Μικρά στο μάτι αλλά με μεγάλη διατροφική αξία. Ο λιναρόσπορος και οι σπόροι Chia εμφανίζονται όλο και περισσότερο στις διατροφικές επιλογές όσων επιθυμούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με φυσικά και θρεπτικά συστατικά χωρίς πολλές θερμίδες και χρονοβόρα προετοιμασία. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι, για να λάβουμε όλα τους τα οφέλη, δε χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που τους καταναλώνουμε.

Πώς καταναλώνονται οι σπόροι Chia

Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη, οι σπόροι Chia δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη φλεγμονή. «Οι συγκεκριμένοι σπόροι αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της υγιούς πέψης, στη μείωση της χοληστερόλης, στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση του κορεσμού μετά τα γεύματα», εξηγεί η Marissa (Meshulam) Karp, διαιτολόγος.

Λόγω της υδρόφιλης φύσης τους, απορροφούν σε σύντομο χρόνο οποιοδήποτε υγρό. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι προτιμότερο να καταναλώνονται αφού πρώτα έχουν μουλιάσει σε νερό ή σε άλλη υγρή ουσία, όπως κάποιου είδους γάλα, και όχι στην ξηρή τους μορφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ, εάν καταναλωθούν ξηροί, μπορούν να απορροφήσουν υγρά στο σώμα, προκαλώντας ενδεχομένως γαστρεντερικά προβλήματα και απόφραξη.

Πώς καταναλώνεται ο λιναρόσπορος

«Ακριβώς όπως οι σπόροι Chia, έτσι και ο λιναρόσπορος αποτελεί μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αυξάνοντας παράλληλα το αίσθημα του κορεσμού», εξηγεί η Karp. Σε αντίθεση με τους σπόρους Chia, ο λιναρόσπορος περιέχει λιγνάνες, ένα αντιοξειδωτικό γνωστό για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και των οστών, σημειώνει η διαιτολόγος. Επιπλέον, παρέχει πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε3, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτική δράση.

Η σύσταση, ωστόσο, του λιναρόσπορου είναι διαφορετική και γι’ αυτό μπορεί να καταναλωθεί χωρίς πρώτα να αφεθεί σε κάποιο υγρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν διογκώνεται και δεν απορροφά τόσο όσο οι σπόροι chia, ακόμη και όταν αλέθεται. Παρόλα αυτά, είναι προτιμότερο να καταναλωθεί αλεσμένος, επειδή απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευαίσθητα στο φως και τη θερμότητα, θεωρείται σημαντικό να αποθηκεύεται αλεσμένος σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για να διατηρηθούν τα θρεπτικά του συστατικά και να μην αλλοιωθούν.

Ποιος είναι πιο υγιεινός; 

Όσον αφορά τη διατροφική τους αξία, δεν υπάρχει «ξεκάθαρος νικητής», τονίζει η Karp προσθέτοντας ότι «και τα δύο συστατικά προσφέρουν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία και η ενσωμάτωση οποιουδήποτε από τα δύο στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή».

Εάν όμως υπάρχει κάποιος επιμέρους στόχος, τότε η επιλογή μπορεί να διαφέρει: «Αν ψάχνετε για μια εναλλακτική πλούσια σε φυτικές ίνες για την υποστήριξη της πέψης, οι σπόροι chia μπορεί να είναι η καλύτερη λύση», εξηγεί η Karp. Αυτό συμβαίνει επειδή παρέχουν υπερδιπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με το λιναρόσπορο, σημειώνει. «Από την άλλη πλευρά, αν η μεγιστοποίηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών είναι η προτεραιότητά σας, ο λιναρόσπορος, λόγω των λιγνάνων, μπορεί να είναι ένας καλύτερος τρόπος», προσθέτει η Karp.

Τέλος, είναι σημαντικό να υπάρχει το μέτρο στην κατανάλωση και των δύο ειδών σπόρων, καθώς σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή δυσπεψία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ίνες. Προσοχή χρειάζεται επίσης σε περίπτωση φαρμακευτικών αγωγών, γι’ αυτό, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης 

Καρκίνος μαστού: Οι πολύτιμοι σπόροι που μειώνουν τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Οι δημοφιλείς σπόροι που προστατεύουν

Ευερέθιστο Έντερο: Ο σπόρος – υπερτρόφιμο με τη θεραπευτική δράση