, προκαλεί σημαντική δυσκολία στην λειτουργικότητα του ατόμου στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό του περιβάλλον. Στα προχωρημένα στάδια της νόσου ο ασθενής δεν θα μπορεί πλέον να αυτοεξυπηρετηθεί και θα πρέπει, για τη δική του ασφάλεια, να είναι υπό συνεχή φροντίδα και παρακολούθηση από τους οικείους του.

Οι νευροεκφυλιστικές ασθένεις όπως αυτές αποτελούν σημαντικό ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα με σκληρό αποτύπωμα στο σύστημα ασφάλισης υγείας, την εθνική οικονομία και και το εισόδημα των νοικοκυριών. Οι ετήσιες δαπάνες για την άνοια στη χώρα μας αγγίζουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Έπειτα, η επιδείνωση συμπτωμάτων στους ανοϊκούς ασθενείς μειώνει τη λειτουργικότητά τους σε κάθε έκφανση της ζωής, με συνέπεια τον περιορισμό στην αυτοεξυπηρέτηση και την ανάγκη εν τέλει συνεχούς παρακολούθησης και φροντίδας από τους οικείους ή επαγγελματία.

Η εξάντληση είναι φυσικό επακόλουθο τόσο για το «πορτοφόλι» κάθε οικογένειας όσο και και τις σωματικές δυνάμεις των φροντιστών. Όπως ανέφερε και σε παλαιότερο μήνυμά της η εταιρεία Alzheimer Αθηνών «φροντίδα, δεν είναι να γίνεσαι κομμάτια». Και η ασφάλιση υγείας μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από τα βάρη της ασθένειας.

Ιδιωτική ασφάλιση για την πρόληψη

Αν και η αποτελεσματική θεραπεία για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ αποτελεί ακόμη «άπιαστο» στόχο των επιστημόνων, σήμερα υπάρχει δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, παρεμβάσεις βελτίωσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του ασθενούς και της οικογένειάς του.

Η διάγνωση βέβαια θα αποτελέσει μια πρόκληση καθώς τα συμπτώματα εκδηλώνονται σιωπηρά και εξελίσσονται με βραδύ ρυθμό. Η τυπική επί το πλείστον συμπτωματολογία κάθε μορφής άνοιας περιλαμβάνει απώλεια μνήμης, δυσκολίες στη σκέψη, τον προγραμματισμό των πράξεων, τον λόγο, αδυναμία αναγνώρισης ανθρώπων ή αντικειμένων και αλλαγές στην προσωπικότητα. Δεδομένου ότι οι ασθενείς αρνούνται συχνά την ύπαρξη του προβλήματος, συμπεριφορές όπως διακοπή δραστηριοτήτων οικονομικής φύσης (εξόφληση λογαριασμών, διαχείριση οικονομικών ζητημάτων, δυσκολία στις χρηματικές συναλλαγές), αμέλεια λήψης φαρμάκων ή οικογενειακών υποχρεώσεων, απάθεια, ευερεθιστότητα είτε καταθλιπτικά συμπτώματα κ.α. θα πρέπει να θορυβήσουν τους οικείους και να τον παροτρύνουν για διαγνωστικό έλεγχο.

Η κάλυψη Εξωνοσοκομειακών Δαπανών, με το ετήσιο κόστος της να κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος τιμών -70€ έως 1.000€- και ισόβια κάλυψη πλήθους διαγνωστικών εξετάσεων έως ενός ποσού όπως 2.000€ ανά έτος, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα έναντι χαμηλής συμμετοχής από τον ασφαλισμένο ή και τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ, ενώ η ανοικτή είσοδος στα προγράμματα σε ενήλικες έως 75 ετών συνήθως -και εφόσον το επιτρέπει το ιατρικό ιστορικό- καθιστά εφικτή τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να εντοπιστεί η περίπτωση άνοιας ή να αποκλειστούν άλλες παθολογικές αιτίες των συμπτωμάτων.

Τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα κέντρα περιλαμβάνουν την αρμόδια για την περίπτωση ειδικότητα του νευρολόγου, ο οποίος θα προβεί στον αναγκαίο έλεγχο της λειτουργίας του εγκεφάλου, των νεύρων και των μυών ενδεχομένως επιπλέον εξετάσεις όπως εργαστηριακούς και απεικονιστικούς ελέγχους (αξονική, μαγνητική τομογραφία), εγκεφαλογράφημα και ηλεκτρομυογράφημα.

Μέριμνα για τον ασθενή και τον φροντιστή

Η άνοια θα αποτελέσει εμπόδιο για όποιον αποφασίσει να αποκτήσει ένα συμβόλαιο υγείας μετά τη διάγνωσή της. Η μη κεδροσκοπική ένωση Alzheimer’s Association και εγχώριοι ειδήμονες της ασφάλισης επισημαίνουν πως οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί από την εταιρεία/ασφαλιστή τους σχετικά με το τι προβλέπει το συμβόλαιο για την άνοια ή άλλες νευροκεφυλιστικές παθήσεις, πότε ενεργοποιούνται οι καλύψεις εφόσον υπάρχουν κ.ο.κ. Επί παραδείγματι, διεθνές πρόγραμμα υγείας εξασφάλιζε συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών υποστήριξης σε συμβεβλημένο κέντρο μία φορά ανεξαρτήτως του αριθμού ετήσιων ανανεώσεων του ασφαλιστηρίου, εφόσον η άνοια ή η νόσος Αλστχάιμερ είχαν διαγνωστεί από νευρολόγο, ψυχίατρο ή γηρίατρο και με αναμονή δύο ετών.

Καθώς όμως στα εγχώρια ασφαλιστικά προγράμματα τέτοιες παθήσεις και περιστατικά που οφείλονται σε αυτές υπάγονται στις εξαιρέσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει διερευνήσουν την αγορά για το πλέον συμφέρον Επιδοματικό Πρόγραμμα Σοβαρών Ασθενειών. 

Το Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών ως αυτόνομο ή συμπληρωματικό πρόγραμμα, προβλέπει την καταβολή εφάπαξ κεφαλαίου έως και 300.000€ ανάλογα με την εταιρεία.  Τα μετρητά που καταβάλλονται ως αποζημίωση μπορούν να ανακουφίσουν την οικογένεια του ασθενούς από τα οικονομικά βάρη αλλά και την ψυχική και σωματική κόπωση, επιτρέποντας την πρόσληψη κάποιου βοηθού ή την εισαγωγή του ασθενούς σε Κλινική Βραχείας Νοσηλείας. Το χρονικό διάστημα φιλοξενίας φτάνει συνήθως τον ένα μήνα και συμβάλλει επιπροσθέτως στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης του ασθενούς.

Διαβάστε επίσης

Έξοδα Νοσηλείας: Πώς αποζημιώνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Πότε και τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας

Ημερήσια Nοσηλεία: Τι να προσέξετε για να μην πληρώσετε από την τσέπη σας