Τις πιθανότητες Long Covid πολλαπλασιάζει η ψυχολογική δυσφορία από καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η ανησυχία, το στρες και η μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που δημοσιεύεται στο JAMA Psychiatry. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από παράγοντες όπως το κάπνισμα, το άσθμα και άλλες συμπεριφορές ή προβλήματα υγείας.

Για να προσδιορίσουν το αντίκτυπο από τα συμπτώματα της ψυχικής σφαίρας πριν από τη λοίμωξη με τον κορωνοϊό SARS0-CoV-2 στην ανάπτυξη μακράς COVID-19, οι ερευνητές συγκέντρωσαν περισσότερους από 54.000 εθελοντές από τον Απρίλιο του 2020, στους οποίους ζήτησαν να αναφέρουν τις εκδηλώσεις της ψυχικής τους δυσφορίας. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, όπότε πάνω από 3.000 συμμετέχοντες είχαν νοσήσει με COVID-19, οι ερευνητές τους ρώτησαν σχετικά με τα συμπτώματα της COVID-19 και τη διάρκειά τους.

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έδειξαν ότι, συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από κάποια ψυχολογική διαταραχή, τα άτομα με επιβαρυμένη ψυχική υγεία πριν την COVID-19 είχαν 32%-46% μεγαλύτερο κίνδυνο για Long COVID και 15%-51% περισσότερες πιθανότητες δυσκολιών στην καθημερινότητα λόγω της κατάστασης αυτής.

«Μας εξέπληξε το πόσο έντονα η ψυχολογική δυσφορία πριν από μια λοίμωξη COVID-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μακράς COVID» δήλωσε η Siwen Wang, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφολογίας της Σχολής T.H. Chan και επικεφαλής της μελέτης. «Η σχέση της με την ανάπτυξη μακράς COVID ήταν ισχυρότερη μάλιστα από ό,τι οι οργανικούς παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το άσθμα και η υπέρταση», πρόσθεσε.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη προοπτική μελέτη που δείχνει ότι ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και ψυχολογικών μεταβλητών αποτελούν παράγοντες κινδύνου για μακρά COVID19 και την αναστάτωση της καθημερινής ζωής εξαιτίας αυτής», δήλωσε την πλευρά της η Andrea Roberts, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Chan και κύρια συγγραφέας της δημοσίευσης στο JAMA Psychiatry, σημειώνοντας την ανάγκη μέριμνας για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.

Κατάθλιψη και αναπνευστικές λοιμώξεις

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, το 20% περίπου των Αμερικανών ενηλίκων που έχουν νοσήσει από COVID-19 έχουν αναπτύξει long COVID με συμπτώματα όπως κόπωση, εγκεφαλική ομίχλη ή αναπνευστικά, καρδιακά και νευρολογικά συμπτώματα είτε εκδηλώσεις από το πεπτικό σύστημα για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Η σοβαρή νόσηση με κορωνοϊό αυξάνει τον κίνδυνο μακράς COVID-19, επιπλοκή που απειλή και όσους νόσησαν ηπιότερα. Τα ενίοτε εξουθενωτικά συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια.

Είναι γνωστό ότι η ψυχική υγεία επηρεάζει την έκβαση ορισμένων ασθενειών. Η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές νόσοι έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερες πιθανότητες σοβαρής COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου νοσηλείας που με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες Long Covid. Σε άλλες οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν συσχετιστεί με σοβαρότερη νόσηση και παρατεταμένα συμπτώματα. Παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης υποδείξει ότι το άγχος σχετίζεται με χρόνια συμπτώματα σε άτομα με νόσο του Lyme, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και ινομυαλγία, καταστάσεις με ενοχλήματα παρόμοια με της μακράς COVID.

Μελέτη εντούτοις έχει διαπιστώσει και την αντίστροφη σχέση, διαπιστώνοντας ότι όσοι νοσηλεύτηκαν με σοβαρή Covid-19, είχαν διπλάσιες σχεδόν πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη ένα χρόνο μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο ενώ μετά από νόσηση με κάποια σοβαρή λοιμώξη του αναπνευστικού όπως γρίπη ή πνευμονία, ο κίνδυνος ήταν έως και τρεισήμισι φορές μεγαλύτερος.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο να χάσουμε το μυαλό μας

Αντικαταθλιπτικά: Ποια λύση προσφέρουν σε όσους ταλαιπωρούνται από μακρά Covid

Κορωνοϊός: Οι παράγοντες που προβλέπουν τον κίνδυνο Long Covid