Εδώ και χρόνια, αφ’ ης στιγμής περάσαμε στη σύγχρονη εποχή, οι δοκιμασίες και τα καθημερινά προβλήματα των ζευγαριών πολλαπλασιάστηκαν. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, το έντονο στρες, οι αλλαγές που έφερε στις σχέσεις η «έκρηξη» των social media, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που καλούνται πλέον να διαχειριστούν οι σύντροφοι. Κάπου ανάμεσα στις συνέπειες των παραπάνω, βασιλεύει η έλλειψη επικοινωνίας.

Δεν είναι μόνο τα σεξουαλικά προβλήματα που αποσιωπώνται στο πλαίσιο της σχέσης, πολύ πιθανώς ως θέματα ταμπού που αν θιγούν θα φέρουν τριγμούς και διαμάχες. Τα σύγχρονα ζευγάρια δεν θα συζητήσουν καν για τα γεγονότα της ημέρας τους και το βράδυ θα τους βρει μάλλον μπροστά στην οθόνη να βλέπουν την αγαπημένη τους σειρά. Αν και για την τελευταία -και εφόσον δεν υπάρξει spoiler- το τέλος θα παραμείνει μυστήριο, για τη σχέση η κατάληξη θα είναι μάλλον αναμενόμενη: η πλήξη και αποξένωση θα φέρει το τέλος.

Μπορεί η αγορά χρόνου να μη διατίθεται ακόμα, σίγουρα όμως η καλύτερη διαχείρισή του μπορεί να δώσει λύσεις. Έτσι, την επόμενη φορά που θα επιστρέψετε σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα, δοκιμάστε να μιλήσετε σε εκείνον ή εκείνη που έχει ξαπλώσει δίπλα σας για να αποφορτιστείτε από την ένταση της μέρας, αφήνοντας στο κομοδίνο -ή και σε άλλο δωμάτιο- τη συσκευή που έχει γίνει προέκταση του χεριού όλου σχεδόν του κόσμου· εννοούμε φυσικά το τηλέφωνο.

Στα αγγλικά λέγεται pillow talk και δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις απλές συζητήσεις στο κρεβάτι, τις απαραίτητες όμως για το δέσιμο της σχέσης και την έκφραση ειλικρινούς ενδιαφέροντος, ένα μέσο για να ενισχύσουν τη μεταξύ τους οικειότητα χωρίς να είναι κάτι άλλο πέρα από τους εαυτούς τους.

Δε θέλει κόπο αλλά ούτε και (συγκεκριμένο) τρόπο. Κάθε ζευγάρι μπορεί να επιδοθεί στο pillow talk όπως του ταιριάζει καλύτερα, με το ίδιο ή εναλλασσόμενο μοτίβο στο τέλος κάθε ημέρας. Η μόνη σύσταση των ειδικών σε θέματα σχέσεων -και όχι κανόνας-, είναι να επιλέγονται ανάλαφρα θέματα για συζήτηση, όπως συμβαίνει στα πρώτα ραντεβού όπου ο ένας προσπαθεί να ανακαλύψει τον άλλον. Ακόμα και αν η σχέση μετρά χρόνια, πάντα μπορεί να υπάρξουν μικρές, ασήμαντες ή και πιο εντυπωσιακές λεπτομέρειες που είχαν περάσει απαρατήρητες.

Αν η διαδικασία σας φαίνεται ξένη, δοκιμάστε:

  • να διαλέξετε ένα θέμα όπως η αγαπημένη σας εποχή του χρόνου να μιλήσετε γι’ αυτό, για το πού θα ταξιδεύατε αν μπορούσατε να πάτε οπουδήποτε, ποια θεωρείτε την καλύτερη ταινία όλων των εποχών κ.λπ.
  • να καταγράψετε τρία πράγματα στην ημέρα ή την εβδομάδα που κύλησε για τα οποία νιώσατε ευγνώμονες
  • να επινοήσετε ιστορίες ο ένας για τον άλλον
  • να κάνετε αστεία, να νιώσετε πάλι παιδιά παίζοντας ακόμα παιχνίδια με λέξεις ή στίχους τραγουδιών.

Kερδίζει και η υγεία

Οι συζητήσεις «στο μαξιλάρι» δεν δίνουν δρουν μόνο υπέρ της σχέσης αλλά και της υγείας των συντρόφων. Τα ζευγάρια που ενέταξαν τις ενέταξαν στην εβδομαδιαία ρουτίνα παρατήρησαν θετικές αλλαγές από τις πρώτες ημέρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το pillow talk αυξάνει την έκκριση ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης της αγάπης. Η θετική αυτή επίδραση επιτρέπει στα ζευγάρια να έρχονται πιο κοντά συναισθηματικά, να νιώθουν πιο συνδεδεμένα καθώς μαθαίνουν περισσότερα ο ένας για τον άλλον αλλά και εντονότερη επιθυμία για σωματική επαφή και οικειότητα. Χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός, μπορεί να γίνει η αρχή για μια καλή ερωτική συνεύρεση.

Διαβάστε επίσης:

Η εκπληκτική αλλαγή στις καρδιές των ζευγαριών που είναι πολλά χρόνια μαζί

Το …«μαγικό» συστατικό που κρατά το ζευγάρι για πάντα μαζί

Σχέσεις: Αυτά τα ζευγάρια είναι πιθανότερο να φτάσουν στο διαζύγιο