Ο καρπός της ντομάτας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής διατροφής, καθώς μια χωριάτικη σαλάτα δε λείπει ποτέ από το τραπέζι. Εκτός αυτού, αποτελεί σημαντική πηγή ιχνοστοιχείων και βιταμινών, όπως βιταμίνη C, A, E, μεγάλες ποσότητες κιτρικού και οξαλικού οξέος, φυλλικό οξύ, β-καροτένιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ενώ έχει ελάχιστο νάτριο και δεν περιέχει χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη.

Τρία είναι όμως μερικά από τα βασικά οφέλη της στην υγεία:

Σύμμαχος κατά του καρκίνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική και επαρκής κατανάλωση της ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, κυρίως του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου.

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και την παχυσαρκία 

Mια ντομάτα μέτριου μεγέθους (150 gr) αποδίδει μόνο 35 θερμίδες και περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Για τους λόγους αυτούς φαίνεται άμεσα η ωφελιμότητά της για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιοπαθειών, αλλά και της παχυσαρκίας.

Ομοιόσταση οστών

Οι ντομάτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της ομοιόστασης των οστών, ενώ έχει φανεί να υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λυκοπενίου και της μάζας των οστών. Αντίθετα, σε γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση έχουν βρεθεί χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου.

Διαβάστε ακόμη:

Το λάθος που κάνουμε και η ντομάτα χάνει την αντικαρκινική της δράση

Το τρόφιμο που δυναμώνει το σπέρμα

Εννέα λαχανικά που μας ωφελούν περισσότερο μαγειρεμένα και όχι ωμά

*Απόσπασμα από το βιβλίο «Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα».