Οι συνέπειες από την αγάπη για… γλυκές αμαρτίες, όπως αυτές που θα έχουν την τιμητική τους τις ημέρες των γιορτών, δεν αποκαλύπτονται μόνο στις ενδείξεις της ζυγαριάς. Χάρη στην ικανότητά τους να φέρνουν τα πάνω-κάτω στις ορμόνες, θα φέρουν δυσκολίες και στην σεξουαλική δραστηριότητα.

«Οι ορμόνες αλληλεπιδρούν, είναι σαν μια μεγάλη μουσική συμφωνία. Όταν χάνονται οι ισορροπίες σε μία από αυτές, θα ακολουθήσουν και οι άλλες» αναφέρει ο Mark Hyman, MD, ιδρυτής και διευθυντής του UltraWellness Center, επικεφαλής στρατηγικής και καινοτομίας του Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής της Κλινικής Cleveland και ευπώλητος συγγραφέας -13 φορές στη λίστα των best-sellers των New York Times-, σχετικά με τη στενή σύνδεση μεταξύ των ορμονών του φύλου, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια παρανόηση για όσα φέρνει ο χρόνος και αυτά που προκαλούν οι διατροφικές μας συνήθειες. Οι διαταραχές στην ινσουλίνη από τη συχνή κατανάλωση ζάχαρης και αλεύρων μπορεί να κρύβονται πίσω από τους ακανόνιστους εμμηνοροϊκούς κύκλους, την ακμή, τη στυτική δυσλειτουργία ή τη γυναικομαστία. «Οι διαταραχές της διάθεσης που καταστρέφουν τη λίμπιντο σε γυναίκες και άνδρες δεν είναι απαραιτήτως μέρος της διαδικασίας της γήρανσης» επισημαίνει ο ειδικός.

Εν προκειμένω, στο επίκεντρο βρίσκονται οι ορμόνες του φύλου, μια κατηγορία στεροειδών ορμονών που «βάλλονται» από κακές συνήθειες όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, την έκθεση σε τοξίνες του περιβάλλοντος και το χρόνιο στρες, πολύ περισσότερο όμως από την ασυγκράτητη κατανάλωση ζάχαρης σε κάθε μορφή, «η οποία αυξάνει την ινσουλίνη και προκαλεί ένα ορμονικό ντόμινο».

Ακολουθούν οι τρόποι που η υπερκατανάλωση σακχάρων μπορεί, μέσω διαταραχών όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, να καταστρέψει τη σεξουαλική σας ζωή.

1. Μειώνει την τεστοστερόνη

Στους άνδρες, η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώνει αποδεδειγμένα τα επίπεδα ολικής και ελεύθερης τεστοστερόνης, της ορμόνης που ευθύνεται για πλήθος λειτουργιών και μεταξύ αυτών της σεξουαλική υγείας. Σύμφωνα με τον Δρ Hyman, πέραν των αναμενόμενων επιπτώσεων στη σεξουαλική ορμή και λειτουργικότητα, η μειωμένη μυϊκή μάζα και το αυξημένο κοιλιακό λίπος από τη χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες, συνοδεύεται συχνά από αύξηση των οιστρογόνων, οδηγώντας σε προβλήματα της λίμπιντο και της στύσης.

Πρόβλημα θα έχουν και οι γυναίκες ωστόσο, με τις ανισορροπίες στην ορμόνη να μειώνουν την ερωτική τους επιθυμία και παράλληλα να οδηγούν σε αυξημένο σωματικό λίπος, μικρότερη μυϊκή μάζα και θολή μνήμη.

2. Δημιουργεί αντίσταση στη λεπτίνη

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα επεξεργασμένα τρόφιμα με άφθονα σάκχαρα μπλοκάρουν τη δράση της ανορεξιογόνου ορμόνης λεπτίνης. «Τα λιποκύτταρα συνεχίζουν να παράγουν λεπτίνη, αλλά ο εγκέφαλός σας δεν “ακούει” το κάλεσμά της και τελικά γίνεται ανθεκτικός στην ορμόνη. Βλέπω συχνά σε ασθενείς μου την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αντίσταση στη λεπτίνη να βαδίζουν χέρι-χέρι» εξηγεί ο ειδικός.

Μια μελέτη στο Clinical Endocrinology ανέδειξε την εμπλοκή της λεπτίνης στη σεξουαλική συμπεριφορά, διαπιστώνοντας ότι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης -πιθανότατα λόγω αντίστασης- είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

3. Η ζάχαρη μειώνει την παραγωγή αυξητικής ορμόνης (GH)

Η αυξητική ορμόνη (GH) είναι η «πηγή της νεότητας», σύμφωνα με τον Δρ Hyman, που παράγεται κυρίως κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου, βελτιώνει τη μυϊκή μάζα, βοηθά το σώμα να αξιοποιήσει το λίπος και συμβάλλει στη διατήρηση της βέλτιστης λίμπιντο. Μεταξύ των συμπτωμάτων που φανερώνουν την ανεπάρκεια στην ορμόνη είναι η μειωμένη μυϊκή μάζα, η κοιλιακή παχυσαρκία, ο αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 και η μειωμένη λίμπιντο.

Μια μελέτη που επικαλείται ο ειδικός διαπίστωσε ότι τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μειώνουν την ικανότητα του σώματος να παράγει αυξητική ορμόνη, μεταβάλλοντας κατά συνέπεια τα επίπεδα τεστοστερόνης και τη λίμπιντο.

4. Φέρνει κόπωση

Η ζάχαρη και άλλα τρόφιμα υψηλής γλυκαιμικής αξίας αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ωθώντας την ινσουλίνη σε προσπάθεια να το μειώσει. Για να αντισταθμίσει λοιπόν, ρίχνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου με αποτέλεσμα το αίσθημα πείνας, λιγούρες και κόπωση.

Ένας δεύτερος μηχανισμός, είναι η μείωση που προκαλεί το αυξημένο σάκχαρο στην έκκριση ορεξίνης (υποκρετίνη), έναν νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διατροφική συμπεριφορά, την εγρήγορση και τη διέγερση. Σύμφωνα με έρευνα στο Neuronενώ τα αμινοξέα (δομική ύλη των πρωτεϊνών) διεγείρουν τους νευρώνες που παράγουν ορεξίνη, η γλυκόζη μειώνει τη δραστηριότητά τους, προάγοντας την κόπωση και υπνηλία.

5. Προκαλεί άγχος και στρες

«Η υπερκατανάλωση ζάχαρης έχει ενδιαφέρουσα επίδραση στο σώμα, αφήνοντάς σας ταυτόχρονα κουρασμένους αλλά και νευρικούς» αναφέρει ο γιατρός και εξηγεί πως πρόκειται για το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της ραγδαίας πτώσης του σακχάρου στο αίμα από τη μεγάλη απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία οδηγεί πείνα, λιγούρες, εγκεφαλική ομίχλη όσο και συναισθηματικές διακυμάνσεις, κατάθλιψη και άγχος. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης. «Όταν οι δύο ορμόνες διατηρούνται σε υψηλά επί μακρόν, μετά υποχώρησή τους, λειτουργούν ως ομάδα για να διασπάσουν τον μυϊκό ιστό, να αποθηκεύσουν λίπος και να μειώσουν τη λίμπιντο».

Πώς επαναφέρετε την ισορροπία

Εάν υποψιάζεστε ανισορροπίες των ορμονών του φύλου, καταλήγει ο Δρ Hyman, αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Για τους άνδρες, να διερευνήσουν τα επίπεδα ολικής και ελεύθερης τεστοστερόνης, και οι γυναίκες τα επίπεδα θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), θειικής δεϋδροεπιανδροστερόνης (DHEA-S), οιστραδιόλης, προγεστερόνης, ελεύθερης τεστοστερόνης και σφαιρίνης δεσμεύουσας τις φυλετικές ορμόνες (SHBG).

Η εξισορρόπησή τους, τονίζει, ξεκινά από το πιάτο: Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, φρέσκα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά χωρίς γλουτένη, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ζωική πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας.

Διαβάστε επίσης:

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι να την ξεπεράσουμε

Στυτική Δυσλειτουργία: Οι ασκήσεις που βάζουν τέλος στο πρόβλημα

Στυτική δυσλειτουργία: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%