Η επιλογή συντρόφου για το υπόλοιπο της ζωής μας είναι δύσκολη απόφαση, και ακόμα πιο σημαντική για την υγεία μας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας William Chopik, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα, ένας αισιόδοξος και χαρούμενος άνθρωπος μπορεί να επιδράσει θετικά στην υγεία του συντρόφου του, ενθαρρύνοντάς τον να ασκείται, να διακόψει επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα ή να ακολουθήσει έναν συνολικά υγιή τρόπο ζωή. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα έρχονται να προσθέσουν την προστασία της υγείας του εγκεφάλου χάρη στους οπτιμιστές συντρόφους.
Συγκεκριμένα, οι σύντροφοι που διαπνέονται από θετικές σκέψεις και αισιοδοξία μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η άνοια και η γνωστική εξασθένιση, οι οποίες συνδέονται με τον τρόπο ζωής μας.
Στο πλαίσιο της νέας αυτής έρευνας, 4.500 ετερόφυλα ζευγάρια αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης για οκτώ χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια πιθανή σχέση ανάμεσα στον γάμο με ένα αισιόδοξο άτομο και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης γνωστικής εξασθένισης, χάρη στο υγιές οικογενειακό περιβάλλον.
Φαίνεται, κατά τον επικεφαλής της μελέτης, πως οι οι άνθρωποι με θετική σκέψη ανοίγουν τον δρόμο για τους συντρόφους τους και αποτελούν πρότυπο, παρά τα ευρήματα άλλων ερευνών που διατείνονται ότι συχνά τα άτομα φθονούν τα θετικά χαρακτηριστικά των συντρόφων τους.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όταν τα ζευγάρια θυμούνται ευχάριστες κοινές τους εμπειρίες, πλουσιότερες λεπτομέρειες ανακαλούνται και ενισχύεται η μνήμη τους.
Συνταγογραφείται όμως η αισιοδοξία; Σύμφωνα με τον Δρ. Copick, μολονότι έρευνες έχουν αναδείξει μια κληρονομική συνιστώσα στην περίπτωση της αισιοδοξίας, η θετική σκέψη μπορεί να ενισχυθεί με την εξάσκηση. «Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον χαρακτήρα τους, εφόσον ασχολούνται με πράγματα που μπορούν να φέρουν την αλλαγή. Για όσους το επιθυμούν, υπάρχουν υποστηρικτικά προγράμματα προς ενίσχυση της αισιόδοξης οπτικής των συμμετεχόντων»