Εργασιακό άγχος, λογαριασμοί, υποχρεώσεις, το μεγάλωμα των παιδιών και ένα σωρό άλλες ευθύνες αντιμετωπίζουν όλα τα ζευγάρια στη σχέση τους, αρμοδιότητες οι οποίες απαιτούν αυξημένη προσοχή. Πολλές φορές, όταν η καθημερινότητα καταλαμβάνει όλη μας την ενέργεια, είναι φυσικό επακόλουθο να χάνεται το πάθος και ο αυθορμητισμός.

Είμαστε λοιπόν προορισμένοι να χάσουμε την έλξη για τον σύντροφό μας και να αποδεχτούμε τη ρουτίνα ως αδιαμφισβήτητο γεγονός; Απολύτως όχι, απαντά η δρ. Nicole K. McNichols, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η οποία παρουσιάζει μερικές από τις στρατηγικές που μπορούν να κρατήσουν τη φλόγα ζωντανή ανάμεσα στο ζευγάρι.

Εκφράζουν ευγνωμοσύνη προς τους συντρόφους τους

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, τα ζευγάρια που εκφράζουν ευγνωμοσύνη αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα όχι μόνο ικανοποίησης από τη σχέση τους αλλά και από το σεξ. Είναι υγιές να εκφράζετε τις ανησυχίες σας ή τα πράγματα που σας ενοχλούν, εφόσον όμως γίνονται χωρίς κριτική και αρνητικά σχόλια. Όταν ο ένας σύντροφος νιώθει πως δέχεται επίθεση, τότε χάνεται η εκτίμηση και εν τέλει η μαγεία.

Το κλειδί για να αποτρέψετε αυτό τον αρνητισμό είναι να εκφράζετε ανοιχτά στο έτερον ήμισυ την ευγνωμοσύνη σας για κάτι που έκανε, από το πρωινό που σας ετοίμασε μέχρι το ντουλάπι που τακτοποίησε. Όταν νιώθουμε ότι οι πράξεις μας αναγνωρίζονται, αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη και συναισθηματική οικειότητα.

Ενθαρρύνουν την προσωπική ανάπτυξη

Όσο σημαντική είναι η συνδεσιμότητα και η από κοινού εξέλιξη, άλλο τόσο σημαντική είναι και η ξεχωριστή εξέλιξη του κάθε μέλους της σχέσης. Ερευνητικά στοιχεία έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα μέλη των ζευγαριών που ακολουθούν τα «θέλω» τους και εξελίσσονται σαν οντότητες -είτε πρόκειται για επαγγελματική εξέλιξη ή απλώς μια νέα δεξιότητα ή ένα χόμπι- τα συναισθήματα ενθουσιασμού επιστρέφουν στη σχέση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι σε μια ευτυχισμένη σχέση μπορούν να εξισορροπήσουν την ασφάλεια της σχέσης με τις νέες περιπέτειες.

Θέτουν ως προτεραιότητα τη σεξουαλική οικειότητα

Αν και το σεξ δε θα διορθώσει μια διαλυμένη σχέση, σε μια υγιή σχέση τίθεται ως προτεραιότητα. Σύμφωνα με μια παλαιότερη έρευνα, η σεξουαλική ικανοποίηση και η ικανοποίηση από τη σχέση συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό. Άλλωστε και το σεξ λειτουργεί ως κώδικας επικοινωνίας για να συνδεθούμε με τους συντρόφους μας, ενώ προσφέρει και πολλά οφέλη στην υγεία, όπως την ανακούφιση από το στρες. Τα ζευγάρια μάλιστα που κάνουν σεξ μια φορά την εβδομάδα ή και συχνότερα, αναφέρουν όχι μόνο μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τους, σε σύγκριση με τα ζευγάρια που κάνουν λιγότερο σεξ, αλλά και εστιάζουν περισσότερο στα θετικά χαρακτηριστικά των συντρόφων τους.

Μια διαφορετική μελέτη που εξέτασε τα πιο σεξουαλικώς ικανοποιημένα ζευγάρια διαπίστωσε συγκεκριμένα μοτίβα, όπως τον προγραμματισμό των σεξουαλικών τους επαφών, αλλά και μια από κοινού προσπάθεια να δημιουργήσουν μια ωραία ατμόσφαιρα που θα προάγει τη σεξουαλική πράξη, όπως απαλή μουσική ή κεριά. Επιπλέον, τα ζευγάρια αυτά μένουν ανοιχτά στο να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα στη σεξουαλική επαφή, όπως κάποια διαφορετική στάση.

Διαβάστε επίσης:

Ο σίγουρος τρόπος να βελτιώσετε τη λίμπιντο, τη στύση και τη συχνότητα των επαφών

Πόσο σεξ την εβδομάδα μας κάνει ευτυχισμένους

Σεξ: Πέντε τεχνικές για καλύτερη ερωτική ζωή