Η δυνατότητα των ασφαλιστηρίων υγείας να συμπληρώνουν ή να μηδενίζουν το κόστος συμμετοχής έχει βγάλει από τη δύσκολη θέση πολλούς ασφαλισμένους που χρειάστηκαν ιδιαιτέρως ακριβές επεμβάσεις και νοσηλείες και επί τούτω το ygeiamou.gr έχει ενημερώσει για τον συνδυασμό ιδιωτικής ασφάλισης και ΕΟΠΥΥ που εγγυάται κάλυψη 100%.

Ωστόσο, η ύπαρξη ενός εξωνοσοκομειακού προγράμματος υγείας αποδεικνύεται σωτήρια για την «τσέπη» οποιουδήποτε επιθυμεί καλή υγεία και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όχι μόνο γιατί προβλέπουν παροχές και ειδικές καλύψεις έναντι προνομιακών τιμών για τους ασφαλισμένους αλλά και διότι μπορούν να μηδενίσουν τα έξοδα για όσους έχουν παράλληλα δημόσιο ταμείο ασφάλισης.

H εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας που μπορεί να αποκτηθεί ως αυτόνομο πρόγραμμα ή συμπληρωματικά στο βασικό νοσοκομειακό, δίνει στον ασφαλισμένο πρόσβαση σε διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία όπου αξιοποιούνται η πλέον σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και, κυρίως, δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

Εκτός, λοιπόν, από απεριόριστες εξετάσεις και επισκέψεις με άμεσο προγραμματισμό ραντεβού σε γιατρούς κάθε ειδικότητας από το ευρύ δίκτυο υγείας που διατηρεί κάθε ασφαλιστική εταιρεία έναντι χαμηλού ασφαλίστρου, θα απαλλάξουν τον ασφαλισμένο από το κόστος συμμετοχής στις διαγνωστικές εξετάσεις εφόσον υπάρχει παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ. 

Για παράδειγμα, μπορεί το ποσοστό συμμετοχής 15% του ασφαλισμένου σύμφωνα με το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να αντιστοιχεί σε 30€. Αν μεριμνήσει να ενημερώσει σχετικά την ασφαλιστική εταιρεία για την εξέταση που πρόκειται να κάνει, τότε θα αποζημιωθεί απολογιστικά, κατόπιν δηλαδή της εξέτασης προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα, είτε χωρίς να εμπλακεί αφού η εταιρεία θα ρυθμίσει την αποπληρωμή της συμμετοχής άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι στην αγορά κυκλοφορούν προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που μπορούν να καλύψουν τη συμμετοχή και για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα

Οι εν λόγω ασφαλιστικές καλύψεις κρίνονται μάλλον αναγκαίες αν αναλογιστεί κανείς πως η Ελλάδα δαπανά πολύ λιγότερους πόρους για την εξωνοσοκομειακή σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαίκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης Προφίλ Υγείας 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και δίνουν μια ακόμα απάντηση στο ερώτημα: «γιατί να αποκτήσω ιδιωτική ασφάλιση αφού είμαι έχω δημόσιο ταμείο;».