Ο ακανόνιστος ή μεγάλου μήκους εμμηνορυσιακός κύκλος κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενήλικης ζωής σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (πριν την ηλικία των 70 ετών), σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The BMJ.

Οι συσχετισμοί που εντοπίστηκαν ήταν ισχυρότεροι για θανάτους που σχετίζονταν με καρδιαγγειακές παθήσεις και στην περίπτωση που ο μεγάλης διάρκειας και ακανόνιστος εμμηνορυσιακός κύκλος συνεχιζόταν από την εφηβεία μέχρι και καθόλη την ενήλικη ζωή και ελαφρώς ισχυρότεροι στην περίπτωση που οι γυναίκες ήταν καπνίστριες.

Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη θεώρησης του εμμηνορυσιακού κύκλου ως σημαντικό σημάδι της γενικής υγείας των γυναικών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, όπως τονίζουν οι ερευνητές.

Ο ακανόνιστος και εκτενής εμμηνορυσιακός κύκλος αποτελεί συχνό φαινόμενο κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών και έχει σχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου 2 και οι διαταραχές της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, τα στοιχεία που συνδέουν τον ακανόνιστο ή μακρύ κύκλο με τη θνησιμότητα ήταν μέχρι τώρα ελάχιστα.

Για το λόγο αυτό, μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ θέλησε να αξιολογήσει το κατά πόσο ο ακανόνιστος ή μακρύς εμμηνορυσιακός κύκλος κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο (πριν τα 70).

Τα ευρήματα των επιστημόνων βασίστηκαν σε δεδομένα 79.505 γυναικών στην περίοδο της προεμμηνόπαυσης (μέση ηλικία τα 39 έτη) χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου ή διαβήτη.

Οι γυναίκες ανέφεραν τη συνήθη διάρκεια και συχνότητα του μηνιαίου τους κύκλου στις ηλικίες 14017 ετών, 18-22 ετών και 29-46 ετών. Κατά τη διάρκεια της 24ετούς περιόδου παρακολούθησης καταγράφηκαν 1.975 πρόωροι θάνατοι, εκ των οποίων οι 894 από καρκίνο και οι 172 από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους δυνητικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, ο τρόπος ζωής και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν πως είχαν πάντα ακανόνιστο εμμηνορυσιακό κύκλο παρουσίαζαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνες που είχαν τακτικό κύκλο στην ίδια ηλικία.

Τα ποσοστά θανάτου ανά 1.000 άτομα ανά έτος για τις γυναίκες που ανέφεραν πολύ τακτικό κύκλο και για εκείνες που ανέφεραν ανέκαθεν ακανόνιστο κύκλο ήταν 1,05 και 1,23 στις ηλικίες 14-17 ετών, 1,00 και 1,37 στις ηλικίες 18-22 ετών και 1,00-1,68 στις ηλικίες 29-46 ετών.

Παρομοίως, οι γυναίκες που είχαν συνήθως διάρκεια κύκλου 40 ημερών ή περισσότερο στις ηλικίες 18-22 και 29-46 ετών ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από εκείνες που είχαν συνήθως κύκλο 26-31 ημερών στις ίδιες ηλικίες.

Οι συσχετισμοί αυτοί ήταν πιο ισχυροί στις περιπτώσεις θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τον καρκίνο ή τον θάνατο από άλλες αιτίες. Η υψηλότερη θνησιμότητα που σχετιζόταν με μακρύ και ακανόνιστο κύκλο ήταν επίσης ελαφρώς ισχυρότερη μεταξύ των καπνιστών.

Στο σημείο αυτό, οι επιστήμονες τονίζουν αφενός ότι η μελέτη είναι παρατηρητική, επομένως δεν αποδεικνύει αιτία και αφετέρου ότι υπήρξαν περιορισμοί όπως το γεγονός ότι τα στοιχεία βασίστηκαν στις αναμνήσεις των γυναικών σχετικά με τα χαρακτηριστικά του εμμηνορυσιακού κύκλου, οι οποίες ίσως να μην απολύτως ακριβείς, αλλά και τοα ενδεχόμενο ύπαρξης άλλων μη καταγεγραμμένων παραγόντων που επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καθώς δεν είναι εφικτή η τυχαιοποίηση γυναικών με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμμηνορυσιακού κύκλου, μελέτες σαν αυτή αντιπροσωπεύουν τα πιο ισχυρά στοιχεία. Στα δυναμικά στοιχεία της μελέτης περιλαμβάνεται ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων με μεγάλη διάρκεια μετέπειτα παρακολούθησης και η διαθεσιμότητα δεδομένων για τον εμμηνορυσιακό κύκλο σε τρία διαφορετικά στάδια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως οι μηχανισμοί πίσω από αυτούς τους συσχετισμούς είναι πιθανό να σχετίζονται με διαταραχές στο ορμονικό περιβάλλον και καταλήγουν ότι τα αποτελέσματά τους «τονίζουν την ανάγκη οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας να περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά του εμμηνορυσιακού κύκλου κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας ως επιπλέον σημαντικά σημάδια στην αξιολόγηση της κατάστασης γενικής υγείας των γυναικών».

Διαβάστε επίσης

Ποιες μέρες οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποκύψουν σε όσους τις πολιορκούν

Εμμηνόπαυση: Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις είναι πιο έντονες γι’ αυτές τις γυναίκες

Δυο λόγοι που τα κορίτσια σήμερα μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία