Το «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» προσκαλεί όλους τους γονείς και τα παιδιά τους να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και την ανάγκη για άμεση δράση, μέσα από τη βραβευμένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε το 2019 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη βραβευμένη με το 2018 HEALTH COLLABORATION Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία “Angels Initiative”.

H πρόσκληση για δωρεάν συμμετοχή έγινε προχθες, 21 Φεβρουαρίου, με δημοσιεύσεις του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος στις επίσημες σελίδες του στο Facebook και το Instagram.

Πέρα από τους γονείς που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα του «ΧΟΠΑ Ήρωες 112», το πρόγραμμα απευθύνεται και σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, προσφέροντας μια ευκαιρία για συμμετοχή «σε κάτι ιδιαίτερο για έναν σημαντικό σκοπό» όπου «όλοι οι πόροι προσφέρονται εντελώς δωρεάν». Η πιο πρόσφατη συμμετοχή ήταν από το 3ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης.

Σώζουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας

«Ένα εκατομμύριο παιδιά έχουμε μια μεγάλη αποστολή – Να σώσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας», σημειώνουν οι υπεύθυνοι του βραβευμένου διεθνούς προγράμματος που «αξιοποιεί τον ενθουσιασμό που έχουν τα παιδιά να μαθαίνουν και να μοιράζονται και ενθαρρύνει τη μεταλαμπάδευση της γνώσης στην υπόλοιπη οικογένειά τους, ιδιαίτερα στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους».

Πρωταγωνιστές της εκστρατείας είναι τρεις συνταξιούχοι υπερήρωες και ο εγγονός τους, που μάχονται κατά του «Κακού Θρόμβου» που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο. Με τις υπερδυνάμεις τους μπορούν να βοηθήσουν γονείς και παιδιά να θυμούνται τα πιο κοινά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μαζί τους είναι και η Δανάη, η δασκάλα που λατρεύει να μαθαίνει νέα πράγματα και να διδάσκει στους άλλους ό,τι έχει μάθει -και αυτή είναι η υπερδύναμή της.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, οι ήρωες διδάσκουν τις οικογένειες να θυμούνται τα τρία πιο κοινά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, συνδέοντας κάθε σύμπτωμα με ένα από τα ψηφία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112:

Μια ιερή αποστολή

Σήμερα, περίπου ένας στους έξι ανθρώπους κινδυνεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο, την πρώτη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες. Κάθε χρόνο, καταγράφονται περί τα 50.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα, με ένα στα τρία να εκδηλώνεται πριν την ηλικία των 55 ετών. Πέραν αυτών, είναι και «ένας από τους κύριους λόγους που τα παιδιά χάνουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους» σημειώνει το «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» και εξηγεί για την αποστολή του:

«Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς με εγκεφαλικό δεν λαμβάνουν θεραπεία, επειδή φτάνουν στο νοσοκομείο πολύ αργά. Όμως, οι ασθενείς με εγκεφαλικό μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς κανένα κατάλοιπο εφόσον λάβουν γρήγορη και αποτελεσματική εντατική θεραπεία.

»Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την γνώση για τα βασικά συμπτώματα του εγκεφαλικού και να προσφέρουμε στους ανθρώπους τη σιγουριά και τη διαύγεια να αναζητήσουν άμεση περίθαλψη».

Διαβάστε επίσης:

Το «καλό» λίπος που προστατεύει από άνοια και εγκεφαλικό – Πού εντοπίζεται στο σώμα

Ο ιός που αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η μηχανική θρομβεκτομή που μπορεί να «σώσει» τον ασθενή