Η ανάλυση ερευνών που έχουν γίνει για τη σχέση της τεστοστερόνης και της σεξουαλικής λειτουργίας των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση έδειξε ότι η εν λόγω ορμόνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ερωτική ζωή και την ευεξία των γυναικών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 36 μελετών στις οποίες συμμετείχανσυνολικά 8.480 γυναίκες και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Η τεστοστερόνη δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση. Αυξάνει τη γυναικεία λίμπιντο, βελτιώνει τους οργασμούς ενώ έχει κι άλλες λειτουργίες που συμβάλλουν στη μυϊκή δύναμη, την καλή διάθεση, τη λειτουργία του μεταβολισμού, τη μνήμη και τη σκέψη.

Οι έρευνες που αναλύθηκαν είχαν γίνει μεταξύ 1990 και του 2018 και σε όλες συγκρίθηκε η θεραπεία με τεστοστερόνη είτε με εικονικό φάρμακο είτε με εναλλακτική ορμονοθεραπεία, όπως οιστρογόνα, προγεστερονοειδή ή και τα δύο.

Οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί στη σεξουαλική λειτουργία, καθώς και σε ορισμένους άλλους δείκτες φυσικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής, νοητικής και μυοσκελετικής υγείας. Επιπλέον, εξέτασαν το πώς η θεραπεία με τεστοστερόνη επηρέασε τη διάθεση, την πυκνότητα των μαστών, το λιπιδαιμικό προφίλ και την υπερβολική τριχοφυΐα.

Διαπιστώθηκαν σταθερά οφέλη για τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών, τα οποία δεν περιορίζονταν μόνο στην αύξηση του αριθμού ικανοποιητικών σεξουαλικών επαφών. Οι συμμετέχουσες είχαν αυξημένη λίμπιντο και καλύτερους οργασμούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς και βελτιωμένη αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι δεν είχαν πια τόση ανησυχία για το σεξ.

«Αυξάνοντας τη συχνότητα μιας θετικής σεξουαλικής εμπειρίας από το μηδέν ή περιστασιακά σε μία ή δύο φορές το μήνα, βελτιώθηκε η αυτοεκτίμησή τους και δεν ανησυχούσαν πια για το σεξ», είπε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Susan Davis, του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν σκευάσματα από το στόμα παρουσίασαν επιδείνωση του προφίλ των λιπιδίων. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης ήταν επίσης αυξημένα σε αυτές τις γυναίκες.

«Σχεδόν το ένα τρίτο των μεσήλικων γυναικών εμφανίζουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και άγχος που σχετίζεται με αυτό το γεγονός. Δεν υπάρχει όμως εγκεκριμένο φάρμακο που να συνταγογραφείται ή κάποιο προϊόν τεστοστερόνης σε καμία χώρα, ενώ δεν υπάρχουν διεθνώς και σαφείς οδηγίες για τη χρήση τεστοστερόνης από τις γυναίκες» είπε η επικεφαλής της έρευνας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που διαπιστώσαμε για τη σεξουαλική ζωή των γυναικών, χρειάζονται επειγόντως νέες κατευθυντήριες γραμμές και νέα σκευάσματα με τεστοστερόνη».

Τεστοστερόνη και εμμηνόπαυση

«Αυτή η μελέτη είναι καθησυχαστική για τη χρήση της τεστοστερόνης κατά την εμμηνόπαυση. Έδειξε ότι δεν υπάρχουν πολλές παρενέργειες του φαρμάκου που στο παρελθόν θεωρούσαμε συχνές και αποφεύγαμε τη χορήγησή της» επισημαίνει ο κ. Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

«Εκτός από την χρήση της τεστοστερόνης, μία άλλη τεχνική που συμβάλλει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του κόλπου είναι και το λέιζερ διοξειδίου του άνθρακος. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αναφέρει βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας. Η εμμηνόπαυση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημαίνει το τέλος της ικανοποίησης από τη σεξουαλική επαφή» καταλήγει ο κ. Σούσης.