Αύριο, 28 Απριλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία για το 2023. Σύμφωνα με τις σχετικές ενημερώσεις από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με αφορμή την ημέρα θα συγκεντρωθούν εμπειρογνώμονες και μέλη για να συζητήσουν τo ζήτημα του ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος ως θεμελιώδη αρχή και δικαίωμα στην εργασία.

Τον περασμένο Ιούλιο (2022) δημοσιεύτηκε η έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για τα εργατικά ατυχήματα του 2020, κατά την οποία καταγράφηκαν 3.963 εργατικά ατυχήματα, 2.824 ανδρών και 1.139 γυναικών, 41 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα (38 άντρες, 3 γυναίκες). Οι ηλικιακές ομάδες 50 – 54 ετών και 40 – 44 ετών σημείωσαν τα περισσότερα (583 και 574 αντίστοιχα). Αναφορικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητες, 31,8% αφορούσαν «Ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες», 20,8% «Χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (μονταδόροι)» και 19,1% «Απασχολούμενους στην Παροχή Υπηρεσιών και Πωλητές σε Καταστήματα και Υπαίθριες Αγορές».

Μία παλαιότερη ανασκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Κοινωνικοοικονομικό κόστος των εργατικών ατυχημάτων και των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, κατέγραφε τις σοβαρές συνέπειες για τους παθόντες, με συνηθέστερες τον σωματικό και ψυχικό πόνο και ταλαιπωρία (ιδίως αν επήλθε μόνιμη αναπηρία), μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, διαταραχές στις σχέσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής, παράλληλα με απώλεια μισθών και ασφαλίστρων, μείωση της επαγγελματικής ικανότητας, επιβάρυνση από τις ιατρικές δαπάνες και απώλεια χρόνου σε ιατρικές θεραπείες. Αντίστοιχα (αν και σε μικρότερο βαθμό), η μελέτη σημείωνε υλικές και ψυχολογικές επιπτώσεις και για το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Το ασφαλιστικό δίχτυ προστασίας

Η πρόληψη των ατυχημάτων στον χώρο εργασίας είναι το κύριο ζητούμενο. Για την άτυχη στιγμή ωστόσο μπορεί να μην ευθύνονται πάντα οι συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε πως, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, το «εργατικό ατύχημα» περιλαμβάνει και το ατύχημα που συμβαίνει μία ώρα πριν και μία ώρα μετά την εργασία.

Μια οικονομική ασπίδα έναντι των συνεπειών του ατυχήματος στην υγεία αλλά και το εισόδημα του εργαζόμενου είναι τα ασφαλιστικά προγράμματα προσωπικού ατυχήματος, τα οποία προσφέρονται με δυνατότητα ενίσχυσης μέσα από συμπληρωματικές καλύψεις αναλόγως την εταιρεία. Πέραν του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης -η οποία θα παρασχεθεί σε κάποια από τις κορυφαίες ιδιωτικές κλινικές που συνεργάζονται με τις ασφαλιστικές εταιρείες- υπάρχει επιλογή για κάλυψη της οικογένειας σε περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος ή οικονομικής ενίσχυσης σε περίπτωση μόνιμης ανικανότητας (διαβάστε πώς συνδυάζεται με το δημόσιο ταμείο ασφάλισης).

Άλλες συμπληρωματικές παροχές όπως το Επίδομα Νοσηλείας ή η Πρόσκαιρη Ολική Ανικανότητα μπορούν να σας εξασφαλίσουν 100% οικονομική προστασία, ενώ για τις περιπτώσεις ασθένειας -οι οποίες δεν καλύπτεται από συμβόλαια αποκλειστικά για ατυχήματα- υπάρχουν αντίστοιχα ασφαλιστήρια που για έναν 35άρη που επιθυμεί να λαμβάνει 400€ μηνιαίως το κόστος θα κυμανθεί κοντά στα 40€.

Τέλος, υπάρχουν προγράμματα που συνδυάζουν νοσηλευτικές παροχές για την υγεία (ατύχημα και ασθένεια) με οικονομική προστασία (κλάδος ζωής) ή αποκλειστικά από τον κλάδο ζωής και αποταμίευσης, με πολλές εταιρείες εντούτοις να προσφέρουν στους κατόχους τους -εν είδει προνομίου- πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες υγείας.

Ποιοι χρειάζονται τα εν λόγω ασφαλιστήρια

Τα προγράμματα προσωπικού ατυχήματος προσφέρουν υψηλό κεφάλαιο κάλυψης όπως 25.000€ για Απώλεια Ζωής ή 45.000 € για μόνιμη μερική ή ολική αναπηρία, ενώ παρέχονται έναντι χαμηλών ασφαλίστρων όπως 35€ έως 70€ ετησίως.

Τα έμπειρα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου επισημαίνουν πως η ασφάλεια προσωπικού ατυχήματος δεν πρέπει να λείπει από κανέναν εργαζόμενο, ιδίως όμως από όσους ασκούν επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για ατύχημα στο χώρο εργασίας τους όπως χειρώνακτες, εργάτες, οικοδόμοι, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι κ.α.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τις δωρεάν παροχές και τις ειδικές καλύψεις

Kρύψατε χρόνια από τον ασφαλιστή – Και άλλες 3 ψευδείς δηλώσεις που σας «καίνε»

Οπαδική βία: Πώς και γιατί «ακυρώνει» την ασφαλιστική κάλυψη