Η προσωπικότητα επηρεάζει τις επιδόσεις στο κρεβάτι, ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Sexual Medicine και καταγράφει ειδικότερα ότι οι άνδρες με προσωπικότητα τύπου Δ, δηλαδή περισσότερο συνεσταλμένοι και απαισιόδοξοι, είναι πιθανότερο να έχουν στυτική δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για άτομα που συνηθίζουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, είναι συχνά αμήχανοι και δυσκολεύονται να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους. Παράλληλα, έχουν περισσότερες πιθανότητες μη συμμόρφωσης με τη φαρμακευτική αγωγή τους και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτός ο τύπος προσωπικότητας αφορά το 17-39% του πληθυσμού σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.740 σεξουαλικά ενεργούς άνδρες από την Ταϊβάν, 20 έως 40 ετών, στους οποίους έθεσαν ερωτήματα διαδικτυακά σχετικά με την προσωπικότητα και τη σεξουαλική τους ζωή. Οι 941 (54,1%) είχαν προσωπικότητα τύπου Δ.

Στο σύνολο του δείγματος, 15,9% (360 άνδρες) ανέφεραν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, ποσοστό που ανήλθε στο 19,4% (229 άνδρες) στην ομάδα της προσωπικότητας Δ, για την οποία οι ερευνητές κατέγραψαν επιπλέον:

  • χειρότερες βαθμολογίες στις αξιολογήσεις της κατάθλιψης (17 στους 32 συγκριτικά με 13 σε όλους τους συμμετέχοντες)
  • λιγότερη σωματική δραστηριότητα και περισσότερες πιθανότητες καπνίσματος και φτωχής διατροφής, παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας
  • μικρότερες πιθανότητες να απευθυνθούν σε γιατρό σε περίπτωση αδιαθεσίας όπως και να τηρήσουν μια φαρμακευτική αγωγή.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων, το οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη στυτική δυσλειτουργία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι η στυτική δυσλειτουργία επιδεινώνει την ποιότητα ζωής των ανδρών και της συντρόφου τους.  Τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών, αλλά η διαταραχή δεν σπανίζει και στους νεότερους, για τους οποίους οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι «δραματικές», δήλωσαν οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Yang Ming Chiao Tung.

Η κακή ψυχική υγεία αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, με τις πιθανότητες περισσότερες κατά 40% για όσους πάσχουν από κατάθλιψη και, αντιστρόφως, η στυτική δυσλειτουργία τριπλασιάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης:

Στυτική δυσλειτουργία: Η θεραπεία που επαναφέρει τη στύση – Τι έδειξε ελληνική μελέτη

Στυτική δυσλειτουργία: 4 τρόποι να την καταπολεμήσετε χωρίς φάρμακα

Στυτική δυσλειτουργία: Πώς καλύπτεται από τα συμβόλαια υγείας