Τα οφέλη της σωστής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης επεκτείνονται και γίνονται πιο «φανερά» σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα αρχικά ευρήματα  μιας μακρόχρονης έρευνας δείχνουν πως ορισμένες εκφυλιστικές διεργασίες του εγκεφάλου φθίνουν στον εγκέφαλο των ανθρώπων με ακαδημαϊκή μόρφωση. Ειδικότερα, ο εγκέφαλος τους είναι πιο ικανός να ισοσταθμίσει τους γνωστικούς και νευρικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την ηλικία. Ίσως τελικά το «χαρτί» του πανεπιστημίου να αναδεικνύεται σε ελιξήριο μακροβιότητας.

Μια καλή εκπαίδευση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσει επιτυχημένα η καριέρα και να αναπτυχθεί η προσωπικότητα. Αλλά μπορεί η εκπαίδευση να έχει το ίδιο θετικό αποτύπωμα και στον εγκέφαλό μας καθώς μεγαλώνουμε; Μια ομάδα ερευνητών στο πλαίσιο του προγράμματος Προτεραιότητας Πανεπιστημιακής Έρευνας «Δυναμική της υγιούς γήρανσης» με επικεφαλής τον καθηγητή νευροψυχολογίας στη Ζυρίχη, Lutz Jäncke, διερεύνησε τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο NeuroImage.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 200 ηλικιωμένους πολίτες για πάνω από 7 χρόνια. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν πάσχουν από άνοια, έχουν μέση και έως άνω του μέσου όρου νοημοσύνη και διαθέτουν πολύ δραστήρια κοινωνική ζωή. Εξετάστηκαν νευροανατομικά και νευροψυχολογικά μέσω μαγνητικών τομογραφιών. Μετά από πολύπλοκες στατιστικές αναλύσεις, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν πως η ακαδημαϊκή εκπαίδευση είχε θετική επίδραση στην εκφύλιση του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία.

Στο διδακτορικό της η πρώτη συγγραφέας Isabel Hotz χρησιμοποίησε νέες τεχνολογικές μεθόδους που έδειξαν πως μέσα από τα 7 χρόνια της έρευνας, οι ηλικιωμένοι  συμμετέχοντες  με ακαδημαϊκό υπόβαθρο είχαν σημαντικά μειούμενα σημάδια εγκεφαλικού εκφυλισμού, ενώ επεξεργάζονταν τις πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα και πιο ορθά.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει κάποια σύνδεση μεταξύ του εγκεφαλικού εκφυλισμού και της εκπαίδευσης, όπως τονίζει ο νευροψυχολόγος  Lutz Jäncke ένα υψηλό ποσοστό εκπαίδευσης οδηγεί σε αύξηση στο νευρικό και γνωστικό δίκτυο κατά τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων, δημιουργώντας τρόπον τινά κάποια αποθέματα. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι ηλικιωμένοι που είναι ενεργοί μέχρι τα βαθιά γεράματα είναι λιγότερο επιρρεπείς στην γνωστική εξασθένιση και την εκφύλιση του εγκεφαλικού ιστού παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο συμπέρασμα απαιτεί επανάληψη της μακροχρόνιας έρευνας.

 

Διαβάστε επίσης:

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει με αρκετή ακρίβεια ποιος θα εμφανίσει άνοια σε δύο χρόνια

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έτσι μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση άνοιας κατά 5 χρόνια

Άνοια: Η συνήθεια που σώζει το μυαλό ενός 80άρη