Εάν είστε από 40 μέχρι 85 ετών τότε η προσθήκη δέκα επιπλέον λεπτών καθημερινής σωματικής δραστηριότητας στο πρόγραμμά σας μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine αυτή η μικρή προσθήκη θα μπορούσε να σώσει περισσότερες από 110.000 ζωές στις ΗΠΑ σε ένα χρόνο.

Για τη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 4.800 μεσήλικων ή ηλικιωμένων ενήλικων ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν σε κρατική έρευνα για τη διατροφή και την υγεία από το 2003 έως το 2006. Επί επτά μέρες οι συμμετέχοντας φορούσαν βηματομετρητές που κατέγραφαν την δραστηριότητά τους. Οι ερευνητές εξέτασαν στα ιατρικά αρχεία πόσοι είχαν πεθάνει μέχρι το τέλος του 2015.

Χωρίς να έχουν διαπιστώσει μια σχέση αιτίου αιτιατού, οι παρατηρήσεις των ειδικών πάντως είναι άκρως ενδιαφέρουσες και μας ωθούν χωρίς αμφιβολία σε περισσότερη άσκηση. Η προσθήκη δέκα λεπτών άσκησης μείωσε τον κίνδυνο θανάτου των συμμετεχόντων κατά 7% στο χρονικό διάστημα της παρατήρησης. Είκοσι επιπλέον λεπτά μείωσαν το κίνδυνο κατά 13% , ενώ μισή επιπλέον ώρα άσκησης μέτριας ή μεγάλης έντασης μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 17%. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών 20 επιπλέον λεπτά άσκησης την ημέρα θα μπορούσε να προλάβει σχεδόν 210.000 θανάτους στις ΗΠΑ ετησίως και πάνω από μισή ώρα άσκησης 270.000 θανάτους.

Εικάζεται ότι η πρόσθετη άσκηση θα μπορούσε να δράσει ως ασπίδα προστασίας από χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις για τους αμερικανούς πολίτες συνιστάται η άθληση για 5 ώρες την εβδομάδα εκ των οποίων τα 150 λεπτά μέτριας έντασης αεροβική προπόνηση, 75 λεπτά έντονη αεροβικής άθλησης ή έναν συνδυασμό των δύο στη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς και τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα ασκήσεις με αντιστάσεις.

Το ευχάριστο πάντως είναι ότι τα τελευταία δεδομένα των ερευνητών αποκαλύπτουν ότι εν μέσω πανδημίας περισσότεροι ενήλικες ξεκίνησαν να αθλούνται – για τις ΗΠΑ το ποσοστό όσων αθλούνταν προ πανδημίας (73%) ανήλθε σε 83% στη διάρκειά της.

Επίσης μην ξεχνάτε ότι όλες οι δραστηριότητες «μετρούν», είτε πρόκειται για ζωηρό περπάτημα, ξεχιόνισμα της αυλής, νοικοκυριό και ανεβοκατέβασμα σκάλας.

Διαβάστε επίσης

Άσκηση: Να την αποφύγουμε αν είμαστε κουρασμένοι; Δείτε την απάντηση

Η απλή άσκηση που μπορεί να προλάβει καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη

Πίεση: Η άσκηση – φάρμακο που τη ρυθμίζει