Θολό παραμένει το τοπίο στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας αναφορικά με τις συγγενείς παθήσεις, τις εκ γενετής παθήσεις ή ανωμαλίες όπως μπορούν εναλλακτικά να απαντηθούν στην ορολογία κάθε εταιρείας. Η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, μια διεθνής πρωτοβουλία των οργανώσεων για την προστασία ατόμων με τα εν λόγω νοσήματα, αναδεικνύει το ζήτημα ασφαλιστικής κάλυψης για παθήσεις που φέρουν γενετικό υπόβαθρο.

Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, το «απαγορευτικό» κόστος που συνεπάγονται οι συγγενείς παθήσεις εφόσον εκδηλωθούν τα προβλήματα για την υγεία των πασχόντων, ήταν ο λόγος που για χρόνια παρέμεναν στις εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας. Πρόκειται για εξαιρέσεις που αφορούν ακόμα ασφαλισμένους με παλαιού τύπου συμβόλαιο.

Τα τελευταία χρόνια, ο ασφαλιστικός κλάδος ενέκυψε στις ανάγκες ασθενών με συγγενείς παθήσεις, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού. (Περί τα οκτώ εκατομμύρια ή το 6% των νεογέννητων παγκοσμίως φέρει γενετικές ανωμαλίες, το 50% εκ των οποίων παραμένει άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με το Nature.) Επί τούτω, τα σύγχρονα συμβόλαια υγείας -τα ετησίως ανανεούμενα και όχι τα ισόβια- συμπεριέλαβαν στις καλύψεις τους τις συγγενείς παθήσεις υπό όρους και προϋποθέσεις.

1. Χρόνος εμφάνισης: Μια βασική παράμετρος που εξετάζεται πριν τη σύναψη της ασφαλιστικής σύμβασης είναι το ατομικό ή και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό του υποψηφίου προς ασφάλιση. Έτσι, η εταιρεία θα καλύψει μια συγγενή πάθηση που προϋπήρχε και εκδηλώθηκε εν αγνοία του ασφαλισμένου κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον είχε γνώση, θα πρέπει να ενημερώσει την εταιρεία ώστε η δεύτερη να αποφασίσει αν θα αναλάβει τον ασφαλιστικό κίνδυνο και, σε περίπτωση που το πράξει, υπό ποιους όρους. Επί παραδείγματι, για την εξασφάλιση ενός ατομικού συμβολαίου για το παιδί, η εταιρεία θα ζητήσει προσκόμιση του βιβλιαρίου ασθενειών και, εφόσον υπάρχει συγγενής πάθηση όπως μια καρδιοπάθεια, ενδεχομένως να απορρίψει τον υποψήφιο ή να τον ασφαλίσει με πενταετή (ενδεικτικά) εξαίρεση για κάθε καρδιαγγειακό πρόβλημα και επανεξέταση του όρου μετά το πέρας του διαστήματος. Οι συγγενείς παθήσεις εν γένει εκδηλώνονται συνήθως στα πρώτα 5-15 χρόνια ζωής του ατόμου.

2. Χρονικές αναμονές: Τίθεται ένα χρονικό όριο δύο συνήθως ή περισσότερων ετών ασφάλισης -στα δέκα για μερικά συμβόλαια- προτού η εταιρεία αναλάβει την κάλυψη της συγγενούς πάθησης. Υπάρχουν εντούτοις και ελάχιστες εταιρίες που τις καλύπτουν από την πρώτη μέρα έναρξης ισχύος του συμβολαίου.

3. Τύπος συγγενούς πάθησης: Διευκρινίζεται ότι αν μια πάθηση εμπίπτει στην κατηγορία των συγγενών δεν ορίζεται αυθαίρετα ή με υποκειμενική αξιολόγηση αλλά πιστοποιείται μέσα από τις σχετικές κατατάξεις της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Στην Ευρώπη, η καταγραφή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις συγγενείς παθήσεις γίνεται από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συγγενών Ανωμαλιών (European Surveillance of Congenital Anomalies – EUROCAT). Κάποια συμβόλαια αναφέρουν ρητώς ποια συγγενή νοσήματα καλύπτουν και ποια εξαιρούν. Μια εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει τη βουβωνοκήλη γενετικής αιτιολογίας αλλά όχι την κρυψορχία ή τη φίμωση σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Άλλα τις διακρίνουν ανά τύπο (π.χ. καρδιάς, ουροποιητικού συστήματος, γεννητικών οργάνων, πεπτικού συστήματος κ.ο.κ) είτε αναφέρονται σε αυτές με τον γενικό όρο «συγγενείς παθήσεις».

Βασικός παράγοντας είναι οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν πλήρη ενημέρωση και καθοδήγηση από τον ασφαλιστικό τους σύμβουλο.

Συμβόλαιο υγείας και συγγενείς καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), ως συγγενείς καρδιοπάθειες – οι συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες – ορίζονται οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή των μεγάλων αγγείων κατά τη γέννηση και οφείλονται σε γενετικά, περιβαλλοντικά ή συνδυαστικά των δύο αίτια. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν βάσει του τύπου και σοβαρότητας της νόσου, ενώ στα παιδιά εκδηλώνονται συνήθως με δύσπνοια, κυάνωση, λιποθυμία, καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστικές λοιμώξεις και διαταραχές στην ανάπτυξη

Χάρη στη σημαντική πρόοδο στη διάγνωση και τη χειρουργική/φαρμακευτική αντιμετώπιση, και οι συγγενείς καρδιοπάθειες από «παιδική» ασθένεια έγιναν σήμερα νοσήματα που αφορούν κυρίως ενήλικες. Πρέπει να σημειωθεί ότι  η διάγνωση μια συγγενούς καρδιοπάθειας μπορεί να γίνει και πολύ αργότερα στην ενήλικη ζωή, καθώς τα συμπτώματα θα καθυστερήσουν δεκαετίες, σύμφωνα με την ΕΚΕ. Όπως σημείωνε η Εταιρεία πέρυσι με αφορμή την παγκόσμια ημέρα «οι ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ένας μοναδικός πληθυσμός ασθενών και χρειάζονται την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας για όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Αν και ο επιπολασμός των εκ γενετής καρδιοπαθειών ανέρχεται σε 8 περιστατικά ανά 1.000 νεογνά, οι ενήλικες ασθενείς µε συγγενή καρδιοπάθεια θα χρειαστούν παρακολούθηση σε ειδικά κέντρα, εξειδικευμένες εξετάσεις (αξονικές, μαγνητικές, διαγνωστικές κ.α.).

Στην αγορά υπάρχουν συμβόλαια που θα συμπεριλάβουν ρητώς τις συγγενείς καρδιοπάθειες στις καλύψεις μετά από αναμονή δύο συνήθως ετών ή πέντε αναφορικά με τα έξοδα νοσηλείας από επεμβατικές ή χειρουργικές πράξεις συγγενών νοσημάτων της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες που θα τις εξαιρέσουν όπως λ.χ. με ρητή αναφορά στη μη κάλυψη για συγγενείς βαλβιδοπάθειες καρδιάς (μιτροειδούς, αορτικής και τριγλώχινας).

Καλύψεις για καρδιοπάθειες… άλλου τύπου

Στο ygeiamou.gr, πέραν της σωματικής και ψυχικής, ενδιαφερόμαστε και για τη συναισθηματική σας υγεία. Με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και των ερωτευμένων, προτείνουμε να σκεφτείτε ένα πρωτότυπο δώρο. Πάρτε από το χέρι τον καλό ή την καλή σας, επικοινωνήστε με τον ασφαλιστή σας ή το ασφαλιστικό γραφείο της επιλογής σας και προσφέρετέ του/της ένα συμβόλαιο υγείας. Μπορείτε να βρείτε εδώ τα οκτώ SOS κριτήρια για να επιλέξετε το κατάλληλο.

Αν πάλι επιλέξετε κάποιο κόσμημα ή ρολόι, φροντίστε να τα ασφαλίσετε έναντι διαρρήξεων ή και μικροκλοπών.

Τέλος, αν η σχέση σας πηγαίνει προς το… σοβαρό, διαβάστε εδώ τις τέσσερις κινήσεις-κλειδιά για τα ζευγάρια που παντρεύονται και, σε περίπτωση που αντί για έρωτα βιώνετε χωρισμό, δείτε εδώ τι αλλάζει στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας.

Υγιής, ασθενική, ραγισμένη ή με αυξημένους κτύπους, μεριμνήστε για την ασφάλεια της καρδιάς σας από σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Συγγενείς καρδιοπάθειες: Ο τακτικός έλεγχος σώζει ζωές

Συγγενείς παθήσεις – Ασφαλιστήρια Υγείας: Τι έχει αλλάξει στην κάλυψή τους

Ασφαλιστήριο Υγείας: Ποιες παθήσεις δεν καλύπτονται πριν περάσουν δύο έτη