Διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τον τρόπο να ενεργοποιήσει το καφέ λίπος στους ανθρώπους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας ανάμεσα στα CRCHUS, CBMR και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δημοσιεύθηκαν στο Cell Metabolism.

Το καφέ λίπος καίει θερμίδες και παράγει θερμότητα –διαδικασία γνωστή ως θερμογένεση- μετά την ενεργοποίησή του μέσω χαμηλής θερμοκρασίας ή χημικών σημάτων. Οι άνθρωποι έχουν μικρά αποθέματα αυτού του είδους λίπους, με τους επιστήμονες να υποθέτουν εδώ και χρόνια ότι η εύρεση εναλλακτικών τρόπων για την ενεργοποίηση του καφέ λίπους φαρμακευτικά θα μπορούσε να βελτιώσει τον μεταβολισμό.

Τώρα, λοιπόν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι βήτα-2-αδρενεργικοί υποδοχείς (b2-AR) στα καφέ λιποκύτταρα είναι υπεύθυνοι για την ενεργοποίηση της θερμογένεσης. Σύμφωνα με τον Δρ. Denis Blondin από το CRCHUS, το εύρημα αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τον λόγο που οι περισσότερες κλινικές δοκιμές, οι οποίες έχουν αποπειραθεί να προκαλέσουν την καύση ενέργειας από τον καφέ λιπώδη ιστό (BAT), δεν έχουν αποδώσει ικανοποιητικά.

«Δείχνουμε ότι ίσως τόσο καιρό να στοχεύαμε σε λάθος σημείο. Αντίθετα με τα τρωκτικά, ο ανθρώπινος BAT ενεργοποιείται μέσω της διέγερσης του βήτα-2-αδρενεργικού υποδοχέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση του λίπους από τον λευκό λιπώδη ιστό», εξηγεί χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Ξεκλειδώνοντας» τις θεραπευτικές προοπτικές του καφέ λίπους

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του CBMR, Camilla Schéele, το εύρημα έχει σαφείς θεραπευτικές εφαρμογές. «Η ενεργοποίηση του καφέ λίπους καίει θερμίδες, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και επηρεάζει ακόμα και τη ρύθμιση της όρεξης. Τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν ένα μέχρι πρότινος άγνωστο κλειδί για την αποκάλυψη αυτών των λειτουργιών στους ανθρώπους, το οποίο ενδεχομένως να ωφελήσει άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2», αναφέρει η ειδικός.

Η δεύτερη φάση της έρευνας θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, και στη διάρκειά της οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους ενεργοποιώντας το καφέ λίπος με φάρμακα που στοχεύουν τους b2-AR.

«Το επόμενο βήμα μας θα είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα φάρμακο που θα ενεργοποιεί συγκεκριμένα αυτό τον στόχο του καφέ λίπους και θα προσδιορίζει κατά πόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καύση λίπους και θερμίδων στους ανθρώπους. Μόλις γίνει αυτό, θα ξεκινήσουν οι μελέτες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν αυτή η προσέγγιση είναι χρήσιμη για τη βελτίωση του μεταβολικού ελέγχου της νόσου», σημειώνει καταληκτικά ο καθηγητής André Carpentier από το CRCHUS.

Διαβάστε επίσης

Το τέλειο καλοκαιρινό σπορ για πολλές καύσεις – Δοκιμάστε το

Οι τρεις ώρες που γιγαντώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας