Τους κινδύνους που κρύβει η συχνή κατανάλωση αλκοόλ για το μυαλό, αποκαλύπτει μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο  Nature Communications.

Σύμφωνα με αυτή, δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ, ωφέλιμη για τη νοητική λειτουργία. Διαπιστώθηκε μάλιστα πως ακόμα και η ελαφριά ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου από το κανονικό.

Προηγούμενες έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως οι συχνοί καταναλωτές του αλκοόλ έχουν αλλαγές στη δομή και το μέγεθος του εγκεφάλου τους, γεγονός που σχετίζεται με προβλήματα σκέψης και μνήμης.

Στην τελευταία ωστόσο μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αντλήθηκαν από την Βρετανική Βιοτράπεζα για περισσότερους από 36.000 Βρετανούς ενήλικες και βρήκαν πως ακόμα και λίγα ποτήρια μπύρας ή κρασιού σχετίζονται με τη συρρίκνωση του όγκου του εγκεφάλου. Όπως τονίζουν μάλιστα οι ερευνητές, όσο πιο αυξημένη η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο  ισχυρότερη  η σύνδεση με την γήρανση του εγκεφάλου.

Ως παράδειγμα, οι ερευνητές τόνισαν πως όσο αυξανόταν ο μέσος όρος κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των 50άρηδων, από τη μία μονάδα αλκοόλ την ημέρα – ήτοι μισή μπύρα- σε δύο μονάδες – ήτοι ένα ποτήρι μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί – καταγράφηκαν σχετικές αλλαγές στον εγκέφαλο, ισοδύναμες με τη γήρανση δύο ετών. Η μετάβαση από τις δύο μονάδες αλκοόλ στις τρεις, για την ίδια ηλικία, ήταν να γερνούσαν κατά 3.5 χρόνια.

«Το μεγάλο δείγμα που έχουν στη διάθεσή σας μάς επιτρέπει να βρούμε διακριτικά μοτίβα, ακόμα μεταξύ της ισοδυναμίας της μισής με τη μία μπύρα την ημέρα» τόνισε ο Gideon Nave, συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Στην αντίθεση των ευρημάτων με τις επιστημονικές και κυβερνητικές πολιτικές σχετικά με τα ασφαλή όρια στέκεται ο έτερος συγγραφέας της έρευνας, Δρ. Henry Kranzler, Διευθυντής στο Κέντρο Ερευνών για Εξαρτήσεις του Πανεπιστημίου. «Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου για την κατάχρηση του αλκοόλ και του αλκοολισμού, οι γυναίκες καταναλώνουν όχι περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα, ενώ τα επιτρεπόμενα όρια για τους άνδρες είναι τα διπλάσια, ποσότητα που υπερβαίνει τα επίπεδα κατανάλωσης της μελέτης που σχετίζονται με την μείωση του εγκεφαλικού όγκου» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν τον κόσμο να επανεξετάσει τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνει.

«Υπάρχουν ενδείξεις πως η επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι εκθετική» τόνισε ο Remi Daviet, από το Πανεπιστήμιο του Γουινσκόνσιν, γεγονός που σημαίνει πως «το τελευταίο ποτό της νύχτας μπορεί να μεγάλη επίδραση στη γήρανση του εγκεφάλου».

Συμπερασματικά ωστόσο οι ερευνητές δήλωσαν πως μία πιο διευρυμένη μελέτη θα δώσει πιο ειδικά αποτελέσματα σχετικά με το αλκοόλ και τον εγκέφαλο.

 

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Οι πέντε top κινήσεις που καθυστερούν την γήρανση του νου

Το ελιξήριο που καταπολεμά τη γήρανση του εγκεφάλου

Έτσι θα καθυστερήσουμε τη γήρανση του εγκεφάλου – Ο ρόλος της πίεσης