Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) μπορεί να αφορά φαινομενικά περισσότερο τα παιδιά, ωστόσο και η υγεία των ενηλίκων μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Ειδικότερα, η καρδιά των ενηλίκων με τη συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζεται αρνητικά, καθώς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη με τα παραπάνω αποτελέσματα δημοσιεύτηκε στο World Psychiatry και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Karolinska Institutet και του Πανεπιστημίου Örebro στη Σουηδία. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η καρδιακή αγγεία των συγκεκριμένων ατόμων θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μία από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές, με παγκόσμιο επιπολασμό περίπου 2,5% στους ενήλικες. Συχνά συνυπάρχει με άλλες ψυχιατρικές και σωματικές παθήσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει τυχόν συσχετίσεις μεταξύ της ΔΕΠΥ και περίπου 20 διαφορετικών καρδιαγγειακών παθήσεων, με το διαχωρισμό της από άλλους παράγοντες κινδύνου.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ενήλικες με ΔΕΠΥ είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν τουλάχιστον μία καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ΔΕΠΥ» επισημαίνει o πρώτος συγγραφέας της μελέτης Lin Li, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Karolinska Institutet. «Όταν συνυπολογίσαμε άλλους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η συσχέτιση παρέμεινε σημαντική, γεγονός που δείχνει ότι η ΔΕΠΥ αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από δεδομένα εθνικού μητρώου περισσότερων από 5 εκατομμυρίων Σουηδών ενηλίκων, από τους οποίους οι 37.000 είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ.

Μετά από 11,8 χρόνια παρακολούθησης κατά μέσο όρο, το 38% των ατόμων με ΔΕΠΥ είχαν τουλάχιστον μία διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με το 24% των ατόμων χωρίς ΔΕΠΥ.

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για την πρόκληση ανακοπής, αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικών αγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς υψηλότερος για τους άντρες. Επιπλέον, μερικές ψυχιατρικές συννοσηρότητες, ιδίως οι διατροφικές διαταραχές και οι διαταραχές χρήσης ουσιών, αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στα άτομα με ΔΕΠΥ.

Όσον αφορά τη θεραπεία με διεγερτικά και άλλα ψυχιατρικά φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, δεν επηρέασε ουσιαστικά τη συσχέτιση μεταξύ ΔΕΠΥ και καρδιαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι λόγω του παρατηρητικού χαρακτήρα της μελέτης, τα ευρήματα δεν μπορούν να τεκμηριώσουν αιτιώδη σχέση.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΠΥ και διάσπαση προσοχής: Πόσο φταίει η τηλεόραση

Όλα όσα θέλει να σας πει ένα παιδί με ΔΕΠΥ – Πώς να το βοηθήσετε