Σήμερα περίπου ένας στους έξι ανθρώπους κινδυνεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο, την πρώτη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες. Στην Ελλάδα, η επίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι υψηλή σύμφωνα με την Επιδημιολογική μελέτη της επίπτωσης των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και των υποομάδων τους στο Νομό Έβρου. Στη χώρα μας καταγράφονται περίπου πενήντα χιλιάδες αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως. Μάλιστα το 1/3 αυτών εκδηλώνεται πριν την ηλικία των 55 ετών, γεγονός σίγουρα ανησυχητικό, όπως σημειώνει ο κύριος Κλέαρχος Ψυχογιός, Νευρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ και Επιμελητής της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων στο Metropolitan Hospital.

Κάθε λεπτό μετράει μετά τα αρχικά συμπτώματα και ο ασθενής θα πρέπει να μεταβεί αμέσως στο νοσοκομείο, καθώς όσο πιο σύντομα αντιμετωπιστεί, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου.

Ποιες είναι αυτές οι σωτήριες παρεμβάσεις και πόσο διαφέρουν ανάλογα με το κάθε περιστατικό; Ποια είναι τα ανησυχητικά, αλλά σιωπηλά, συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν; Τι περιλαμβάνει η φάση της αποκατάστασης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: