Το άγχος και οι ανησυχίες των παιδιών θέτουν εμπόδια στον ύπνο τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση στις ΗΠΑ. Φαίνεται όμως ότι και οι γονείς με «δύσκολα» παιδιά υποπίπτουν σε λάθη που κοστίζουν, όπως να ανοίγουν την τηλεόραση ή τον υπολογιστή για να νανουρίσουν το παιδί, αντί λόγου χάρη να το πηγαίνουν για ύπνο και να του διαβάζουν για παράδειγμα, ένα παραμύθι.

Η σχετική δημοσκόπηση για την υγεία των παιδιών του νοσοκομείου C.S. Mott Children’s Hospital του Michigan, συγκέντρωσε 781 απαντήσεις  γονέων παιδιών ηλικίας ενός έως έξι ετών αναφορικά με τις συνήθειες του ύπνου.

Επιπρόσθετα, μια ακόμη επισφαλής τακτική πολλών γονέων είναι η χορήγηση μελατονίνης στο παιδί για την έλευση του ύπνου.

Από την άλλη, ωστόσο, ο ένας στους τρεις γονείς  κάνει παρέα στο παιδί μέχρι να αποκοιμηθεί.

Από τη δημοσκόπηση, αποκαλύφθηκε ότι περισσότερο από το 1/3 των γονέων αναφέρουν ότι το παιδί τους ξυπνάει αναστατωμένο ή κλαίει και πάνω από το 40% λένε ότι το παιδί τους πηγαίνει στο κρεβάτι τους στη διάρκεια της νύχτας. Ενώ περίπου το 30% των γονιών, ισχυρίζονται ότι τα παιδιά τους επιμένουν να κοιμηθεί ο μπαμπάς ή η μαμά στο δωμάτιό τους.

Χρήσιμα tips για ευκολότερο ύπνο

  • Υιοθετήστε σταθερά μοτίβα ύπνου π.χ. βούρτσισμα δοντιών, ανάγνωση παραμυθιού, κράτημα της κουβέρτας ή λούτρινων παιχνιδιών.
  • Διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος και κυρίως ενός χώρου χωρίς θόρυβο για ήρεμο ύπνο.
  • Συστήνεται ο γονιός να περνάει από το δωμάτιο του παιδιού για να επιτηρεί και όχι να παραμένει σε αυτό.
  • Ψύχραιμη αντιμετώπιση των αλλαγών στα πρότυπα ύπνου σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού. Τα παιδιά ηλικίας ενός έως δύο ετών πρέπει να κοιμούνται 11-14 ώρες, ενώ τα παιδιά τριών έως έξι ετών, πρέπει να περιορίζουν ελαφρώς τον μεσημεριανό ύπνο τους.

Διαβάστε επίσης:

Εφηβεία: Το γνώρισμα που «κλέβει» έως και 30′ από τον ύπνο του παιδιού – Δεν φαντάζεστε ποιο είναι

«Ώρα για ύπνο»: Μέχρι πότε πρέπει να το λέμε στο παιδί – Πολύ αργότερα από όσο νομίζετε

Να τι φταίει και τα παιδιά δεν κοιμούνται καλά