mitsotakis_ygeiamou__4_

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα πρέπει να κριθεί από το φυσικό δικαστή. Ενώ καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος, το πιο ατιμωτικό, θα έλεγα, παράπτωμα. Κι ο κ. Παππάς παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πήραμε μέτρα, όταν είχαμε περιστατικά που μας πλήγωσαν. Αλλά ο κ. Παππάς, υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Καταδικάστηκε αμετάκλητα, 13-0, από το Ανώτατο, το Υπερ-Ανώτατο δικαστήριο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία πρόθεση να αναπαράγω την τοξικότητα. Θα υποκλιθούμε στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει πρόταση, ξεκάθαρη, διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Προσερχόμαστε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με υπευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό, με σχέδιο για την Ελλάδα του 2030, με διάθεση να πολιτευτούμε θετικά.

mitsotakis_ygeiamou__4_

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν με απασχολεί αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση Πολάκη. Το ζήτημα δεν είναι ο Πολάκης, αλλά ο Πολακισμός. Βασικός εκφραστής του Πολακισμού, είναι ο κ. Τσίπρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι έχουμε βάσιμες πιθανότητες να είμαστε αυτοδύναμοι στη δεύτερη κάλπη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον κίνδυνο της απλής αναλογικής. Η ενισχυμένη αναλογική είναι ένα σύστημα που χρησιμοποίησε δύο φορές ο κ. Τσίπρας για να εκλεγεί και να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα τηρηθούν όλες οι συνταγματικές προβλέψεις. Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το να κάνει μια κυβέρνηση πρόωρες εκλογές, σε ένα ευνοϊκο δημοσκοπικό περιβάλλον, με πλειοψηφία που εξαντλεί την τετραετία, μπορεί να μην το έχουμε συνηθίσει τελευταία, αλλά είναι απολύτως θετικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρακτικά η κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία. Η ανακοίνωση των εκλογών θα γίνει στην ώρα τους. Πολλοί δημοσιογράφοι δεν προβλέπατε ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πρέπει να περιμένετε αναμόρφωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών, από το 2024.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αύξηση 10% των απολαβών δεν θεραπεύει το πρόβλημα του brain drain στους γιατρούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διαφορά ανάμεσα στον υγεινό τρόπο ζωής και το να μη προσέχουμε, είναι 12 χρόνια προσδόκιμου ζωής. Το Active Ageing έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η σημαντικότερη τομή που κάνουμε στον τόπο σε σχέση με την υγεία, είναι η πρώιμη διάγνωση π.χ. του καρκίνου του μαστού και η προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής. Το μελάνωμα, φερ’ ειπείν. Με μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, μπορείς να δεις αν ένας σπίλος χρειάζεται αφαίρεση. Η τεχνολογία μάς βοηθά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να προσθέσω το πολύ ενθαρρυντικό μέλλον της ψηφιακής τεχνολογίας, η δυνατότητα να παρακολουθούμε την πορεία της υγείας μέσω τεχνολογίας, π.χ. φορώντας ένα ρολόι για τη μέτρηση του σακχάρου, χωρίς τρύπημα. Αρκεί και οι ίδιοι οι ασθενείς να είναι ευαισθητοποιημένοι. Με πρόληψη και όχι με θεραπεία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω πως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των ράντζων, δείχνει τη φιλοσοφία μας. Υπάρχει ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία, πρέπει να κάνουμε περισσότερα, για το νοσηλευτικό προσωπικό, για τις βασικές υποδομές. Υπάρχουν πόροι ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλες προκλήσεις, διότι ο πληθυσμός της χώρας μας εκ των πραγμάτων γερνάει. Άνοια, Αλτσχάιμερ, με νοσήματα που χρειάζονται επιπλέον φροντίδα. Ίσως όμως να έχουμε περισσότερα «κλασικά» κρεβάτια, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Έχουμε ζητήσει μια λελογισμένη αναθεώρηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα ζητηθεί αυτό εντός του 2023.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα οικονομικά της υγείας είναι κάτι εξαιρετικά σύνθετο. Έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αλλά είναι βέβαιο ότι, όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά, θα πρέπει να σχεδιάσουμε πού θα διοχετεύσουμε τους πόρους που εξοικονομούμε. Όπως το clawback, το πώς θα μειωθεί αυτή η επιβάρυνση. Θα πρέπει π.χ. να αυξήσουμε τις απολαβές των γιατρών, κατ’ αρχάς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί. Αν υπάρχουν π.χ. κτήρια στο κέντρο της Αθήνας που μπορούν να μετασκευαστούν σε δομές υγείας, θα ήμουν πολύ θετικός να συζητήσω τέτοιες ιδέες. Θα ήθελα να δω ένα εμβληματικό τέτοιο έργο. Πολλά νοσοκομεία, όπως π.χ. ο Ευαγγελισμός, έχουν αναπτυχθεί άναρχα. Χρειάζεται η παρέμβαση για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορούμε να κινητοποιήσουμε ακόμη περισσότερες ιδιωτικές δωρέες. Αν σκεφτούμε την ιστορία των μεγάλων δωρητών, τους προηγούμενους αιώνες, θα δούμε πως μπορούμε και καλύτερα σήμερα.

mitsotakis_synedrio_ygeiamou_2_arthro

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω πως πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε ήδη εξασφαλισμένους πόρους, για την εκπαίδευση των γιατρών, τη ροή των ασθενών, για υποδομές νοσοκομείων κ.λπ. Μπορούμε να βελτιώσουμε υφιστάμενα κτήρια, ενδεχομένως με δωρεές από ιδιώτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για την υποβοηθούμενη γονιμότητα, έχουμε πάρει πολύ σημαντικά μέτρα, ώστε η γυναίκα να διαχειρίζεται μόνη της τα ωάριά της. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε σοβαρά. Η επιδότηση των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που το εισήγαγε και το εφάρμοσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μην έχεις ένα standard of care σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και εάν βρίσκεσαι. Το είδαμε στην πανδημία και θα το διορθώσουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε 5.000 γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, που δεν το γνώριζαν. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση, γιατί σώζουμε ζωές και επιβαρύνουμε λιγότερο το ΕΣΥ. Με την πρόληψη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποιες από τις αλλαγές που κάναμε, που υλοποιήθηκαν ήδη, δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας, για γιατρούς του ΕΣΥ να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ιδιωτική δραστηριότητα, αλλά και το αντίθετο, με ιδιώτες γιατρούς που εμπλέκονται στο ΕΣΥ. Για εμένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, διότι η Υγεία δεν είναι μόνο το νοσοκομείο. Είναι η υγεία στην ολιστική της προσέγγιση.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές θα μας φέρουν σε επιμέρους συγκρούσεις. Ο Νοσοκομειακός Χάρτης της Ελλάδας, μας απασχολεί επί δεκαετίες. Η πελατειακή λογική μας οδήγησε σε υποστελεχωμένες μονάδες σε ορισμένες περιοχές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Προσωπικός Γιατρός αποτελεί διαχρονικό στοίχημα του ΕΣΥ. Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη φορά είναι πολύ πιο επιτυχημένη από ποτέ πριν. Χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς, βέβαια, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αρκετοί. Ο Προσωπικός Γιατρός είναι ο θεματοφύλακας της υγείας. Αισθάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που θα ριζώσει στη χώρα μας.

mitsotakis_synedrio_ygeiamou_wf_arthro

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στην ολότητά του και να μην έχουμε ράντζα, όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια.

mitsotakis_ygeiamou__4_

mitsotakis_ygeiamou__1_

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μιλούσαμε για τις κλίνες ΜΕΘ. Παλιά ήταν πολιτικό ρουσφέτι ήταν ζήτημα ρουσφετιού. Δεν συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο 600 κρεβάτια ΜΕΘ μας παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ζόρι. Μήπως ο κ. Τσίπρας λέει ό,τι θέλει επειδή θεωρεί δεδομένο ότι θα χάσει τις εκλογές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ασύστολα ψέμματα ό,τι είπε ο κ. Τσίπρας για την υγεία. Είναι εξοργιστικό να κάνει μικροπολιτική σε θέματα υγείας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περισσότεροι εξασφαλισμένοι πόροι για ό,τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον. Παρά τις αδυναμίες, κρατάμε την αξιοθαύμαστη ανταπόκριση των ανθρώπων μας. Αυτοί μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε την κρίση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί για εμένα προτεραιότητα για την επόμενη 4ετία. Είμαστε στους 107.000 υγειονομικούς, αντί για 100.000 προηγουμένως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ανάγκασε -με την καλή έννοια- να ασχοληθώ προσωπικά με τα θέματα υγείας. Διαμόρφωσα μια πιο ολιστική προσέγγιση για το τι θα κάνουμε την επόμενη ημέρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης:  Εξαιρετικά επώδυνη η 4ετια, λόγω της πανδημίας, από το 2020 και εξής. Εμείς αναγκαστήκαμε να κάνουμε βίαιες προσαρμογές στο ΕΣΥ, εξαιτίας της COVID. Ένα ΕΣΥ που έβγαινε από μια μεγάλη περιπέτεια, στην κρίση. Όταν θα γραφεί οριστικά ο επίλογος, θα διαπιστώσουμε ότι τα πήγαμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε.

mitsotakis_synedrio_ygeiamou_maketa

Η επόμενη ημέρα για την Υγεία

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας & Γρηγόρης Τζιοβάρας

Χρήστος Σταϊκούρας: Εγώ προσωπικά, όπως και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν μοιράζουμε χρήματα αναλόγως του ακροατηρίου. Οι προτεραιότητες τίθενται βάσει των αναγκών του πολίτη.

Γκάγκα στο συνέδριο ygeiamou: Σχεδιάζουμε κλάδο νοσηλευτών ώστε να υπάρξει ειδικό μισθολόγιο

 

Για το τρίτο μέρος του συνεδρίου με θέμα «Ποιοτική Φροντίδα Υγείας», η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο Γραμματέας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Μπουλμπασάκος και ο Καθηγητής Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης», Νίκος Πολύζος, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τον υγειονομικό Χάρτη, τη χρηματοδότηση, την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και το management των νοσοκομείων μεταξύ άλλων.

Τρεις άξονες για το Σύστημα Υγείας

«Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια πολιτικής επιλογής αλλά ανάγκη ζωής», σχολίασε η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ανοίγοντας τον κύκλο των ερωτήσεων με τον υγειονομικό χάρτη και τα οργανογράμματα. Σύμφωνα με την ίδια, τα οργανογράμματα ξεκίνησαν μεν το 2012, δεν υπήρξε όμως εξέλιξη έκτοτε παρότι είναι αναγκαία για την εκτίμηση της αποδοτικότητας και την οργάνωση της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Κυριάκος Σουλιώτης: Πρέπει να είναι πιο ανοιχτή η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Χρειάζεται ρήτρα ανάπτυξης υπέρ της υγείας. Νομίζω ότι είναι συνετή προσέγγιση η δέσμευση για μια ρήτρα ανάπτυξη.
ygeiamou___7_
Αλέξης Χαρίτσης: Η προτεραιότητα που πρέπει να θέσουμε είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας με όρους ευθυγράμμισης με τα ευρωπαϊκα δεδομένα.
ygeiamou_synedrio__1_

Χρήστος Σταϊκούρας: Πρέπει να υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλες τις επιχειρήσεις. Η χώρα είναι θελκτική για επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Ιστορικό ρεκόρ σε επενδύσεις το 2022. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Χρήστος Σταϊκούρας: Πρέπει να βρούμε ισορροπία μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει κάθε χρόνο να μειώνεται το clawback μέχρι να εξαλειφθεί. Η χώρα μπορεί να έχει μια δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά το 2022 έκλεισε με έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι αυξημένες. Υπενθυμίζω ότι από φέτος η χώρα πρέπει να γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Εχουμε τα εργαλεία για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

ygeiamou___6_

Κυριάκος Σουλιώτης: Το φάρμακο αποτελεί τον πιο ραγδαία εξελισσόμενο κλαδο. Αυτό νομοτελειακά κοστίζει παραπάνω. Έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε το σύστημα; Σε ποια συστήματα υγείας θέλουμε να μοιάσουμε; Το clawback είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο αλλά και το πιο ανορθολογικό.

ygeiamou___4_

Αλέξης Χαρίτσης: Πέρα από τα χρηματοδοτικά κίνητρα πρέπει να δούμε και άλλες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τη φαρμακοβιομηχανία. Υπάρχουν και άλλοι έμμεσοι τρόποι μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

ygeiamou___8_
 

Τσίπρας στο συνέδριο του ygeiamou: Το ΕΣΥ βρίσκεται στα χειρότερά του

Την άποψή του για τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο της υγείας ευρύτερα αλλά και ειδικά σε ό,τι αφορά στη δημόσια περίθαλψη παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο Συνέδριο του ygeiamou.gr.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας ότι «καλό είναι που η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τα ράντζα, έστω και λίγο πριν από τις εκλογές. Η αλήθεια είναι όμως ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ πριν. Με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν τα πηγαμε και καλά στην πανδημία, με την Ελλάδα να βρίσκεται πολύ χαμηλά σε ό,τι αφορά στους ”σκληρούς” δείκτες υγείας».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Χρήστος Σταϊκούρας: Η προκαταβολή φόρου έχει μειωθεί στο 80% από το 100% για τις επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά όλοι οι φόροι. Το είπαμε, το κάναμε.

ygeiamou_3o_panel_ps_maketa

Χρήστος Σταϊκούρας: Οι δαπάνες για την Υγεία αυξάνονται. Το κράτος δίνει κίνητρα, εντάσσει έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

ygeiamou3

Χρήστος Σταϊκούρας: Τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου Υγείας, δεν είναι συγκρίσιμα προ και μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή ανάμεσα στο 2010 και το 2022-3. Οι δαπάνες συνολικά, όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, είναι περίπου στα 11-12 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες υγείας είναι, αντίστοιχα, στο 6% περίπου. Αναλυτικά, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ το 2022, από 3,8 δισ. το 2018 -αύξηση κατά 45%. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, μετά το clawback, 6 δισ. το 2022, από 5,3 δισ. ευρώ το 2018, δηλαδή αυξημένες κατά 12%. Οι δαπάνες των νοσοκομείων,  μετά το clawback, είναι στα 3,2 δισ. ευρώ το 2022, από 3 δισ. το 2018, ήτοι 23% αύξηση. Άρα, υπολειπόμαστε ως χώρα έναντι της ΕΕ, αλλά συγκλίνουμε ταχέως.

Κυριάκος Σουλιώτης: Προβλεψιμότητα και σταθερότητα οι δύο κανόνες που πρέπει να μπουν στον χώρο του φαρμάκου. Είναι μια υπερρυθμισμένη αγορά με συχνά αντιθετικές ρυθμίσεις. Χρειάζεται μια ισορροπία με βιώσιμο τρόπο. Σε 41% η επιβάρυνση των νοικοκυριών για το φάρμακο από 37%.

Κυριάκος Σουλιώτης: Το φαρμακο ισορροπεί μεταξύ κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Ας σταματήσουν οι πολιτικοί να βλέπουν το φάρμακο υπό το πρίσμα του κόστους μόνο. Να σταματήσει η δημοσιονομική μονομέρεια. Ανορθολογικό μέτρο το clawback.

Χρήστος Σταϊκούρας: Το βασικό διακύβευμα δεν μπορεί να είναι άλλο από μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική

Χρήστος Σταϊκούρας: Για το 2023 οι δαπάνες θα είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022, κατά 2,71 δισ.

Χρήστος Σταϊκούρας: Αυξημένες όλες οι επιμέρους δαπάνες του κράτους στον κλάδο της υγείας.

ygeiamou-panel_3_2

Χρήστος Σταϊκούρας: Δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα μεγέθη του 2010 με το 2022-3. Η αλήθεια είναι ότι υπολειπόμαστε του ΜΟ της ΕΕ, αλλά συγκλίνουμε.

Πιερρακάκης: Προσεχώς όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τα μεγάλα ιδιωτικά στην εφαρμογή myHealth

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγείας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη διάρκεια τοποθέτησής του στο συνέδριο ygeiamou.

«Τα τελευταία χρόνια ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος υγείας τρέχει γρήγορα:

– με την άυλη συνταγογράφηση
– την εφαρμογή myHealth που εμπλουτίζεται συνεχώς. Τελευταία προσθήκη τα αποτελέσματα εξετάσεων, βεβαιώσεων νοσηλείας από δημόσια νοσοκομεία καθώς και ιδιωτικά κέντρα υγείας, ενώ
– τους επόμενους μήνες θα έχουν ενταχθεί όλα τα δημόσια νοσοκομεία και μεγάλα ιδιωτικά» είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σύγχρονη Φαρμακευτική Πολιτική

Θεματικές: Χρηματοδότηση, Επάρκεια, Καινοτόμες Θεραπείες, Επενδύσεις, Κλινική Έρευνα και Ανάπτυξη

• Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών
• Αλέξης Χαρίτσης, Βουλευτής, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
• Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ερωτήσεις:
– Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)
– Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
– Έλενα Χουλιάρα, Αντιπρόεδρος Pharma Innovation Forum Greece (PiF)
– Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σακκάς

Μίνα Γκάγκα: Στην Ελλάδα συνταγογραφούνται τόσα φάρμακα όσα στη Γαλλία που έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Απαιτείται εξοικονόμηση πόρων για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τις υπηρεσίες.

Μίνα Γκάγκα: Τα περισσότερα ευρωπαικά κράτη εκτός από τον αντίστοιχο ΕΟΠΥΥ έχουν βάλει και τις ιδιωτικές ασφάλειες. Το ζητούμενο είναι η καλύψη των ασθενών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ρόλο ιδιωτικής ασφαλισης υγείας στην ορθολογική κατανοή δαπανών έθεσε ο Γιάννης Καντώρος, Μέλος ΔΣ Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, και πώς να βάλουμε πόρους ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση του πληθυσμού σε πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
ygeiamou_panel32_2
Μίνα Γκάγκα: Είναι σημαντικό να υπάρχει μια οδηγία για όλα τα νοσοκομεία. Είμαστε ασθενοκεντρικοί σε μεγάλο βαθμό. Απαιτείται βελτίωση στη νοοτροπία μας. Να είμαστε επικεντρωμένοι στον άρρωστο -να έχουμε τον νου μας σε αυτόν.
Για την ευαλωτότητα και ταλαιπωρία των καρκινοπαθών μίλησε η κ. Μιχαλοπούλου, αντιπρόεδρος ΕΛΟΚ. Για τα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων, τον χρόνο που περνά και την καταπόνηση του ασθενούς τόσο από τη νόσο όσο και από την ταλαιπωρία στο σύστημα. Ορισμένοι από την επαρχία επιστρέφουν χωρίς καν να κάνουν τη χημειοθεραπεία τους. Η κ. Μιχαλοπούλου ζητά την είσοδο ογκολογικών ασθενών στα διοικητικά συμβούλια νοσοκομείων.
ygeiamou___3_

 

Μίνα Γκάγκα: Σχεδιάζουμε Ειδικό Μισθολόγιο Νοσηλευτών. Είναι κάτι που προωθούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μίνα Γκάγκα: Η πρόθεση του υπουργείου είναι η αύξηση των θέσεων νοσηλευτών. Σαφώς και το μέγεθος των μονάδων και η πληρότητα των νοσοκομείων επηρεάζει τον σχεδιασμό. Χρειάζεται χρόνος. Τίποτα στην υγεία δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Όλοι θέλουμε καλές υπηρεσίες υγείας με ικανοποιημένο προσωπικό. Είναι κεφαλαιώδεις στόχοι.

ygeiamou___2_

 

Νίκος Πολύζος: Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια ΕΣΥ. Να τονίσουμε ότι η εφαρμογή του ήταν λειψή.

Ματίνα Παγώνη: Να τονίσουμε ότι το Αττικόν είχε 110 ράντζα και τώρα έχει 45. Όχι ότι πρέπει να υπάρχουν και αυτά, αλλά έχουν μειωθεί. Και η τελική ευθύνη είναι πάντα του Υπουργείου Υγείας.

ygeiamou_panel32_2

Μπουλμπασάκος: Θα πρέπει να δούμε το σύστημα εφημέρευσης με ομάδες νοσοκομείων που θα μπορούν να εξυπηρετούν. Τα ράντζα πρέπει να εκλείψουν και αυτό μπορεί να γίνει. Δεν λύνεται το πρόβλημα των ράντζων με επικοινωνιακά τρικ.

gaga_synedio_ygeiamou_maketa

Μίνα Γκάγκα: Κλινικές με μεγάλο φόρτο, τις διασυνδέουμε με άλλες, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Το κάνουμε στο «Σωτηρία». Οι άξονες είναι τρεις: α) Σεβασμός στον άρρωστο, β) Να λύσουμε τα προβλήματά του, γ) Για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε συνεργατικοί.

Μίνα Γκάγκα: Χρειάζεται εμπειρία για να στηθεί π.χ. ένα καλό χειρουργικό τμήμα. Με αφορμή την πανδημία, έχουμε περιφερειακές μονάδες όπως π.χ. στη Λαμία, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, αντίστοιχα με κεντρικές μονάδες.

panel-ygeiamou_2

 

Μίνα Γκάγκα: Βλέπουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε περιοχής πχ καρκίνους, τροχαία κ.ο.κ. Στόχος μας το πρόβλημα του αρρώστου να λύνεται παντού. Ακόμη και παίρνοντας εθελοντές διασώστες επιπλέον. Μας ενδιαφέρουν οι ανάγκες ανά περιοχή, πώς θα τις διασυνδέσουμε. Αν πχ πρέπει να κάνουμε Μονάδες Ημερήσιας Θεραπείας ή πιο μόνιμες δομές.

Ματίνα Παγώνη: Από το 2012 δεν υπάρχουν οργανογράμματα στα νοσοκομεία. Διότι για να υπάρξει Χάρτης Υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν οργανογράμματα των νοσοκομείων ανά περιοχή. Και μαζί το σχέδιο λειτουργίας για κάθε υγειονομική δομή.

Τσίπρας: Εγώ αποφάσισα την παραπομπή και την καθαίρεση Πολάκη από τα αξιώματά του

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες και όργανα και εκεί θα κριθούν όλα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του ygeiamou.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στην διακυβέρνηση ούτε για να γκρεμίσει, ούτε για να εκδικηθεί, θα έρθει για να δημιουργήσει, σχολίασε για το θέμα του Παύλου Πολάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο τέταρτο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», με τίτλο «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ποιοτική Φροντίδα Υγείας

Θεματικές: Υγειονομικός Χάρτης, Χρηματοδότηση, Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας, Σύγχρονο Management, ΣΔΙΤ

• Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
• Γιώργος Μπουλμπασάκος, Γραμματέας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
• Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης

Ερωτήσεις:
– Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
– Γεώργιος Αβραμίδης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ)
– Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)
– Γιάννης Καντώρος, Μέλος ΔΣ Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)

Συντονίζει η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα

Πλεύρης στο συνέδριο ygeiamou.gr: «Θα προσλάβουμε 1.000 με 1.500 επιπλέον γιατρούς»

Την πρόσληψη 1.000-1.500 γιατρών, για να ομαλοποιηθεί το σύστημα του Προσωπικού Γιατρού προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο τέταρτο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», με τίτλο «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο».

«Θα προσλάβουμε 1.000 με 1.500 επιπλέον γιατρούς, με τους οποίους το σύστημα του Προσωπικού Γιατρού θα ομαλοποιηθεί πλήρως. Ετοιμάζουμε δέσμη κινήτρων γι’ αυτό», είπε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Προσωπικού Γιατρού, μένουν -μετά τους φόρους- με 2.500 ευρώ το μήνα, για 7 ώρες απασχόλησής τους στον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

tsipras_tsapanidoy_karamitsos_ygeiamou__3_

tsipras_tsapanidoy_karamitsos_ygeiamou__1_

 

Αλέξης Τσίπρας: Η ζημιά είναι ότι ασχολούμαστε με το θέμα Πολάκη επί 24-48 ώρες, αντί για τις προγραμματικές μας θέσεις. Αύριο παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας για το μείζον ζήτημα της στέγασης.

Αλέξης Τσίπρας: Η θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο και τα όργανα. Θα έρθουμε στην κυβέρνηση για να δημιουργήσουμε θεσμούς.

 

Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που από το βήμα της Βουλής, σαν «συμμορίτες». Δεν είδα αντιδράσεις. Ο κ. Γεωργιάδης, είχε αναφερθεί στην κ. Τουλουπάκη «θα τη γδάρω και θα τη βάλω φυλακή». Δεν είδα και πάλι, αντιδράσεις.

 

Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα. Δεν παραπέμπει για διαφορετικές απόψεις π.χ. για τον εμβολιασμό. Αλλά είναι διαφορετικό να καταθέτει άλλο σχέδιο προεκλογικά.

 

Αλέξης Τσίπρας: Έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου αλλά να προχωρήσω προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

 

Τσίπρας: Επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη στην κυβέρνηση, η χώρα έχει διασυρθεί διεθνώς, λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Οπότε, δεν δικαιούται να χαίρεται, όπως ο λύκος στην αναμπουμπούλα.

 

Τσίπρας για Πολάκη: Εγώ αποφάσισα την παραπομπή του και την καθαίρεση του Παύλου Πολάκη από τα καθήκοντά του στην επιτροπή διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τσίπρας για Πολάκη: Εγώ κρίνω το μέτρο και το βαθμό της αξιολόγησης των πράξεων που εκθέτουν το κόμμα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει διαδικασίες και όργανα.

 

Αλέξης Τσίπρας: Παραπέμπεται για το ότι ανάρτησε κάποιες προγραμματικές θέσεις από τις συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τη λειτουργία των θεσμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στη διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεμίσει ούτε για να εκδικηθεί. Θα έρθει για να κτίσει. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταρρακώσει τους θεσμούς κ.λπ.

 

ygeiamou_tsipras__4_
Τσίπρας για την παραπομπή Πολάκη: Δεν θα ασχοληθεί το όργανο του κόμματος με την παραπομπή. Έχει ήδη αποφασιστεί από εμένα η παραπομπή του, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλέξης Τσίπρας: Οι πηγές χρηματοδότησης είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι και ο δημόσιος προϋπολογισμός. Πέρα από την αύξηση των δαπανών για την υγεία να δούμε πώς θα περιορίσουμε τη σπατάλη. Μέσα από τον ΕΟΔΥ δικαιότερη κατανομή πόρων. Ιδωτική δαπάνη 40%, αυτό πρέπει να πέσει. Δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δαπανών για την υγεία.
ygeiamou_tsipras
Αλέξης Τσίπρας: Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αν δεν αυξήσεις τις δαπάνες. Μας προβληματίζει το πώς θα δημιουργήσουμε κριτήρια δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παίρνει πχ 3.000 ευρώ κάποιος που δεν δουλεύει. Θέλουμε ένα σύστημα αξιολόγησης, όχι όμως τιμωρητικό, αλλά με bonus.
ygeiamou_tsipras__9_

ygeiamou_tsipras__7_

 

Αλέξης Τσίπρας: Έμφαση στην Α’βάθμια φροντίδα και την πρόληψη. Προβλέπουμε διπλασιασμό των τοπικών μονάδων υγείας και σχολικές μονάδες, με παιδοψυχολόγους και ενημέρωση για το πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις εκτεταμένα προβλήματα (παχυσαρκία, αλκοολισμό, κάπνισμα κ.λπ)

ygeiamou_tsipras__4_

Αλέξης Τσίπρας: Πώς θα βρεθούμε σε λίγο χρονικό διάστημα αν αυτή η λογική υπερισχύσει; Θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια υγεία. Πώς θα βρεθούμε σε λίγο χρονικό διάστημα, αν αυτή η λογική υπερισχύσει. Θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια υγεία. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Η συμπληρωματική λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ταμπού για μας.

Αλέξης Τσίπρας: Η κατάργηση της μόνιμης απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ, θα επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες. Με τη φυσική εξάντληση των γιατρών κ.λπ.
ygeiamou_tsipras__2_

Η επόμενη ημέρα για την Υγεία

Αλέξης Τσίπρας, Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ

Μιχάλης Κατρίνης: Νομίζω ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υγείας έχουν συμπληρωματικό ρόλο. Άνοιγμα σε άλλες μορφές όπως ο ιατρικός τουρισμός και η αισθητική ιατρική. Το αγαθό της υγείας πρέπει να προστατεύεται απ’ όλους.

ygeiamou_synedrio-9

Ανδρέας Ξανθός: Το κέντρο βάρους της πολιτικής στην Υγεία είναι η ενδυνάμωση του δημόσιου τομέα. Με πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό, ελέγχους, δείκτες ποιότητας κ.λπ. Ο διαχωρισμός «άλλο δημόσιο, άλλο κρατικό» είναι εκ του πονηρού.

ygeiamou_synedrio-8

Θάνος Πλεύρης: Η κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθούσε τον COVID μέσω του ΕΣΥ. Αλλά έπρεπε να προστεθούν 300 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο. Η λογική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι να αφήσει ανεξέλεγκτο οποιονδήποτε να δραστηριοποιηθεί, ως ιδιώτης, στον τομέα της υγείας. Αλλά να συνεργάζεται ο ιδιωτικός τομέας με το δημόσιο, ώστε οι πολίτες να παίρνουν υπηρεσίες που χρειάζονται πραγματικά.

ygeiamou_synedrio-10

Μιχάλης Κατρίνης: Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν και ενώσεις συγγενών ασθενών. Για τον γολγοθά που τραβούν οι συγγενείς των ασθενών που χρειάζονται αποκατάσταση ή έχουν εξαρτήσεις. Να συμφωνούμε στα αυτονόητα. Υγεία για όλους. Να έχουμε αξιοπρεπή αντιμετώπιση από ένα σύστημα υγείας. Και να συμφωνούμε στο θέμα της νησιωτικής ελλάδας -όταν έρχεται το καταχείμωνο οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν αξιοπρεπή αντιμετώπιση.

Ανδρέας Ξανθός: Κομβικός ο ρόλος των ενώσεων ασθενών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκεφτεί σύστημα περιφερειακών συμβουλίων ασθενών. Το ζήτημα είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών δημόαιας υγείας. Άλλο θέμα είναι αναδιοργάνωση των ΤΕΠ. Κατά την άποψή μου δεν έχει προχωρήσει. Το θέμα της ψυχικής υγείας. Η μεταρρύθμιση στο σύστημα αιμοδοσίας. Αποτελούν στόχοι στους οποιους μπορεί να υπάρχει συναίνεση. Όπως και το ζητημα της βιώσιμης φαρμακευτικής στρατηγικής.

ygeiamou_1o_panel_wf_arthro_2
Θάνος Πλεύρης: Θέλαμε ένα ελεύθερο σύστημα, δεν επιλέξαμε μοντέλο αποκλεισμού. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που μετά από δεκαπέντε χρόνια δώσαμε αύξηση.
ygeiamou_synedrio_13
ygeiamou_synedrio-11

Ανδρέας Ξανθός: Δεν ευοδώθηκε η προσέλκυση ιδιωτικών γιατρών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δομές με επαγγεμλατική συνεργασία, που οργανώνουν την πρόληψη της υγείας και διαμορφώνουν δράσεις δημόσιας υγείας. Δεν μπορούν να βαφτίζονται οικογενειακοί γιατροί με άσχετες ειδικότητες. Για να συζητήσουμε για επιπλέον κίνητρα, πρέπει να πάμε σε μια αναβάθμιση συνολικά στο σύστημα Υγείας και μετά να δούμε τη δυνατότητα επιπλέον μισθολογικής αναπροσαρμογής.

Θάνος Πλεύρης: Με τον προσωπικό γιατρό σβήνουν οι ανισότητες στον τομέα της υγείας. Προφανώς θέλει δουλειά. Αλλά τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά στο πρώτο εξάμηνο. Το 65% των άνω 60 ετών έχει ενταχθεί τον προσωπικό γιατρό. Θα υπάρχει σειρά κινήτρων. Αλλους 1000-1500 γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα μπορούμε να τους προσεγγίσουμε.

ygeiamou_synedrio-10

Μιχάλης Κατρίνης: Στο τέλος της ημέρας ένας γιατρός συνειδητοποιεί ότι τα λόγια είναι πολλά και τα έργα φτωχά.

DSC_2410__3_

Ανδρέας Ξανθός: Έχουμε αυξηση των αναγκών και των ανισοτήτων στη Φροντίδα Υγείας. Για να αντιμετωπιστεί, θέλει επένδυση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια για την κάλυψη των αναγκών. Η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η τάση είναι να ακολουθείται η ιδιωτική κάλυψη από τον ασθενή, πάμε στην προΕΣΥ εποχή. Στον Προσωπικό Γιατρό, δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ιατρού και ασθενούς. Θα πρέπει να υπάρξει πλαίσιο συνεργασίας σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ. Το κρίσιμο δίλημμα της πολιτικής είναι επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας ή διευκόλυνση επιχειρηματικών επενδύσεων του ιδιωτικου τομέα, που θα αγοράσει κατόπιν το κράτος;

DSC_2418

ygeiamou_synedrio-3

 

Θάνος Πλεύρης: Το 9% από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούμε να δώσουμε. Εν μέσω πανδημίας, δημιουργήθηκε και ο προσωπικός γιατρός, πάνω από 4 εκατ. πολίτες και 3 χιλιάδες γιατροί. Το σύστημα είναι δημόσιο, καθώς η συνταγογράφηση γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

 

DSC_2382-01

 

Κυριάκος Πιερρακάκης: Είδαμε τα τελευταία χρόνια τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου της υγείας να επιταχύνεται. Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε με την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης. Πάνω από 4 εκατ. συμπολίτες μας έχουν πρόσβαση στην άυλη συνταγογράφηση. Η εφαρμογή MyHealth εμπλουτίζεται διαρκώς. Σε λίγους μήνες από τώρα θα έχει ενταχθεί στην εφαρμογή το σύνολο των δημοσίων νοσοκομείων και όλα τα μεγάλα κέντρα.

Μιχάλης Κατρίνης: Δίνουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό σημαίνει στήριξη νοσοκομείών. Η υγεία είναι αγαθό, είναι δικαίωμα όλων όσοι ζούμε σε αυτή τη χώρα.

Ανδρέας Ξανθός: Πρώτη προτεραιότητα να υπάρξει μια αλλαγή κλίματος στο σύστημα υγείας, να αντιστραφεί η τάση φυγής του ιατρικού προσωπικού και να επανέλθει η τακτική λειτουργία του συστήματος και να εξυπηρετεί όλο το φάσμα των αναγκών. Να εστιάσουμε στις πολτικές δημόσιας υγείας με παραπάνω πόρους. Χωρίς αυτό, όλες οι ιδέες είναι μετέωρες.

Θάνος Πλεύρης: Κατά βάση νοσοκομειακό και ιατροκεντρικό το σύστημα υγείας. Κάνουμε στροφή από το μοντέλο θεραπεύουμε ασθένειεας και να πάμε στο διατηρούμε τους πολίτες υγιείς. Θα πρέπει να βλέπουμε ολιστικά με κομβικό ρόλο την αποζημίωση και την πρόσβαση σε φάρμακα με γρήγορο τροπο. Η στροφή που κάνουμε στην ΠΓΥ είναι και η βάση της νέας φιλοσοφίας

Νέα Φιλοσοφία Υγείας

Θεματικές: Προσωπικός Γιατρός, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Πρόληψη, Δια βίου Εμβολιασμός, Ψηφιακή Υγεία, Υγιείς Πόλεις

• Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας
• Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός Υγείας
• Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής, Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
• Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ρωτούν οι:

– Χρήστος Λιονής, Ομότιμος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πανεπιστημίου Κρήτης
– Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ
– Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
– Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
– Σέργιος Σταμπουλούς, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών

ygeiamou_arthro_arthro

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

13:00 – 13:30 Προσέλευση

13:40 – 13:50 Καλωσόρισμα – Έναρξη

13:50 – 14:35 Νέα Φιλοσοφία Υγείας
Θεματικές: Προσωπικός Γιατρός, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Πρόληψη, Δια βίου Εμβολιασμός, Ψηφιακή Υγεία, Υγιείς Πόλεις

• Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας
• Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός Υγείας
• Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής, Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
• Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Βιντεοσκοπημένη παρέμβαση)

Ερωτήσεις:
– Χρήστος Λιονής, Ομότιμος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πανεπιστημίου Κρήτης
– Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ
– Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
– Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
– Σέργιος Σταμπουλούς, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαίρη Μπιμπή

14:45 – 15:30 Η επόμενη ημέρα για την Υγεία
Αλέξης Τσίπρας, Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ

15:40 – 16:25 Ποιοτική Φροντίδα Υγείας
Θεματικές: Υγειονομικός Χάρτης, Χρηματοδότηση, Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας, Σύγχρονο Management, ΣΔΙΤ

• Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
• Γιώργος Μπουλμπασάκος, Γραμματέας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
• Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης

Ερωτήσεις:
– Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
– Γεώργιος Αβραμίδης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ)
– Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)
– Γιάννης Καντώρος, Μέλος ΔΣ Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)

Συντονίζει η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα

16:25 – 17:00 Διάλειμμα

17:05 – 17:50 Σύγχρονη Φαρμακευτική Πολιτική
Θεματικές: Χρηματοδότηση, Επάρκεια, Καινοτόμες Θεραπείες, Επενδύσεις, Κλινική Έρευνα και Ανάπτυξη

• Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών
• Αλέξης Χαρίτσης, Βουλευτής, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
• Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ερωτήσεις:
– Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)
– Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
– Έλενα Χουλιάρα, Αντιπρόεδρος Pharma Innovation Forum Greece (PiF)
– Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σακκάς

18:00 – 18:45 Η επόμενη ημέρα για την Υγεία
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας & Γρηγόρης Τζιοβάρας

18:45 – 18:55 Συμπεράσματα – Λήξη