Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραγγείλετε ένα ποτό λίγο πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο ή αμέσως αφότου έχετε καθίσει στο άβολο κάθισμα του αεροσκάφους. Ένας λόγος μπορεί να είναι η χαρά σας που πρόκειται να επισκεφθείτε έναν προορισμό ή το άγχος σας για το επικείμενο ταξίδι. Όποια, όμως, κι αν είναι η αιτία, οι ειδικοί προτείνουν να το ξανασκεφτείτε. Οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ είναι, λίγο – πολύ, γνωστές σε όλους. Στα χιλιάδες μέτρα ύψος, όμως, οι ίδιες αυτές επιπτώσεις πολλαπλασιάζονται.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στο σώμα που καταναλώνει αλκοόλ ενώ βρίσκεται πολλά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης;

Αφυδατώνει το δέρμα

Ο αέρας της καμπίνας είναι ιδιαίτερα ξηρός, κάτι που επηρεάζει αρνητικά το δέρμα, προκαλώντας ξηρότητα και φαγούρα. Το αλκοόλ, από την πλευρά του, είναι γνωστό ότι αφυδατώνει, εντείνοντας τα αρνητικά αποτελέσματα. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε μια αίσθηση πρηξίματος στο πρόσωπο, καθώς έχει την τάση να προκαλεί κατακράτηση υγρών στους ιστούς του προσώπου. Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα βιταμίνης Α στον οργανισμό, οδηγώντας σε περαιτέρω φθορά της επιδερμίδας.

Προκαλεί οφθαλμική ξηρότητα

Ο ξηρός αέρας της καμπίνας δεν προκαλεί ερεθισμό μόνο στο δέρμα, αλλά και τα μάτια, προκαλώντας ερυθρότητα και ερεθισμό. Το αλκοόλ, που είναι διουρητικό, επιδεινώνει αυτό το φαινόμενο, προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και επιδεινώνοντας τον ερεθισμό των ματιών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α, επίσης, επηρεάζουν και την υγεία των ματιών.

Εντείνει τις συναισθηματικές αντιδράσεις

Η πτήση σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των συναισθημάτων. Ο συνδυασμός αλκοόλ, υποξίας (δηλαδή μειωμένων επιπέδων οξυγόνου) και κόπωσης από το ταξίδι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες συναισθηματικές εκρήξεις. Η υποξία είναι πιο πιθανή σε μεγάλα υψόμετρα, και ενώ τα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα για να μετριάζουν αυτό το φαινόμενο, ορισμένοι επιβάτες μπορεί να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα. Ένας άλλος παράγοντας είναι η κούραση. Οι επιβάτες των αεροπλάνων είναι συχνά κουρασμένοι, καθώς έχουν ξυπνήσει πολύ νωρίς για να προλάβουν την πτήση ή εξαιτίας της εναλλαγής ζωνών ώρας ή ακόμη και από την προσπάθεια να κοιμηθούν στα άβολα καθίσματα του αεροπλάνου. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι η έλλειψη ύπνου για 17 ώρες ισοδυναμεί με περιεκτικότητα αλκοόλ 0,05% στο αίμα. Επομένως, ο συνδυασμός κόπωσης και κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες έντονων συναισθηματικών αντιδράσεων.

Προκαλεί αέρια και άλλα πεπτικά προβλήματα

Είναι γνωστό ότι το μεγάλο υψόμετρο αυξάνει το ποσοστό των μετεωρισμών και άλλων πεπτικών προβλημάτων. Μέρος αυτού πιστεύεται ότι οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το σώμα στις γρήγορες αλλαγές της πίεσης του αέρα, καθώς τα αέρια που δημιουργούνται φυσιολογικά μέσα στο σώμα απελευθερώνονται. Το αλκοόλ, που αποτελεί προϊόν ζύμωσης, μπορεί να επιδεινώσει αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι συνήθως ανθρακούχα ή πλούσια σε σάκχαρα, που ενισχύουν την παραγωγή αερίων στο σώμα. Άλλα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα, μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε μακρινές πτήσεις. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη διακοπή της κανονικής διατροφής λόγω της πτήσης, αλλά και στο γεγονός ότι οι ταξιδιώτες παραμένουν καθισμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που δεν βοηθά στην καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων. Η αφυδάτωση αποτελεί μια κοινή αιτία δυσκοιλιότητας, επομένως η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει τα πεπτικά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

Μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις άγχους

Πολλοί άνθρωποι αγχώνονται με τη διαδικασία της πτήσης, γι’ αυτό και, πολλές φορές, ένα ποτηράκι μπορεί να μοιάζει με ιδανική λύση. Αν και μοιάζει δελεαστικό, στην πραγματικότητα το αλκοόλ συμβάλλει στο άγχος και τις κρίσεις πανικού, λόγω των πολυάριθμων επιδράσεών του στον οργανισμό. Ορισμένες από αυτές, όπως η αφυδάτωση, είναι άμεσες και μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ζάλη, που μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση. Άλλες, όπως η επίδραση του αλκοόλ στο σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ορμονών, γίνονται αισθητές αργότερα, όμως και πάλι μπορεί να εντείνουν τα επίπεδα άγχους και να οδηγήσουν σε ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές.

Αυξάνει τον κίνδυνο της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα αεροπορικά ταξίδια. Είναι μια δυνητικά θανατηφόρα πάθηση, που αφορά στην ανάπτυξη επικίνδυνων θρόμβων αίματος στο πόδι εξαιτίας παρατεταμένης καθιστικής στάσης. Ένα ταξίδι μόλις 3 ωρών είναι αρκετό για να αυξήσει τον κίνδυνο, γι’ αυτό και οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σηκώνονται και να κινούνται λίγο κάθε ώρα παραμονής μέσα στο αεροσκάφος. Το αλκοόλ ενισχύει περαιτέρω τον κίνδυνο μέσω της αφυδάτωσης και εμποδίζοντας τους επιβάτες να κινηθούν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η διατήρηση της δραστηριότητας και της ενυδάτωσης είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου.

Ενισχύει την επιπόλαιη σεξουαλική συμπεριφορά

Ορισμένοι ταξιδιώτες αναφέρουν ότι αισθάνονται σεξουαλική διέγερση κατά τη διάρκεια των πτήσεων, ενδεχομένως ως αποτέλεσμα των κραδασμών των κινητήρων, της υποξίας, της κούρασης ή του ενθουσιασμού για το ταξίδι. Το αλκοόλ, γνωστό για την ιδιότητά του να μειώνει τις αναστολές, μπορεί να ενισχύσει την ερωτική διάθεση, οδηγώντας σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά. Στα χιλιάδες μέτρα πάνω από τη Γη, κίνδυνοι όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες, παραμένουν σταθεροί.

Μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις βίας

Η «αεροπορική οργή» είναι ένα καταγεγραμμένο φαινόμενο, όπου οι επιβάτες γίνονται ασυνήθιστα επιθετικοί κατά τη διάρκεια της πτήσης, οδηγώντας μερικές φορές σε περιστατικά άσκησης βίας προς τους συνεπιβάτες ή το πλήρωμα του αεροσκάφους. Το άγχος του ταξιδιού, το πρωινό ξύπνημα και τα άβολα καθίσματα μπορούν να «γεννήσουν» ή να εντείνουν αυτά τα συναισθήματα. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει αυτή τη βίαιη συμπεριφορά.

Ενισχύει την τάση για ναυτία και εμετό

Η ταξιδιωτική ναυτία είναι ένα κοινό παράπονο στα αεροπλάνα και αποδίδεται στις αναταράξεις, αλλά και τον ξηρό αέρα της καμπίνας. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση και να οδηγήσει σε εμετό. Το αλκοόλ ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου, αυξάνοντας την παραγωγή οξέων και καθιστώντας τη ναυτία πιο πιθανή κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

Συμβάλλει στο ενδεχόμενο τραυματισμών

Το αλκοόλ εξασθενεί τον συντονισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων. Οι περιορισμένοι χώροι και οι πιθανές αναταράξεις σε ένα αεροπλάνο δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου τα ατυχήματα είναι πιο πιθανά. Στοιχεία από τον ΟΗΕ δείχνουν ότι την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα σε αεροσκάφη, κυρίως κατά την προσγείωση.

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ – Νοθεία: Ποια ποτά νοθεύονται περισσότερο – Πώς θα το καταλάβετε – Πώς να προφυλαχθείτε

Αλκοόλ: Πόσο βλάπτει ένα ποτηράκι πριν από τον ύπνο;

Αλκοόλ: Η συνήθεια που απειλεί σοβαρά τη γυναικεία καρδιά