Η κατάθλιψη ή το άγχος κατά την εφηβική ηλικία συνδέονται με 20% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος στη μέση ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2020.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ψυχική κατάσταση των νέων ανθρώπων φθίνει. Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα μελέτη διερευνά το αν καταστάσεις όπως η κατάθλιψη στην εφηβική ηλικία σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή, με τους ερευνητές να εξετάζουν επίσης τον πιθανό ρόλο της αντοχής στο στρες (ικανότητα αντιμετώπισης του στρες στην καθημερινότητα), προκειμένου να καταφέρουν να εξηγήσουν τους όποιους συσχετισμούς.

Η μελέτη περιελάμβανε 238.013 άνδρες που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1952-1956, είχαν υποβληθεί σε εκτενείς εξετάσεις στο τέλος της εφηβείας τους κι έπειτα παρακολουθήθηκαν μέχρι τη μέση ηλικία (58 ετών). Η αξιολόγηση στην ηλικία των 18-19 ετών περιελάμβανε ιατρικές, ψυχιατρικές και σωματικές εξετάσεις και η αντοχή στο στρες μετρήθηκε μέσω συνέντευξης με ψυχολόγο και ερωτηματολογίου και βασίστηκε σε οικογενειακά, ιατρικά, κοινωνικά, συμπεριφορικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Συνολικά 34.503 άνδρες διαγνώστηκαν με μη ψυχωτική ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη ή άγχος, στις εξετάσεις που πραγματοποίησαν πριν την στρατολόγησή τους, ενώ η παρακολούθηση για καρδιαγγειακές παθήσεις έγινε μέσω ιατρικών νοσοκομειακών αρχείων.

Όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα, μια ψυχική διαταραχή στην εφηβεία σχετιζόταν με κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου στη μέση ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή στην εφηβεία, ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν 20% υψηλότερος για εκείνους που είχαν σχετική διάγνωση ακόμα και μετά την προσαρμογή σε χαρακτηριστικά όπως η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, η γενική υγεία και η οικογενειακή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

Ο συσχετισμός ανάμεσα στις ψυχικές νόσους και το έμφραγμα εξηγήθηκε κατά ένα μέρος -αλλά όχι στο σύνολό του- από τη μειωμένη αντοχή στο στρες και την κακή φυσική κατάσταση των εφήβων με ψυχικές ασθένειες. «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι άνδρες που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση στην εφηβεία, είναι λιγότερο πιθανό να τη διατηρήσουν και στα επόμενα χρόνια αν έχουν χαμηλή αντοχή στο στρες. Προηγούμενη έρευνά μας έδειξε, επίσης, ότι η χαμηλή αντοχή στο στρες συνδυάζεται με μεγαλύτερη τάση για εθιστικές συμπεριφορές, σηματοδοτώντας αυξημένους κινδύνους για κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση άλλων ουσιών», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Cecilia Bergh από το Πανεπιστήμιο Örebro της Σουηδίας.

«Η καλύτερη φυσική κατάσταση στην εφηβική ηλικία είναι πιο πιθανό να προστατεύει από μετέπειτα καρδιακές παθήσεις, ειδικά αν τα άτομα παραμένουν fit καθώς μεγαλώνουν. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί ακόμη να ανακουφίζει από τις αρνητικές συνέπειες του στρες, πράγμα που αφορά μεν όλους τους εφήβους, αλλά εκείνοι με την χειρότερη φυσική κατάσταση ωφελούνται περισσότερο από την επιπλέον στήριξη ώστε να ασχοληθούν με την άσκηση και να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες», καταλήγει η ειδικός.

Διαβάστε επίσης

Στρες: Έξι μυστικά που αποφορτίζουν και διώχνουν την ένταση

Έμφραγμα: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος για όσους κοιμούνται έτσι

Κατάθλιψη στην εφηβεία: Πότε το παιδί κινδυνεύει περισσότερο