Την έντονη ανησυχία του για την ψυχική υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού εξέφρασε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τόσο στο ευρύτερο πλαίσιο της long-Covid εποχής και των νευρολογικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων που τη χαρακτηρίζουν, όσο και ειδικότερα για τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση του ΠΟΥ για την Ψυχική Υγεία που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2022, από το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές το 2019 το 15% ήταν άτομα παραγωγικής ηλικίας.

Η 3η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία μελέτης για την Κατάθλιψη ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη συχνότερη ψυχική διαταραχή που, κατά τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, αφορά 40 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Waterloo διαπίστωσε ότι, στην πανδημία, ο κρίσιμος παράγοντας διατήρησης της ψυχικής υγείας ήταν η ικανότητα να «βάλουμε στον πάγο» τους στόχους μας, καθώς ο αριθμός των ανεκπλήρωτων στόχων και τα συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα (ψυχική δυσφορία, στρες, καταθλιπτικά συμπτώματα, αγχώδης διαταραχή) συνδέονταν με αναλογική σχέση και η αύξηση του ενός οδηγούσε σε αύξηση του άλλου. Δεδομένης όμως της επιστροφής στην πλήρη σχεδόν κανονικότητα, οι στόχοι επαναπροσδιορίζονται και μέσα σε αυτούς χρειάζεται να συμπεριληφθεί και η απόκτηση ενός συμβολαίου υγείας.

Προνομιακές παροχές για την ψυχική υγεία

Οι ψυχολογικές και ψυχιατρικές νόσοι και διαταραχές εμπίπτουν στις βασικές εξαιρέσεις όλων των εγχώριων προγραμμάτων νοσοκομειακής περίθαλψης, με σχετικές καλύψεις να εντοπίζονται σε προγράμματα διεθνούς ασφάλισης υγείας έναντι όμως «τσουχτερού» ασφαλίστρου. Η ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη που παρέχεται από τα συμβόλαια του κλάδου υγείας υποστηρίζεται μόνο για ειδικές περιπτώσεις, όπως στο πλαίσιο μιας θεραπείας κατόπιν ατυχήματος ή ασθένειας.

Επί παραδείγματι, υπάρχει ασφαλιστήριο που προβλέπει την παροχή για καρκινοπαθείς, ορίζοντας συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων και ύψος κάλυψης ανά έτος σε πιστοποιημένο ψυχολόγο/ψυχίατρο της επιλογής τους εφόσον η πάθηση εκδηλώθηκε μετά τη σύναψη της ασφάλισης. Η ενεργοποίηση της παροχής ενδέχεται και για περιπτώσεις ασθενών τελικού σταδίου, όπου ορίζεται ένα συγκεκριμένο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο όπως 3.000€ για ανακουφιστική φροντίδα και κατ’ οίκον νοσηλεία, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ψυχολογική αρωγή από εγκεκριμένους ειδικούς.

Ωστόσο, οικονομική ανακούφιση για την προαγωγή της ψυχικής υγείας μπορεί να επιτευχθεί μέσω των προνομίων και ειδικών τιμών που εξασφαλίζουν μέσα από συνεργασίες με νοσοκομεία και θεραπευτήρια οι ασφαλιστικές εταιρείες για πλήθος υπηρεσιών που παραδοσιακά εξαιρούνται από τα ασφαλιστήρια υγείας όπως οδοντιατρικές πράξεις, υπηρεσίες κοσμητικής ιατρικής, διατροφολόγου και, φυσικά, επαγγελματιών ψυχικής υγείας όπως απεριόριστες συνεδρίες στο δίκτυο συμβεβλημένων ψυχολόγων/ψυχιάτρων με κόστος 25€ ή 30€ ανά συνεδρία ή ποσοστιαίες εκπτώσεις.

Τα συγκεκριμένα προνόμια που συνήθως δίδονται σε κατόχους ατομικών ή ομαδικών συμβολαίων υγείας νοσοκομειακής περίθαλψης και σπανιότερα εξωνοσοκομειακής δεν πηγάζουν από τους όρους της ασφαλιστικής σύμβασης και συνεπώς δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Εξαρτώνται από τις συμφωνίες που έχει κάθε φορά συνάψει η ασφαλιστική εταιρεία με τις δομές υγείας του συμβεβλημένου δικτύου.