Στα ύψη αποτυπώνεται η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη για το ελληνικό νοικοκυριό, τόσο για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή όσο και για τα φάρμακα που πληρώνει απευθείας από την «τσέπη».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το 2019, από τα 105€ της μηνιαίας δαπάνης υγείας των νοικοκυριών το 34,2% αφορούσε τη φαρμακευτική περίθαλψη. Αντίστοιχα για το ίδιο έτος, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρει ότι από το 35% της συνολικής εγχώριας δαπάνης υγείας που κατέβαλαν τα νοικοκυριά απευθείας αφορούσε κυρίως τη συμμετοχή για φάρμακα. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο επίπεδο άμεσων ιδιωτικών πληρωμών ως ποσοστό των δαπανών για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη στο Υπουργείο Υγείας «τρέχει» σχέδιο που αποβλέπει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την οικονομική ανακούφιση των πολιτών μέσα από εκπτώσεις στις τιμές των φαρμάκων, μεταξύ άλλων.

Ενίσχυση από τον ιδιωτικό τομέα

Σανίδα σωτηρίας αποδεικνύεται η ιδιωτική ασφάλιση υγείας και για αυτήν την περίπτωση. Ειδικότερα, στην ασφαλιστική αγορά μπορείτε πλέον να βρείτε πακέτο που προσφέρει ως συμπληρωματική κάλυψη στο βασικό νοσοκομειακό ή εξωνοσοκομειακό συμβόλαιο, ένα πρόγραμμα για τα έξοδα συμμετοχής σε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η παροχή απευθύνεται σε ασφαλισμένους που έχουν παράλληλα ταμείο κοινωνικής ασφάλισης και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Η κάλυψη ενεργοποείται με την έναρξη της ασφάλισης και το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 1.000€ ετησίως, ανάλογα πάντα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκάστοτε ασφαλιστικής σύμβασης. Το πρόγραμμα λήγει όταν ο ασφαλισμένος φτάσει την ηλικία των 70 ετών.

Η αποζημίωση γίνεται απολογιστικά, δηλαδή ο ασφαλισμένος θα πληρώσει τη συμμετοχή του και θα λάβει από την εταιρεία το αντίστοιχο ποσό στον τραπεζικό του λογαριασμό εφόσον στείλει τα σχετικά έγγραφα (φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθέσεων είτε έγγραφο της τράπεζας με αναγραφόμενο το όνομά του ως δικαιούχου ή συνδικαιούχου, αριθμός IBAN) και προσκομίσει στην εταιρεία εντός έξι μηνών από την εκτέλεση της συνταγογράφησης:

  • το έντυπο αναγγελίας.
  • το αντίγραφο της εκτελεσμένης ηλεκτρονικής συνταγής.
  • την πρωτότυπη απόδειξη αγοράς φαρμάκων.

Από τις καλύψεις του προγράμματος εξαιρούνται θεραπείες με ηρεμιστικά και υπνωτικά, με βιολογικούς παράγοντες καθώς και θεραπείες συγγενών μεταβολικών νοσημάτων και ψυχιατρικών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Τρεις καλοί λόγοι για να κάνουμε ιδιωτική ασφάλιση υγείας

Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο: Δεν είναι αυτό που συμφωνήσατε; Τι μπορείτε να κάνετε

Ασφαλιστήριο Υγείας: Ποιες υποχρεώσεις έχετε πριν και μετά τη σύναψη του συμβολαίου