Η λεκανεμάμπη, ένα αντίσωμα που εντοπίζει και απομακρύνει το αμυλοειδές, την πρωτεϊνη που συσσωρεύεται και σχηματίζει πλάκες στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ, είναι το πολλά υποσχόμενο φάρμακο που θα φέρει την επανάσταση στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στοχεύοντας στο αμυλοειδές, η λεκανεμάμπη εστιάζει στην καρδιά της νόσου, αντί να αντιμετωπίζει απλώς τα συμπτώματα, ενισχύοντας τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου στα κύτταρα που εξακολουθούν να λειτουργούν (όπως συμβαίνει με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σήμερα για τη νόσο Αλτσχάιμερ).

Η παρασκευάστρια εταιρεία έχει ήδη καταθέσει αίτηση για “επείγουσα έγκριση” στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Εάν εγκριθεί, το φάρμακο θα μπορούσε να λάβει άδεια κυκλοφορίας ήδη από τον Ιανουάριο του 2023.

Η Bernadette McGuinness, Κλινική καθηγήτρια γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ και η Elizabeth Coulthard, Αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας της άνοιας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ διερευνούν με άρθρο τους στο The Conversation τα σημαντικά ερωτήματα που πρέπει ακόμη να απαντηθούν,σχετικά με την αναγκαιότητα, τον τρόπο δράσης και την αποτελεσματικότητά του φαρμάκου.

Τα μικρά εμπόδια 

Όπως επισημαίνουν οι δύο καθηγήτριες, σημειώνονται ορισμένες παρενέργειες της λεκανεμάμπης, όπως το εγκεφαλικό οιδήμα και η εγκεφαλική αιμορραγία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, ωστόσο περίπου το 3% υποφέρει από μικρές αιμορραγίες στον εγκέφαλο.

Η σοβαρότητα αυτής της αιμορραγίας δεν είναι ακόμα γνωστή. Ενδεχομένως οι γιατροί να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά θα χρειαστούν μερικά χρόνια χορήγησης του φαρμάκου στην κλινική πράξη, έτσι ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι παρενέργειες και η καλύτερη διαχείρισή τους.

Συνεπώς, τα άτομα θα χρειάζονται τακτικές μαγνητικές τομογραφίες για να ελέγχουν για οίδημα ή αιμορραγία στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τα έξοδα για την υγειονομική περίθαλψη.

Ακόμα ένα εμπόδιο που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ο σωστός εντοπισμός των ατόμων με πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό το φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα παραπέμπονται σε κλινικές μνήμης όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Για να εντοπιστούν όμως οι ασθενείς που νοσούν πράγματι από τη νόσο και δεν έχουν απλώς μια προσωρινή διαταραχή της μνήμης, θα πρέπει να εκτελεστούν νέες εξετάσεις αίματος.

Επιπλέον, ο τρόπος χορήγησης του φαρμάκου (ενδοφλεβίως), θα μπορούσε να είναι αποτρεπτικός για αρκετούς ασθενείς. Ωστόσο, η φαρμακευτική εταιρεία αναπτύσσει ένα σκεύασμα, έτσι ώστε η λεκανεμάμπη να μπορεί να εγχυθεί στο στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα, όπως αντίστοιχα μια ένεση ινσουλίνης, γεγονός που ενδέχεται να το καταστήσει πιο ελκυστικό.

Αξίζει λοιπόν η προσπάθεια;

Η λεκανεμάμπη επιβράδυνε το ρυθμό της γνωστικής έκπτωσης σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένιση και νόσο Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών. Το αποτέλεσμα αυτό είναι παρόμοιο με εκείνο που παρατηρείται με τα τρέχοντα φάρμακα (αναστολείς της χολινεστεράσης και μεμαντίνη), αλλά τα φάρμακα αυτά δεν επηρεάζουν τα υποκείμενα αίτια της νόσου.

Ωστόσο, εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν σταθερά, για περισσότερο από 18 μήνες, ένας ασθενής με ήπια γνωστική εξασθένηση που προορίζεται να έχει έξι χρόνια ανεξάρτητης ζωής χωρίς θεραπεία, θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 19 επιπλέον μήνες αυτονομίας.

Διαβάστε επίσης

Άνοια: Η συνήθεια των 70ρηδων που κρατάει νέο το μυαλό

Άνοια μετά από εγκεφαλικό: Το αντιφλεγμονώδες φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο

Άνοια: Η διατροφή που σώζει και δυναμώνει το μυαλό