Η χαρακτηριστική τους γεύση και η ποικιλία τρόπων με τους οποίους μπορούν να καταναλωθούν (βραστά, ψημένα, ξηρά ή μαρμελάδα), καθιστούν τα κάστανα αγαπημένους καρπούς του χειμώνα.
Το κάστανο ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Σε αντίθεση με τους περισσότερους καρπούς όμως, έχουν πολύ περισσότερο νερό (έως και 52%) και χαμηλή σε λίπος (7,2%). Τα κάστανα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και μεταλλικά άλατα όπως το κάλιο, ο φώσφορος και μικροποσότητες σιδήρου. Τέλος, περιέχουν βιταμίνες Β2 και Ε.
Οφέλη υγείας
Βρασμένα ή ψημένα;
Τα βρασμένα κάστανα χωνεύονται πιο εύκολα από τα ψημένα. Επίσης, θεωρείται ότι τα βρασμένα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα ψημένα λόγω τους περιεχομένου τους σε νερό. Πρακτικά, σε 100 γραμμάρια βρασμένων κάστανων περιέχονται 120 θερμίδες και 190 θερμίδες στην περίπτωση των ψημένων. Όταν, λοιπόν, το βάρος είναι ίδιο, τα βρασμένα κάστανα πράγματι περιέχουν λιγότερες θερμίδες, ωστόσο όλα εξαρτώνται από το νερό που χάνεται ή απορροφάται κατά το μαγείρεμα είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.
Διαβάστε επίσης
Προβιοτικά: Πόσο ωφέλιμα είναι – Να πάρω συμπληρώματα ή όχι;
Κοιλιοκάκη: Το γνωστό φάρμακο που επιτρέπει την κατανάλωση γλουτένης
Το αντιοξειδωτικό ρόφημα που χαρίζει 100% ενέργεια και αδυνατίζει