Το σενάριο λίγο πολύ γνωστό: ο ένας επιθυμεί διακαώς να μπει… φωτιά στα σεντόνια, ενώ ο άλλος προτιμά να μείνουν ως έχουν, απορρίπτοντας το σεξ. Δε συμβαίνει μόνο στις ταινίες, αλλά και στις καλύτερες σχέσεις. Θα ήταν όμως ο σύντροφος που αποζητά το σεξ πραγματικά ευτυχισμένος, εάν η επαφή γινόταν πιο συχνά; Με άλλα λόγια, η αύξηση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών αυξάνει την αίσθηση της ευτυχίας;
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνιολογικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής έρευνας, το οποίο αναλύει εκτενέστερα ο David W. Wahl, Ph.D., κοινωνικός ψυχολόγος και ερευνητής σε θέματα σεξ με άρθρο του στο Psychology Today.
Περισσότερο σεξ, περισσότερη ευτυχία;
Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που αναφέρουν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών και της ευτυχίας. Σε ένα δείγμα 16.000 ενηλίκων, οι ερευνητές Blanchflower και Oswald και στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Economics (2004) διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής συχνότητας ανέφεραν επίσης υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή. Μάλιστα, ακόμη και η μετατόπιση της σεξουαλικής δραστηριότητας από μία φορά το μήνα σε μία φορά την εβδομάδα μπορούσε να μειώσει το άγχος, να ενισχύσει τους δεσμούς με τον σύντροφο και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιτυχία σε άλλους τομείς της ζωής εκτός σπιτιού, όπως η επιτυχία στην εργασία.
Αντίστοιχα, η μεταγενέστερη μελέτη των Muise, Schimmack και Impett (2016) εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 25.000 συμμετέχοντες σε πολλαπλά σύνολα δεδομένων. Διαπίστωσαν μια συσχέτιση μεταξύ της σεξουαλικής συχνότητας, της ευτυχίας και της ευημερίας. Η αύξηση του σεξ σε μία φορά την εβδομάδα είχε επίσης θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η περαιτέρω αύξηση δεν οδήγησε σε θετικότερα αποτελέσματα. Αυτό υποδηλώνει ότι η μέτρια αύξηση της σεξουαλικής συχνότητας μπορεί να ενισχύσει την αντιληπτή ευτυχία, ιδιαίτερα για ζευγάρια σε σταθερές σχέσεις.
Τέλος, παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης του 2017, η οποία συμπέρανε ότι τα ζευγάρια που είχαν πιο συχνές σεξουαλικές σχέσεις ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση από τον γάμο, η οποία συσχετιζόταν με μεγαλύτερη συνολική ευτυχία στη ζωή.
Τι παίζει ρόλο τελικά;
Μια διαφορετική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο Journal of Economic Behavior and Organization, πήγε τη διερεύνηση -και το πραγματικό ερώτημα- ένα βήμα παραπέρα, διερευνώντας εάν υπάρχει πράγματι αιτιακή σχέση μεταξύ της σεξουαλικής συχνότητας και της αντιληπτής ευτυχίας. Έτσι, ζήτησαν από κάποια ζευγάρια να αλλάξουν τις σεξουαλικές τους συνήθειες – συγκεκριμένα, από τα μισά ζευγάρια ζητήθηκε να διπλασιάσουν τη συχνότητα των επαφών τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η αύξηση στη σεξουαλική συχνότητα δεν οδήγησε σε μεγαλύτερη ευτυχία. Μάλιστα, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η πιο συχνή σεξουαλική δραστηριότητα μείωσε την επιθυμία και την απόλαυση.
Από την άλλη, μια διαφορετική μελέτη (2017) τόνισε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ευτυχία δεν είναι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, αλλά η ικανοποίηση των ατόμων. Οι συμμετέχοντες που είχαν λιγότερες αλλά πιο ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και ευεξίας από εκείνους που έκαναν σεξ συχνότερα αλλά λιγότερο ικανοποιητικά.
Όπως προκύπτει και από τα ποικίλα αποτελέσματα των ερευνών και σχολιάζει ο ειδικός, το πλαίσιο είναι αυτό που μετράει περισσότερο. «Είναι απίθανο η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών να οδηγεί ομοιόμορφα στην ευτυχία όλων των ατόμων ή των σχέσεων» σημειώνει.
Η ποιότητα των σεξουαλικών επαφών, για παράδειγμα, μπορεί να υπερτερεί της ποσότητας. Είναι πιθανό τα άτομα που είναι ήδη πιο ευτυχισμένα να έχουν περισσότερες σεξουαλικές επαφές, και όχι το αντίθετο, εξηγεί ο ειδικός. Επιπλέον, θετικές αλλαγές στη ζωή, όπως μια προαγωγή ή αύξηση στο εισόδημα, μπορεί να αυξήσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα, υποδεικνύοντας ότι η ευτυχία προηγείται και όχι το σεξ.
Τι σημαίνει αυτό για τα ζευγάρια;
Μπορεί τελικά το περισσότερο σεξ να κάνει το ζευγάρι ευτυχισμένο; Σύμφωνα με τον Δρα. Wahl, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Από τη μία, η αύξηση της σεξουαλικής συχνότητας μπορεί να οδηγήσει σε μια αντιληπτή αύξηση της ευτυχίας, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στο πλαίσιο ικανοποιητικών, συναινετικών και συναισθηματικά πληρέστερων σχέσεων. Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια συχνότητα, περίπου μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να βελτιστοποιήσει την ευημερία ορισμένων ζευγαριών, λόγω των βιολογικών, συναισθηματικών και σχεσιακών πλεονεκτημάτων.
Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δεν ισχύει για όλες τις σχέσεις. Η επιβολή αυξημένης συχνότητας χωρίς αμοιβαία επιθυμία μπορεί ακόμη και να μειώσει την ευτυχία, ενώ αντίστοιχα οι ατομικές επιθυμίες, η ποιότητα της σχέσης, η υγεία και οι πολιτισμικές νόρμες παίζουν κρίσιμο ρόλο.
Διαβάστε επίσης