Τα γηρατειά δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, μπορούμε όμως να μεγαλώσουμε με χάρη, αρκεί να δώσουμε έμφαση σε εκείνους τους παράγοντες του τρόπου ζωής που είναι τροποποιήσιμοι όπως η διατροφή.

Υπάρχουν πλέον ερευνητικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία οι τροφές που επιλέγουμε επηρεάζουν το ρυθμό γήρανσης των οργάνων του σώματος και του οργανισμού συνολικά,  υποστηρίζει η Δρ Dana Ellis Hunnes  επίκουρος καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της  Καλιφόρνια (UCLA).

Η κατανάλωση περισσότερων θρεπτικών συστατικών που οδηγούν σε μακροζωία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η προσθήκη μιας κουταλιάς λιναρόσπορου στην καθημερινή διατροφή.

Με ποιο τρόπο η προσθήκη λιναρόσπορου στη σαλάτα ή στα smoothies μπορεί να υποστηρίξει την υγιή γήρανση; Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο λιναρόσπορος:

  • είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά που καταπολεμούν τη γήρανση των ιστών όπως φυτοθρεπτικά συστατικά, λιγνάνες, τοκοφερόλες και φερουλικό οξύ. Ειδικότερα οι λιγνάνες του λιναρόσπορου έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που εχει συσχετιστεί με προστασία από ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου
  • περιέχει και πρωτείνες που σημαίνει ότι ενισχύει το μυικό ιστό ο οποίος τείνει να αποδυναμώνεται και να χάνεται καθώς περνούν τα χρόνια.

Μια κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια) αλεσμένου λιναρόσπορου περιέχει 2 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (συμπεριλαμβανομένων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων), 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών και 37 θερμίδες.

Ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται συνήθως για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας ή για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης στο αίμα και της LDL (κακής) χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης

Λιναρόσπορος: Προστατεύει από το πάχος

Λιναρόσπορος: Σε αυτή τη μορφή κάνει περισσότερο καλό στην υγεία