Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί κοινό πρόβλημα για πάνω από τους μισούς άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι επιπτώσεις της στην ερωτική ζωή των ανδρών που πάσχουν από τη δυσλειτουργία δεν τους στερεί μόνο την ευχαρίστηση, ούτε και πρόκειται απλώς για ένα εμπόδιο που υψώνεται στις ερωτικές τους σχέσεις. Επιπρόσθετα, πέρα από την απουσία ποιοτικής σεξουαλικής ζωής, ευθύνεται για την εμφάνιση έντονου άγχους και κατάθλιψης.

Η σύνθετη φύση του προβλήματος, για το οποίο ευθύνονται τόσο οργανικοί όσο και συναισθηματικοί παράγοντες, καθιστά την επίλυσή του συχνά δύσκολη. Η αντιμετώπισή της στυτικής δυσλειτουργίας με φάρμακα, πρώτη επιλογή για την πλειοψηφία των ανδρών, ακολουθείται συχνά από ανεπιθύμητες παρενέργειες και, επιπλέον, καταλήγουν μια μορφή εξάρτησης για τους άνδρες που βρήκαν σε αυτά τη σωτηρία τους.

Είναι ωστόσο η φαρμακευτική αγωγή η μοναδική επιλογή;

Όπως επισημαίνει ο Δρ Marc Garnick, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας και Ουρολογικού Καρκίνου στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της δυσλειτουργίας.

Εφόσον διακρίνετε σημάδια που μαρτυρούν το πρόβλημα όπως ελαττωματική στύση λόγω χαλαρότητας ή σύντομης διάρκειας επί παραδείγματι, μπορείτε να ζητήσετε τη γνωμάτευση ενός γιατρού και εφόσον η δυσλειτουργία υφίσταται, να προχωρήσετε σε κάποιες απλές αλλά σημαντικές παρεμβάσεις:

Αυξήστε την αερόβια γυμναστική: Μια ανάλυση του 2018 από το Sexual Medicin, έδειξε πως 40 λεπτά μέτριας έως υψηλής έντασης αερόβια προπόνηση, τέσσερις φορές την εβδομάδα για έξι μήνες, βελτίωσε τη στύση. Εφόσον εξασφαλίζεται η ένταση, οι ασκήσεις ποικίλλουν: τζόκινγκ, κολύμπι, ποδηλασία, κυκλική προπόνηση ή γρήγορο περπάτημα, οποιαδήποτε από τις παραπάνω ασκήσεις μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον, μπορούν να γίνουν δωρεάν σε υπαίθριους χώρους ή στο σπίτι, με ειδικά προγράμματα που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο ή σε εφαρμογές για smartphones.

Δοκιμάστε τις ασκήσεις Kegel: Οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους Kegel μπορούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αυξήσουν τη ροή αίματος προς το πέος. Σφίγγετε τους μύες που θα χρησιμοποιούσατε για τη διακοπής της ούρησης για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, χαλαρώνετε και επαναλαμβάνετε. Οι επαναλήψεις μπορούν να κυμανθούν από 10 έως 100.

Δώστε προσοχή στην περιφέρεια της μέσης σας: Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι κλινικά παχύσαρκοι άνδρες έχουν 40% υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Εάν είστε υπέρβαροι, η μείωση του σωματικού βάρους σας κατά 5% έως 10% αποδεδειγμένα βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία.

Βελτιώστε τη διατροφή σας: Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, μια δίαιτα μεσογειακού τύπου μπορεί να σας ωφελήσει στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Διαβάστε επίσης

Στυτική δυσλειτουργία: 6 άγνωστοι παράγοντες κινδύνου

Η στυτική δυσλειτουργία δεν επηρεάζει μόνο την ερωτική ζωή του άνδρα

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι να την ξεπεράσουμε